Tesla MC902
Moderátor: Moderátoři
Tesla MC902
Dakujem
https://drive.google.com/open?id=1-MVA_ ... pQkVbaubsT
Jedna z prvych a asi aj z najjednoduchsich veci je skontrolovat(premerat) kondezatory, pripadne vadne vymenit, len neviem ci to aj pri tomto modeli(ako napr. u mc600q), je monza pricina nefunkcnosti. I ked vysuv vozika a ide, a zasunutie uz nie, ci uz cez eject button, alebo play button, vozik sa zatiahne sam az ked sa vypne a znovu zapne, a to by som kondikom moc neprisudzoval.
A proč ne? Představ si, takový vyschlý elyt ve zdroji, napájející motor vozíku. Při větším zatížení napětí klesne, vypadne informace od konc. spínačů a už seš (procesor) "namydlenej".rasputin píše:... a to by som kondikom moc neprisudzoval.
Ale lepší metodou je měření napájecích napětí v různých režimech a jeho zvlnění, na základě kterých lze dělat závěry.
Na videu slyším podezřelé šustění CD při startu - je přístroj mechanicky v pořádku nebo je taky "po opravě"?
Jak se s přístrojem dlouho nehne /přístroj stojí bez sebemenší vibrace na místě, jako ten CD player či televizor/, anebo byl přístroj dlouho odstaven z provozu, tak tyhle konektory zlobí přechodovými odpory. Stačí je ale párkrát vytáhnout a zasunout a zase je na deset let pokoj
Podobné konektory, ale v menší verzi, používá v mnoha HiFi přístrojích třeba Sony. Mně se u MD Sony MDS-502 čas od času /1x za 2 roky/ stává, že se na analogovém výstupu objeví jemný šum. Je to šum OZ výstupních filtrů, co má být normálně blokovaný "uzavíracími" tranzistory na výstupu, jako je tomu třeba u CD přehrávačů.
Téměř současně přestane fungovat sluchátkový výstup.
Na vině jsou vždy dva tytéž 12-pólové konektory. Také pouze poniklované, maličké a navíc s velmi malou uzavírací silou.
Stačilo je vytáhnout a znovu zasunout a všechno bylo zase nadlouho v pořádku.
Naposled, asi tak před rokem už mě to rozčílilo. Začalo to jak na potvoru šumět na velké akci, kde šel signál z dvou stejných MD do velkého PA. Přičemž playery musely čekat na okamžitý "odpal" jenom zapauzovaný, byly na nich smyčky a efekty.
Tak jsem konektory Sony vyměnil za podobné, ale pozlacené konektory Amphenol, co náhodou zbyly z jedné účelové akce. Byly tedy zrovna po ruce a se stejnou roztečí.
Tak časem uvidíme.
Masar i starecd Ti radí dobře. Jako úplně první zkontroluj všecky hlavní konektory a zalisování plochých kabelů a vodičů v nich.
Až potom bych šel po hlavních napájecích hladinách, kterých je tam několik, na sobě nezávislých.
Philips používal velice kvalitní pasivní i aktivní materiál, mnohdy vlastní výroby, takže na vysloveně vadný elektrolyty ve zdroji či jinde, bych asi moc nesázel. Jindra-starecd bude mít sice asi jiný názor
Když to necháš asi tak 15 min zapnuté, topí ten chladič vzadu?
Kdyby všude dali Japonské radiály, nemuselo by se měnit nic.
Tie steckre, povedal by som ze tie nieco co stoji zato, na rychlo som pozeral, a ozaj to vyzera ze piny maju na sebe akysi povlak(co viem masinka stala niekde X rokov bez hnutia a zapnutia. Ci sa chladic hreje mmt neodlsedujem, kedze mam vonku dosky. Koncom tyzdna budem mat kondiky na nahradu, buduci vymenim, zreferujem.
Jen nevím, zda se majitel nevyvrátí, až uvidí ceny kvalitních, značkových axiálů vyšších kapacit, co tam vydrží nejméně stejně tak dlouho, jako vydržely ty původní...
