Ahoj, potřebuju poradit. Už chvíli bádám nad tím, jaký filtr bych mohl použít. Když se budu bavit o dolní propusti, tak bych potřeboval, aby ta strmost byla taková, aby to propouštělo třeba 800 Hz a do 1kHz, nebo i dřív to bylo utlumené, protože potom na to bude navazovat pásmová propust a logicky se to bude muset trochu překrývat, ale nejlépe co nemíň. Budu to potom totiž používat ještě dohromady s mikroprocesorem a nějakým programem na blikání s ledkama, podle toho, jestli jsou tam basy, středy, výšky atd.. A analyzovat všechny možné frekvence pomocí A/D převodníku by bylo asi složité, protože trefit se tak zhurba do všech možností..Jednoduší bude změřit úroveň napětí toho daného úseku. No a navíc ani nevím jak na to, nikde jsem na to nenašel nějaký návod nebo něco, protože počítat dalo by se říct vyšší harmonické nebo další různé průběhy na těch ostatních a z toho zjištovat o jakou frekvenci vlastně jde a jakou má amplitudu atd. Asi to nějak jde, když zvukové karty v pc dokážou upravovat zvuk v ekvalizéru, ikdyž tam je to prvně v digitální podobě.
No ale zkoušel jsem navrhovat podle knížky "Operační zesilovače v elektronice" Butterworthův filtr, ale potom jsem se dočetl, že je to jeden z těch co nemají moc velkou strmost, nebo jsem ho navrh blbě. Přiložím sem screeny, ty hodnoty nejsou podle řad, které se prodávají, ale aspoň by to mělo být přesnější.
Věděl by někdo, co použít? Teď jsem našel Cauerův (Eliptický) filtr, má velkou strmost, ale zase různé zvlnění v propustném směru, a to nevím, jak hodně ovlivní výsledek. A ještě u těch vzorců, co jsou popsané taky v té knize, nevím úplně jak vznikly a někde nevím co dosadit..

Takže jsem trochu ztracený.
Doufám, že jsem to napsal nějak srozumitelně. Rychle řečeno, potřebuju filtr s velkou strmostí, aby ty ledky nesvítily i na to, na co nemají.