Airbag. Jak poznat funkční?

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Jodr

#46 Příspěvek od Jodr »

Novější jednotka Continental. Rencek Clio, Megane, Fluence atp. snímač čelního nárazu. Snímače bočních nárazů jsou mimo jednotku...
Přílohy
Ren Clio Continental TOP PCB snímač a měnič.jpg
Ren Clio Continental TOP PCB snímač a měnič.jpg
Jen blbec se učí svými chybami opakovaně....
Soemtron

#47 Příspěvek od Soemtron »

Výše zmiňovaná Honda Accord 1.8i, 100kW, 6G, 2000, má tento problém: Po zapnutí spínací skříňky se rozsvítí kontrolka airbag, po nastartování na chvilku zhasne, pak se na kratší čas rozsvítí, zhasne a potom rozsvítí trvale. Vozidlo nemá OBD, jen nějakou vyblikávající diagnostiku. Je tam resetovací konektor. Airbagy podle kontroly nemají přerušený obvod palníku. Je tam dokonce k dispozici zkratovací konektor. V čem by mohl být problém?
Naposledy upravil(a) Soemtron dne 09 bře 2019, 20:26, celkem upraveno 1 x.
:!: Sháním SM ELKA 21A, 6521, OKU101...
Koupím obrazovku Toshiba LR30477
Jodr

#48 Příspěvek od Jodr »

Takže: Jednotka po zapnutí klíčku (ne po nastartování) musí rozsvítit kontrolku !! Pokud je jednotka v pořádku, tj. bez chyb, kontrolka zhasne. Pokud se opět rozsvítí oznamuje, že našla chybu na některém z pytlů nebo napínači pásů. Tohle platí obecně pro téměř všechny montované jednotky. Kde je problém by měla říci diagnostika, nebo ohmetr, když poměříš všechny přívody nejlépe na konektoru jednotky (hodnoty jsem popisoval ve vláknu). Tím vyloučíš např. špatné konektory pod sedačkami... (častá závada sedačkových bagů). V každém případě je chyba mimo jednotku!
TAKJAN

#49 Příspěvek od TAKJAN »

Taky často blbne snímač obsazení spolujezdcovi sedačky.
Jodr

#50 Příspěvek od Jodr »

TAKJAN píše:Taky často blbne snímač obsazení spolujezdcovi sedačky.
To u tohoto ročníku auta řekl bych nehrozí. Pokud má uvedený snímač u novějších aut problém, rozsvítí kontrolku nezapnutých pásů, ne kontrolku bagů. Pak v tom případě stačí zapnout pás spolujezdce...
TAKJAN

#51 Příspěvek od TAKJAN »

Jde o ten 1999? Mně při poruše toho snímače svítí kontrolka bagů. Kontrolka pásů není kontrola jako taková, jen upozornění, rozsvítí se po rozjezdu na pár sekund a je klid.
Hill
Administrátor

#52 Příspěvek od Hill »

Ještě lepší lahůdka je, jak otestovat airbag, který žádnou elektrickou aktivaci nemá?.
Autu je 22 let, airbag se má odpálit zrychlením nějakého závažíčka s úderníkem.
Článek o tom jsem si odložil tady, fotky ke zvětšení jsou ještě jednou na konci článku. Původně totiž jde o přístup k žárovkám podsvícení budíků, ať už to auto airbag ve volantiu má, nebo ne.
Ostatně nevidím důvod to testovat, doufám, že syn bude dál jezdit a starat se o Swifta tak, aby to nepotřeboval.
vasekpetr1

#53 Příspěvek od vasekpetr1 »

Soemtron píše:Výše zmiňovaná Honda Accord 1.8i, 100kW, 6G, 1998, ... V čem by mohl být problém?

U mé Astry G r.v. 1998 si řídící jednotka bagů kromě pytlů a pyropatron napínačů pásů kontroluje i uzavření obvodů snímače bočního nárazu, který je umístěn ve dveřích řidiče a spolujezdce. Zlomený vodič v průchodce dveří vyhodí chybu a kotrolka lze "shodit" jedině diagnostikou po úspěšné opravě. To samé i napájení pyropatron, které jdou přes pohyblivý přívod a konektor pod sedačkami řidiče a spolujezdce. stačí zamlet se sedačkou trochu více a při vadném kontaktu vyskočila kontrolka poruchy ABS.
Soemtron

#54 Příspěvek od Soemtron »

Soemtron píše:Výše zmiňovaná Honda Accord 1.8i, 100kW, 6G, 2000, má tento problém: Po zapnutí spínací skříňky se rozsvítí kontrolka airbag, po nastartování na chvilku zhasne, pak se na kratší čas rozsvítí, zhasne a potom rozsvítí trvale. Vozidlo nemá OBD, jen nějakou vyblikávající diagnostiku. Je tam resetovací konektor....
Sehnal jsem jinou jednotku airbagů a chovala se úplně stejně. Hledal jsem chybu v obvodech bagů ale žádnou nenašel. Jako poslední možnost jsem se rozhodl resetovat ŘJ airbagů. Co když obě mají stejný problém, zapsanou nějakou chybu.

Zde uvádím postup jak reset provést: Pod volantem, přístrojovkou je dvou pinový resetovací konektor. Ten je potřeba zasunout do protikusu při vyplé spínací skříňce. Potom otočit spín. skříňku do první polohy. Na chvilku se rozsvítí kontrolka airbagů. V okamžiku kdy zhasne vytáhnout konektor. Nastartovat, rozsvítí se opět kontrolka, zasunout znovu konektor a v okamžiku kdy kontrolka zhasne opět vytáhnout konektor. Pokud jsou vnější obvody v pořádku, kontrolka 2x zabliká a zhasne. Pokud ne trvale svítí. Resetoval jsem tak obě jednotky a obě jsou funkční. Ještě dodám, že resetovací konektor je jen drátová propojka. Pro lepší manipulaci je vhodné propojku nadstavit delšími vodiči a doplnit spínačem nebo tlačítkem.
Edit: Tuhle operaci dělal můj syn, tak snad jsem to zapsal dobře.
:!: Sháním SM ELKA 21A, 6521, OKU101...
Koupím obrazovku Toshiba LR30477
fredis

#55 Příspěvek od fredis »

Ještě že ty mladý máme! :lol: :wink: Ale musí mít čas a chuť, alespoň v mém případě.
Rotor rotuje a stator stagnuje...
EKKAR

#56 Příspěvek od EKKAR »

fredis píše:... Ale musí mít čas a chuť, alespoň v mém případě.
To musíš správným způsobem namotivovat. Můj právě teď prochází motivační přeměnou z předchozího umožnění přístupu k PC a k datům za účelem hraní WOT a MineCraftu k umožnění přístupu k přístrojovýmu vybavení v dílně a k součástkám, umožňujícím aspoň jakýsi-takovýsi skorobastlení kolem destiček s Hádrujýnem ... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
houmr

#57 Příspěvek od houmr »

[quote="Hill"] Ještě lepší lahůdka je, jak otestovat airbag, který žádnou elektrickou aktivaci nemá?

A je potřeba ho testovat? Mně se v Mutiple už dvakrát "otestoval" připínač pásů v předním prostředním sedadle. Ten také žádný elektrický odpalovač nemá, jen cosi, z čeho vede hadička do navíječe pásu. Buď tu hadičku poškodily věci pod sedačkou, nebo zkrátka vypršela expirace toho připínače. Naštěstí tam ani v jednom případě nikdo neseděl.
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“