Elektronka EL 82
Moderátor: Moderátoři
Elektronka EL 82
Nemám zájem o korekci pravopisu.
Nečásek: Radiotechnika do kapsy (SNTL Praha 1981) str. 368
(první dvě publikace co mě přišly do ruky)
dál jsem nepátral, zbytečně zde děsíš dorost
Nemám zájem o korekci pravopisu.
- jirka5
EL82 lze použít po přepojení žhavení na 6,3V jako náhradu za PL82 ve všech prvních tesláckých rádiích s VKV, kdy zřejmě ještě nebyla k dispozici EL84, ostatně ji lze použít místo EL84 ve všech rádiích s jednočinným koncovým stupněm. EL82 má sice předepsánu menší zatěžovací impedanci, ale v praxi to nijak nevadí. Zapojení kolíků je stejné.
Sežeň si víc katalogů, neexistuje nějaký jeden, kde by bylo všechno.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Takže bych to viděl tak, že se začala vyrábět někdy po roce 1959 (proto ji nemáš ve starším katalogu), v roce 1973 (nebo dřív) byla ukončena produkce, proto už není v katalogu novějším.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
V P-verzi má poměrně výhodné parametry /nízké potřebné anodové napětí i nízký Raa/, v E-verzi bych ji nazval takovým jakoby "univerzálem".
Dá se s ní opravdu téměř všude nahradit EL84 /tam, kde EL84 nejede na krev/ a uspokojivě i dlouho to funguje.
V jednom východoněmeckém zesilovači MV3 jsem objevil místo 2xEL84 dvě originál teslácké EL82. Kluk, co na to roky hrál, o tom vůbec nevěděl.
Řekl bych, že jakmile se u nás rozběhla výroba a poté rozšířila EL84, tak potřeba EL82 klesla na tak malé množství, že nestálo za to ji vyrábět.
To je možná důvod, proč v tom katalogu chybí.
A možná proto mám skoro všecky svoje EL82 i PL82 v červených krabičkách Tungsramu.
Zřejmě to bude jenom z materiálových důvodů. Taky je zvláštní použití EF80 jako NF předzesilovače v Hymnusu. Je tam přece již 6BC32 s katodou triody tvrdě na zem a anodovým odporem 100k. To už přece musí PL82 vybudit do 2,5W bez problému..
Další divná věc je 2xECH81 v přijímači Rondo. První je klasika oscilátor a směšovač. Druhá lampa je využita pouze jako řízená pentoda pro MF zesilovač. Zřejmě v té době ještě nebyly k dipozici lampy jako EBF89 a konstruktér se vyhýbal použití zastaralé 6F31 do MF zesilovače.