zesílení proudu

Měřáky, automatizační technika, regulační technika

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
lokr

zesílení proudu

#1 Příspěvek od lokr »

zdravím chytré hlavy :-)
měl bych prosbu o radu potřeboval bych nějaké jednoduché nastavitelné udělátko(120%), které by mi zesilovalo napětí konstantně na velikosti vstupního napětí . 1-12V (120%) existuje to ? Vím že na snížení stačí odpor či potenciometr, ale na zvýšení nevím zda něco je.

Udělátko by mělo zesilovat výstupní napětí do tachometru o cca 0-20% (dle nastavení "zesilovače"
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Tak pokud bys chtěl zesilovat lineárně všecko vstupní napětí stejným koeficientem 120%, tak by ti stačil stejnosměrně vázanej napěťovej zesilovač se zesílením 1,2x. Teoreticky jednoduchá věc, prakticky by asi při tak malým zesílení byly problémy se stabilitou zesilovače, takže by se to asi nejlíp vyřešilo nejdřív děličem 10:1 a následným zesílením signálu 12x (výsledek stejnej). Pokud ale bys chtěl třeba napětí 1V "zesilovat" bez skutečnýho zesílení a napětí 12V mít na výstupu zesílený na 120% neboli na hodnotu 14,4V, musel bys do zpětný vazby naroubovat nelineární prvek a celkově upravit zesílení - včetně toho, že bys potřeboval pro takovej zesilovač napájecí napětí kolem 18V.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od jezevec »

Neinvertující zesilovač s OZ.
lokr

#4 Příspěvek od lokr »

EKKAR píše:Tak pokud bys chtěl zesilovat lineárně všecko vstupní napětí stejným koeficientem 120%, tak by ti stačil stejnosměrně vázanej napěťovej zesilovač se zesílením 1,2x. Teoreticky jednoduchá věc, prakticky by asi při tak malým zesílení byly problémy se stabilitou zesilovače, takže by se to asi nejlíp vyřešilo nejdřív děličem 10:1 a následným zesílením signálu 12x (výsledek stejnej). Pokud ale bys chtěl třeba napětí 1V "zesilovat" bez skutečnýho zesílení a napětí 12V mít na výstupu zesílený na 120% neboli na hodnotu 14,4V, musel bys do zpětný vazby naroubovat nelineární prvek a celkově upravit zesílení - včetně toho, že bys potřeboval pro takovej zesilovač napájecí napětí kolem 18V.

(nejsem elektromechanik ) potřeboval bych bud nákres nebo rovnou odkaz na nějaký zesilovač stavitelný trimrem pro požadované zesílení , ale pro napájení "zesilovače" bych mohl použít (step-up modul stavitelný 2-28v)
EKKAR

#5 Příspěvek od EKKAR »

lokr píše:(nejsem elektromechanik )...
Naprosto zásadní sdělení, který vše vysvětluje. Moje rada zní DEJ VOD TOHO RUCE PRYČ A NECH TO UDĚLAT NĚKOHO, KDO ELEKTRONICE ROZUMÍ - předejdeš fůře problémů a kupě zklamání.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
breta1

#6 Příspěvek od breta1 »

Já jsem vlastně nepochopil, co chceš, jen jsem pochopil, že asi chceš vstupní napětí zesílit o 20%. Ale lepší by bylo napsat např.:
vstup je 0 až 12V, chci zesílit o 20%, takže výstup bude 0 až 14,4V
vstup je 1 až 12V, chci zesílit o 20%, takže výstup bude 1,2V až 14,4V

Zkus to ještě upřesnit a trochu se o tom rozepiš
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od ZdenekHQ »

Hlavně, aby to bylo z čeho napájet...
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Odpovědět

Zpět na „Měření, regulace a automatizace“