Nefunkční spodní ohřev u trouby IKAE 902.451.43

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Bosin

Nefunkční spodní ohřev u trouby IKAE 902.451.43

#1 Příspěvek od Bosin »

Ahoj borci,

přestal nám doma fungovat v troubě spodní ohřev. Teď o víkendu jsem se k tomu konečně dostal a rozebral jsem troubu.

Spodní topná spirála byla přerušená, nechť jsem na jejich dvou kontaktech naměřil MegaOhmy.

Informace o troubě:
IKEA GORLIG 902.451.40 (Whirpool FXZM6)

Náhradní díl:
WHIRLPOOL 481010375734

Náhradní díl je všude skladem, takže paráda, mám však spíše konstrukční dotaz. Když jsem troubu rozebíral (vyndaval topné těleso) překvapilo mě, že je spirála umístěna v "alobalovém" pytli společně s tepelnou izolací.

Tedy ještě jednou, kolem vnitřku trouby je tepelná izolace (vypadá to jako skelná vata), která je obalena takovým jako alobalem ve kterém jsou díry. Mě na tom překvapilo, že je ten alobal rostřižen/roztrhán a ta topná spirála umístěna, tak aby se dotýkala té vaty.
Je to tak správně?? Předpokládal jsem, že by spíš měla ta spirála být mezi troubou a tím alobalem. Jediné, co mě napadá je to, že to takto bude péct rovnoměrně. Je taky možné, že jsem se překoukl, ale budu si věřit. Nestane se tedy nic, když to udělám stejně??? Nebude se ta vata připalovat od té spirály.

Děkuji za informace a rady
BOBOBO

#2 Příspěvek od BOBOBO »

Popsané to máš trochu zmateně , ale vatě to vadit nebude a jestli nejde to těleso namontovat , bez přerušení té izolace , tak je vše OK . Foto napoví více .
Bosin

#3 Příspěvek od Bosin »

Ahoj,

díky za odpověď.

Foto nemám, protože jsem si to nevyfotil :( , ale budu to znovu rozebírat až budu měnit to topné těleso.

Izolaci jsem naštěstí řezat nemusel, to topné těleso šlo v pohodě vytáhnout.

Zatím a dokumentaci dodám :wink:
Bosin

#4 Příspěvek od Bosin »

Ahoj,

tak přikládám obrázek.

Ta topná spirála se, jak jsem se snažil popsat výše, dotýká té tepelné izolace. Ten "Alobal" pak byl přichycen na spirále, mezi topnou spirálou a troubou.

Mě by to připadalo lepší, kdyby ten "alobal" byl mezi topnou spirálou a tou izolací. Jak jsem psal výše nemám zkušenosti s opravou trouby, díky za informace.

Po instalaci nové topné spirály trouba hřeje, zatím jsem to však nepustil na plné pecky.

Ještě jednou díky za odpovědi
:)
Přílohy
TopnaS.jpg
TopnaS.jpg
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“