Létající diskokoule

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Artaban001

Létající diskokoule

#1 Příspěvek od Artaban001 »

Hezký večer. Našel jsem na zemi tuhle podivnost - létající diskokoule. V podstatě je to plastová průsvitná svítící koule, která je opatřena dvojicí protiběžných vrtulí. každá vrtule je opatřena těma vahadlama, který to má nějak vyvažovat, asi jako gyroskop.
Párkrát jsem to nabil a vypustil - vespod je IR vysílací dioda a IR přijímač, který funguje na základě odrazu od země - při detekci odrazu to zvýší otáčky motoru a tahle blbina se zvedne, pokud odraz zanikne, otáčky se zpomalí a klesá to. Ta dvojvrtule je poháněna jedním motorem přes převodovku. Při posledním testu ovšem selhal ten hlídací obvod a ono to letělo výš, a výš a výš, až se to ztratilo z dohledu Bylo bezvětří, takže to nejspíš stoupalo, než tomu došla šťáva. Bylo to čerstvě nabitý, takže to mohlo nabrat docela zajímavou výšku.. Tak si říkám, zda je nějaká mez výšky, nebo zda to záleží fakt jen na tom, kdy se to vybije?
Kremik

#2 Příspěvek od Kremik »

Tak zřejmě asi nejsi první, komu to uletělo...
S řídnoucím vzduchem klesá účinnost vrtulí, takže v nějaké výšce by se to určitě zastavilo. Ale baterka došla určitě dřív.
Na stejném principu tu máme nějakou vílu. Lítá si jak chce, takže si s tím holka ani nehrála. Správně by se měla vznášet nad dlaní.
davemh

#3 Příspěvek od davemh »

Je to tohle? https://www.youtube.com/watch?v=cgZ0uCuZhDU
Eyeball chopper :D
Artaban001

#4 Příspěvek od Artaban001 »

Ano, je to ono..
Konstruovaný je to tak, že odražený IR zvyšuje otáčky motorku - dráha letu je daná odrazem proudu vzduchu z vrtulí od blízkých zdí,průvany, a taky tím gyroskopem, který se chová občas jako káča, co ztrácí otáčky. Začne to kroužit kolem virtuální osy. U těch mikrovrtulníčků se z tohodle stavu dá dostat prudším zvednutím, kdy se rotor roztočí na vyšší otáčky a ty vahadla se srovnají..
TAKJAN

#5 Příspěvek od TAKJAN »

Vidíš, mně uletěl vrtulník, který jsem "pilotoval" asi 2 km. Silný vítr nahoře. Dlouhé hledání.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“