Přerušený kabel od reprobeden
Moderátor: Moderátoři
Přerušený kabel od reprobeden
Nebo osciloskopem a generátorem.https://youtu.be/Il_eju4D_TM
Ale jednodušší asi bude fyzický průzkum. V případě neviditelné poruchy (u dvoulinky nepravděpodobné) zkus mírně invazivní metodu s jehlovou sondou a pípákem.
- Artaban001
-Odpojíš kabel od obou konců - Od audio přístroje a od reproduktoru.
-kabel na jednom konci vyzkratuj a tento uzel zaizoluj.
-Do druhýho konce pusť přes co nejslabší žárovku na 230V napětí ze zásuvky 230V. Náhodný styk vodičů v kabelu se projeví bliknutím.
- Pokud máš Voltfinder, projdi se s ním podél kabelu a změna jeho stavu, což je to, že se buď rozsvítí, nebo zhasne - záleží, kde máš fázi- ti ukáže místo přerušení.
Místo voltfinderu jde použít kapesní tranzistorák z rozsahem DV, nebo SV.
Voltfinder:
Zkoušečka která reaguje na elektrické pole okolo vodiče. Dá se pořídit za cca 250KČ, vypadá trochu jako centrofix a při přiblížení se hrotem k fázové zdířce zásuvky se hrot rozsvítí.
https://www.distrelec.cz/cs/zkousecka-napeti-100-600-vac-pancontrol-pan-voltfinder/p/17644460
Pokud na místo síťového napětí použiješ nějaký VN zdroj, místo přerušení se Ti prozradí samo za příslušných akusticko-světelně-kouřových efektů
To mně zase zedníci zaházeli do nové balkónové příčky dvoulinku k levé bedně, signálový audiokabel od televize k věži, dva koaxiály a dva STP LAN kabely, ale předtím z nich sundali už navlečené krkačky (ty kabely jsem nechtěl přerušovat kvůli zatažení, tak to spravily ty rozříznuté krkačky přelepené přes spáru kobercovou lepáskou). Mysleli si, že to byla jen ochrana, aby po kabelech nešlapali, když jsem se vrátil, bylo dočista zapucováno. Dnes mám TOS-link převodník hned u televize (a musím ho ručně zapínat, i když jsem ho chtěl vestavět rovnou do věže: nevím, proč má tolik věží optický jen výstup, když by vstup byl užitečnější) a používám původní audiokabel, ačkoli jsem nechával v trubkách místo pro nejméně dva další kabely průměru koaxiálu. Tedy by neměl být problém zatáhnout optický kabel co nejblíž k věži... Sekat to nebudu, ať ta vedení nepoškodím, hraje to dobře i tak, ale s jakýmkoli novým kabelem mi nezbude, než ho dát do rohu pod kraj koberce. Tam se mi stejně nikdy žádný kabel nepřerušil. No co už...
PS. pod koberec se hodila trvale uložit stará plochá anténní dvojlinka Kablo n.p., Cu 7x 0.3mm stejně se už nevyrábí aspoň 20-25 let tedy přesněji řečeno, v krámech není vidět