Multimetr UT50C piezo test vodivosti.

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
robo

Multimetr UT50C piezo test vodivosti.

#1 Příspěvek od robo »

U tohoto multimetru je test vodivosti díky piezo elementu nefunkční. Když lehce spojim hroty multimetru tak z toho leze škrčení, nějaky pazvuk. Při spolehlivém spojeni to píská ale strašně slabounce, jemně. nepoužitelné. A co teď s tím. Zkusil bych vyměnit piezo element, průměr 20mm. Ale jaky? Nebo třeba použít menší piezosirenku ale jestli ji multimetr vybudí. Co by jste vybraly z GM elektornic.
Děkuji a hezký večer.

https://www.gme.cz/vysledky-vyhledavani ... ezo&page=1
Přílohy
20190319_193005.jpg
20190319_193005.jpg
Artaban001

#2 Příspěvek od Artaban001 »

u jednoho měřáku jsem takový piezo vyměnil za větší, který jsem dal na delší káblíky. Do krytu jsem zespodu vyvrtal malou dírku a na ní jsem umístil otvor toho pieza (Pozor, piezo je galvanicky spojeno z měřeným obvodem, takže to chce fakt tak velkou dírku, jaká je v tom piezu) . Hlasitost se tím o dost zvýší. Piezoelement je obyčejný, pasívní, v plastový akustický komůrce. Sirenka tu nebude fungovat. Z výše uvedenýho důvodu nepoužívejte jiné pieza, než ty v plastu a takové, o kterých nehrozí náhodný dotyk s membránkou.
robo

#3 Příspěvek od robo »

Artaban001

#4 Příspěvek od Artaban001 »

Ano. jde použít.
robo

#5 Příspěvek od robo »

Tak jsem vybraný piezo zakoupil a vyměnil. Výsledek o chlup lepší. Další fáze, udělal jsem díru do deklu průměr asi 5mm nad střed buzeru. Těžko říct zda to mělo nějaký efekt. Poslední bylo že jsem zrušil původní uchycení piezo elementu a přilepil ho oboustrankou na dno multimetru díru na díru. A tady jsem zaznamenal výraznou pozitivní změnu. Ten šlusmetr v multimetru funguje i na letmí dotek fousu, spolehlivě a okamžitě. Některé multimetry jsou na tom bohužel hůř. Jsem spokojen a děkuji za spolupráci. Míru zdar :)
Artaban001

#6 Příspěvek od Artaban001 »

Někdy jsou ty "šlusmetry" samostatně fungující obvod, skládající se z komparátoru a bzučáku (což bývá nejlepší a nejrychlejší šlusmetr, ale počátek reakce se nastavuje nezávisle na A/D převodníku měřidla a tím pádem si "žije svým vlastním životem"). Piezoelement v tom bzučáku je někdy součásti oscilátoru, takže jeho funkce je velice citlivá na provedení akustického měniče. Ten který je "líp naladěný" se ochotněji rozezvučí, než ty podivný plastový cosi, co bývá v některých měřákách.
Rádo se stalo.
Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“