Nepatří to sem moc, ale když už tady běží řeč o tom, co tam patří a nepatří. Tj. řešíme dilema axiály vs. radiály.
Každopádně bude radiál na místě axiálu vypadat jak pěst na oko toho, co tam takovou prasečinu udělal...
Ohledně cen axiálů:
Tak například sympaticky malý, axiální kondenzátor Ø22x51mm, 2.200uF/80V, od v ČR prakticky neznámé firmy Illinois Capacitors, přijde bratru na cca 250,-Kč/ks s DPH a to i při odběru 8ks..
Nechtěl bych vidět, co by mě stál jeden či dva kusy.
Na druhou stranu, velká kapacita, ale na podstatně nižší napětí může být i pětkrát levnější. Kdosi, myslím Tomáš mi říkal, že o výsledné ceně rozhoduje víc provozní napětí, než kapacita. Jak jsem koupil, tak prodávám.
Je to sice z té /asi/ nejlevnější 85°C série TTA, chtěl jsem původně 105°C - proč, to se dočtete dále. Zabránila mi v tom cena.
Je to ale dle referencí na netu výborná firma a ty kondenzátory měly po naformování napětím rovných 80V průměrně o 24% vyšší kapacitu.
To se dneska už tak často nevidí, jestli vůbec - rezerva na stárnutí.
No představte si, co jsem já hovado proved.
Já sám, osobně, já čuně štětinatý, vocasatý, jsem teď nacpal 2x2ks těchto 2.200/80 do dvou "továrních" TW120 a zbylé 4ks do jednoho v blízkém budoucnu luxusního TW140 Studio.
Katalogový list Illinois Capacitor série TTA jsem dal mezi ostatní dokumenty na "svém" uložto. Odkaz je zde, kdyby někoho fakt zajímala praktická dostupnost axiálních elytů větších hodnot v ČR:
https://uloz.to/!dlmhaDGW3Xkg/illinois- ... series-pdf
TME jako dodavatele nepočítám, protože tam je pajc na pajcu a ani ten mizernej Multicomp v pár hodnotách tam nemají v originálu. O takzvaném Nichiconu a Panasonicu ani nemluvě.
Jindra-starecd už má s TME taky nějaký "zkušenosti", určitě rád poreferuje.
Dávejte si na polský šejdíře z TME fakt dobrý pozor.
Jednoho nádherného dne, až Vám dopravka přiveze balíček z TME, s Váma vyjebají tak, že půjdete do vývrtky a osmice zároveň.
Některý věci z "našeho" ranku lze těžko vyzkoušet jinak, než bez zapájení - na tohle oni podle mě spoléhají, pájené zboží, jakkoli drahé, reklamovat nelze..
Poláci se v tomto nezměnili ani o milimetr, spíš je to ještě horší, než za toho bolševika.
Ale zase se to polské šmelinářské nadání velmi hodí, když sháníte ve větším množství něco specifického od bývalé větve Unitra-CEMI, tj. tranzistory v Polsku přímo vyrobené.
Mimochodem - TELPOD byla úplně samostatná firma, nebo taky pod Unitrou?
ale ne každý má možnost nákupu v zahraničí, taky mě štve, že axiály nikde nevedou nebo velký odběr u TME se toho moc koupit nedá a jestli jsou Panasonic radialy takové, jak si objednali výrobu SR Passives, potěš...taky bych tam dal klidně Samwhu, kdyby axiály dělali. A než hnus, radši dám KMG z Ecomu.
Sám jsi psal, že v GM jsou axiály 100% pajc, takže kde?
Ty nakupuješ větší množství na opravy, ale já to mám na svoje 2 mašiny + něco málo do zásoby.
Trochu OT:taky se s Tebou blbě komunikuje ani telefon, ani mail, prostě nic.
Tie piny na steckroch, je nejaky special sajrajt, s cim to prejst? Okrem kalsika kontaktolu... smirglom to nechcem zobrat