Zamyšlení nad sklokeramickou varnou deskou

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Artaban001

Zamyšlení nad sklokeramickou varnou deskou

#1 Příspěvek od Artaban001 »

hezké odpoledne. Včera jsem ve šmelcu našel vyhozenou rozkřáplou sklokeramickou varnou desku. Ta tmavá skleněná deska, co kryla ty "plotýnky" a řídící elektroniku, tak byla rozbitá na kusy, tak jsem z ní vypreparoval ten plošňák z elektronikou a jednu tu "plotýnku".
Ta ovládací elektronika řídí 5 relé (6V cívka, spínací proud 10A).
Do elektroniky vede pouze přívod 230V a dále ty spínací okruhy od všech relé. Takže žádný termostat, nebo něco takovýho.
Pokusil jsem se tu desku rozchodit, abych otestoval funkci těch "optických tlačítek", co se tam nacházely (vysílací IR LED a přijímací asi fotodioda, přijímající odraz od prstu). Samotný přivedení 6V na výstupní filtrační kondenzátor zdroje s LNKxxx nepomohlo, později jsem zjistil, že mezi usměrňovacím vstupním můstkem a primárním filtračním kondenzátorem je dioda, před kterou se odebírá nevyhlazený napětí přes řetězec odporů - řídí se to tedy 100Hz. Zdroj na desce dával kolem 7V.
Regulace výkonu plotýnek je pouze pevně nastaveným pravidelným spínáním a vypínáním relé ( stejně, jako se reguluje magnetron v mikrovlnce) a indikace horké plotýnky po vypnutí je jen časový spínač zobrazeného znaku "H" na displeji.
varná deska měla 4 plotýnky, přesto je na desce 5 relé - k čemu?.
Každá plotýnky má vestavěný stonkový termostat z nenastavitelnou teplotou a je zapojen v sérii - to je nějaká tepelná ochrana proti přehřátí?
kejki

#2 Příspěvek od kejki »

Není některá ta plotna dvouokruhová? Páté relé by pouštělo ten pátý okruh.
sr71

#3 Příspěvek od sr71 »

Ano přesně tak, může tam být dvojitá plotna anebo je ta elektronika univerzální i pro verzi s dvojitou plotnu. Ten termostat je bezpečnostní omezovač teploty
Artaban001

#4 Příspěvek od Artaban001 »

Je to možný, že by tam nějaká dvojitá plotna být mohla. Akorát nebyla na první pohled vidět.
tomasjedno

#5 Příspěvek od tomasjedno »

Já mám na své sklokeramice takové dvě :D
sr71

#6 Příspěvek od sr71 »

Artaban001 píše:Je to možný, že by tam nějaká dvojitá plotna být mohla. Akorát nebyla na první pohled vidět.

vypadá třeba takhle https://beko.žádnou_reklamu_viz_pravidla.cz/815379-kerami ... a-gorenje/
FERYACT

#7 Příspěvek od FERYACT »

Možná je můj dotaz mimo mísu. Jakou asi má indukční ohřev účinnost. Tedy jaké ztráty jsou ve vlastním řízení plotniček./ Ohřev na odporu je 100% u vytápěné plotničky. Pak jsou velké ztráty než se teplo dostane do kastrolu./
Kolik je asi účinnost při indukčním ohřevu na úrovni keramické plotničky?
Artaban001

#8 Příspěvek od Artaban001 »

právě že jsem si nestihl všimnout, jestli tam taková byla. Vyrubal jsem z toho "jednoduchou", po prozkoumání toho termostatu jsem ji tam hodil zpět. Předmětem mýho zájmu byla ta deska řízení a plastem zapouzdřený fastony, ten plast jde oddělat a použít znovu.
Olchor

#9 Příspěvek od Olchor »

@feryact: účinnost indukce se udává kolem 80%. Výhodou je přímý přenos tepla do dna hrnce, rychlý náběh. Ovšem pro dlouhé vaření, kdy náběh a doběh plotýnky nehraje už takovou roli může být odporový ohřev účinnější. Hlavní ale je komfort obsluhy, u indukce jednoznačně lepší.
BOBOBO

#10 Příspěvek od BOBOBO »

Jo , termostat , jinak kecy . Co jiného na vaření chceš ????
robo

#11 Příspěvek od robo »

Je nastavení výkonu u indukce lepší jak regulace u sklokeramické desky? U sklokeramiky se mě system vyp-zap nelíbí a je to opruz. Díky tomu má plyn navrch.
Artaban001

#12 Příspěvek od Artaban001 »

co jsme měli indukci, tak ta plynule "modulovala" výkon jednotlivých "ploten", brala však v potaz celkový příkon, co šel ze dvou fází, takže nebylo možný dát všechny plotny naplno.
kejki

#13 Příspěvek od kejki »

U mojí indukce je regulace výkonu zhruba do poloviny rozsahu plynulá, pak už cykluje. Ale protože cykluje s malým výkonem pro celou plochu dna, nepřipaluje, opravdu dokáže jemně regulovat. je to už pár let staré, ale to se asi nemění.
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“