OTF 484 - pilovité riadky v obraze

Servisní část určená pro profesionály

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
okikoo

OTF 484 - pilovité riadky v obraze

#1 Příspěvek od okikoo »

Začalo sa mi objavovať v obraze niekoľko milimetrové (3-5mm) "zubky" v riadkoch. Je to dobré vidieť na rozraní napr. bielej košele a tmavého obleku. Predpokladam, že to súvisí s napájanim. Všetky kondiky v zdroji som už preventívne vymeníl, problem zostal.
Čo sa da s tým urobiť?
Návštěvník

Re: OTF 484 - pilovité riadky v obraze

#2 Příspěvek od Návštěvník »

okikoo píše:Začalo sa mi objavovať v obraze niekoľko milimetrové (3-5mm) "zubky" v riadkoch. Je to dobré vidieť na rozraní napr. bielej košele a tmavého obleku. Predpokladam, že to súvisí s napájanim. Všetky kondiky v zdroji som už preventívne vymeníl, problem zostal.
Čo sa da s tým urobiť?

Je to závislé na úrovni jasu ? Ivan
okikoo

Re: OTF 484 - pilovité riadky v obraze

#3 Příspěvek od okikoo »

Anonym píše:
okikoo píše:Začalo sa mi objavovať v obraze niekoľko milimetrové (3-5mm) "zubky" v riadkoch. Je to dobré vidieť na rozraní napr. bielej košele a tmavého obleku. Predpokladam, že to súvisí s napájanim. Všetky kondiky v zdroji som už preventívne vymeníl, problem zostal.
Čo sa da s tým urobiť?

Je to závislé na úrovni jasu ? Ivan

Myslim, že nie.
Nevšimol som si, že by to bolo zavisle na jase.
Pesko

#4 Příspěvek od Pesko »

Aj ja som sa už s takým dačím asi dvakrát stretol a na konec som zistil,
že to spôsobovalo zlé spojenie so zemou chladiča, na ktorom je prichytený
TDA8143 a BU508. Spajkovacie očká ktoré sú na ňom prinitované boli
zle prispajkované na zem.
jef111
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od jef111 »

Mohlo by to způsobovat i VN trafo, resp. nedokonalé přikontaktování např. vývodu vysokého napětí. Už jsem se s tím několikrát setkal. Ale obvykle to bývá způsobeno jen vadnými elyty na filtraci sekundáru pro napájení ŘKS.
Olovnatý cín je vhodný k pájení ale není k jídlu. Bezolovnatý cín je sice možné jíst ale nejde jím pájet :D
www.sigmaphon.cz
Pesko

#6 Příspěvek od Pesko »

Pri zlej filtrácii napájania RKS by bol obraz zúžený aj zubatý. Ty ho ale
zúžený nemáš ,takže filtráciou to nebude.
bardot13

#7 Příspěvek od bardot13 »

Zkontroluj zapájení vývodu VN trafa do desky DPS , možnost studeného spoje a nebo vypájej trafo a překontroluj desku pod trafem.Už jsem měl podobnou závadu na tv Daewoo, kde byla opálená deska a TV způsoboval podobnou závadu.Měřením nešlo zjistit nic, ani výměnou elytků.Pak jsem se rozhodl,že přeměřím trafo a po vypájení jsem objevil popálenou DPS.Po očištění desky a přelakování byla tv OK.Prověř!
jef111
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od jef111 »

Už se mi i stalo, že tuto závadu způsobovaly elyty a přesto H rozměr zůžený nebyl, nebo aspoň ne vidielně. Ale je pravda že to obvzkle bývá zůžením doprovázeno. Takže to tady spíš vypadá na vadný spoj někde buď okolo trafa nebo přímo v něm, popř. mezizávitový zkrat (přeskok výboje) na jeho vinutí.
Olovnatý cín je vhodný k pájení ale není k jídlu. Bezolovnatý cín je sice možné jíst ale nejde jím pájet :D
www.sigmaphon.cz
Pesko

#9 Příspěvek od Pesko »

Príčin zubatého obrazu môže byť viac ale konkrétne u OTFiek treba v prvom
rade skontrolovať spojenie chladiča TDA8143 so zemou.
okikoo

#10 Příspěvek od okikoo »

Tak a závada pokročíla...
k zubatým (vytrhavaným) riadkom sa pridalo občasné "celoplošné sršanie až zablesky obrazovky" zo zmenou farby jednotlivých riadkov a vypadkom obrazu - obrazovka do zelena, spätné pruhy, zvuk beži. Po vypnutí DO a znovu zapnuti, telkač beží normalné aj hodinu alebo len 5min. a potom sa všetko opakuje.
jef111
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od jef111 »

kondik píše:Zeby chytene VN trafo?

Tak tady je to tutově, ještě existuje tak 2% možnost vzduchu v obrazovce, ale ze zkušenosti trafo.
www.sigmaphon.cz
Odpovědět

Zpět na „Servis televizorů, monitorů a projektorů - PROFI sekce“