Behringer B215A, konstrukce zdroje +-15V

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
ladislavmuzik

Behringer B215A, konstrukce zdroje +-15V

#1 Příspěvek od ladislavmuzik »

Dobrý den, dostala se mi do rukou aktivní reprobedna, má závadu na stabilizátoru napětí L7915 je tam ještě L7815, stabilizuje to napětí na +15 a -15V. Nelíbí se mi konstrukce, protože vstup do těchto stabilizátorů je +38V a -38V, odběr je jen nějakých 200 mA, ale i při tak nízkém proudu vychází dost velký ztrátový výkon. U nástupce této reprobedny to vyřešili zvláštním výstupem z transformátoru, stabilizátory i zapojení zůstali stejné, ale na vstupu mají +20 a -20V. A teď jsem se dostal k té otázce, dá se s tím něco jednoduše udělat? Ještě stojí taky za pozornost, že ty stabilizátory nejsou přišroubovány k chladiči. Nechce se mi dělat nějaká složitá konstrukce. Napodlo mě dát ty stabilizátory alespoň na chladič. Děkuji za nápady. Pokud by byl zájem, tak mám schémata.
workhard
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od workhard »

Mám dojem, že ty stabilizátory jsou jen do 35V? Předřadil bych tomu přiměřený rezistor, odběr předzesilovačů by moc kolísat neměl.
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
ladislavmuzik

#3 Příspěvek od ladislavmuzik »

Odběr je stálý. Zítra ho přeměřím přesněji, nemám tu po ruce multimetr s funkčním měřením proudu. :D Jak se vypočítá ten předřadný odpor, mohl by tam být jeden na té společné zemi?
ladislavmuzik

#4 Příspěvek od ladislavmuzik »

Koupil bych asi ten, který jde přišroubovat na chladič, bylo by to asi nejlepší a nejjednodušší.
workhard
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od workhard »

Na zemi společný určitě ne, do každé větve jeden, spočítal bych ho podle Ohmova zákona tak na 8V.
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
ladislavmuzik

#6 Příspěvek od ladislavmuzik »

Chyba, omlouvám se. Oni tam jsou předřadý odpory. Takže je na těch stabilizátorech 30V
Přílohy
Výstřižek.JPG
Výstřižek.JPG
ladislavmuzik

#7 Příspěvek od ladislavmuzik »

Tohle je asi novější schéma, já tam mám tyto odpory. Takže děkuji za odpovědi, tím je to asi vyřešené.
Přílohy
Výstřižek.JPG
Výstřižek.JPG
mi-ro

#8 Příspěvek od mi-ro »

Tady něco nesouhlasí, podle tvých údajů by byl ztrátový výkon na TO 220 pouzdru stabce 3W!! a to bez chlazení nemůže přežít. A navíc, při udaném proudu 200mA by se na předřadných odporech ztratilo 40V. Ten proud bude daleko menší.
..to bude jen ňákej odpůrek
ladislavmuzik

#9 Příspěvek od ladislavmuzik »

Je to možné, mám na zdroji nepřesný ampérmetr a na multimetru mám špatnou pojistku, zítra to změřím přesně.
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od jezevec »

Mezi ty odpory a původní stabilizátory přidej ještě jeden 7824 (7924), rozložíš tak tepelný ztráty na dvě pouzdra. Ty stabilizátory by měly mít na vstupu i výstupu mimo elytů taky blokovací keramiky 100nF.
ladislavmuzik

#11 Příspěvek od ladislavmuzik »

jezevec píše:mimo elytů taky blokovací keramiky 100nF.

Tak ty tam nejsou.

Dal jsem místo toho R21 potenciometr a na 22V je potřeba 220R.
ladislavmuzik

#12 Příspěvek od ladislavmuzik »

A R22 290R. Když dám paralelně dva stabilizátory, tak se ty odpory musí změnit?
rnbw

#13 Příspěvek od rnbw »

Paralelne stabilizatory nedavaj. Ak je vstupne napatie vporiadku, tak namontuj chladice a hotovo.
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od jezevec »

ladislavmuzik píše:A R22 290R. Když dám paralelně dva stabilizátory, tak se ty odpory musí změnit?

Psal jsem o sériovém zapojení, tedy pokud si nepleteš pojmy sériový a paralelní.
Ano, odpory by se musely zmenšit tak, aby vstupní napětí toho 24V stabilizátoru bylo alespoň 27V.
Jestliže tam máš dost místa, je nejjednodušší přidat chladiče. Ty blokovací keramiky, pokud tam v reálu nejsou by bylo vhodné tam přidat co neblíže k vývodům.. Bez nich se ty stabilizátory můžou rozkmitat.
masar

#15 Příspěvek od masar »

Jezevče a zbyde ti tam pak napětí pro 15V-staby? Psal něco o +/-38V.
:wink:
Kromě toho dávat do série dva stabilizátory jen z důvodu rozložení ztráty mi připadá trochu zcestné.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“