DC elektromotor

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
hrmil

DC elektromotor

#1 Příspěvek od hrmil »

Dobrý deň.Prosím Vás o radu ohľadne motora na obrázku.Doniesol Mi ho kamarát,že či neviem čo je to za motor.Nie je na ňom žiadny údaj.Vyzerá to ako úplne nový ešte nenamontovaný motor.Doniesol ho vraj zo šroťáku .Nestretol ste sa niekto s takýmto motorom?Pripojil som ho na 12V,otáčky som meral tachodynamom asi okolo 3000 ot./min bez záťaže.
Ďakujem.
Přílohy
Motor.jpg
Motor.jpg
ZVUK2000

#2 Příspěvek od ZVUK2000 »

Podobné motorky vyráběl (vyrábí) MEZ Náchod.
hrmil

#3 Příspěvek od hrmil »

Ďakujem za odpoveď.Výrobca MEZ by tam mal aspoň nejakú značku,na tomto nie je nič.Skôr Mi to pripadá ako motor z nejakého detského vozítka.Zrejme to bude nejaká čína.
mojza

#4 Příspěvek od mojza »

MEZácký to není, dej ještě fotku ze strany přívodů.
hrmil

#5 Příspěvek od hrmil »

Už som mu ho vrátil.Posielam ešte jeden pohľad.Neviem či to pomôže.Zo strany prívodov tam tiež nič nie je.Sú tam len vodiče s fastonmi.Kamoš prišiel s tým,že je to na 12V jednosmerných.Zapájal to :
Modrý -12V
Biely +12V nižšie otáčky

Modrý -12V
Hnedý +12V vyššie otáčky
Přílohy
DCmotor.jpg
DCmotor.jpg
Nakadah

#6 Příspěvek od Nakadah »

Tipuju spíš motor z větráku, třeba sahara na chladiči v autě.
hrmil

#7 Příspěvek od hrmil »

Ja som si tiež myslel že to bude asi ventilátor chladiča os.auta,ale nemám prehľad.Zaráža ma len to,že na motore nie je ani len stopa po type alebo výrobcovi dokonca ani len po nejakej samolepke.
EKKAR

#8 Příspěvek od EKKAR »

Nnn, sahary už dnes mají povětšinou placatý brush-less motory s oběžným magnetem (aspoň teda ty nový = po roce 2010 kvůli menší zástavbový vejšce). Mám podobnou "kořist" jako hrmil, motorek určenej do aktuátoru "motor thermomanagementu" = rozuměj elektronicky řízenýho několikacestnýho ventilu, kterej v moderních motorech nahrazuje klasickej termostat. A taky na něm není ani čárka nějakýho původu ... Bohužel spoustu podobnejch výrobků člověk používá, aniž by znal výrobce konkrétní jedný součástky - jednoduše proto, že takovej výrobce je sub-sub-sub-....-subdodavatel výrobce konečnýho produktu = automobilky.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
hrmil

#9 Příspěvek od hrmil »

S tých fotiek nie je jasná veľkosť motora.Je to celkom dosť veľký motor.
Nemeral som ho,ale odhadom má priemer 70-80 mm,dĺžka 150 mm,priemer výst.hriadele 8 mm.Stator pravdepodobne permanentný magnet.Výkon typujem tak 60 W.Veľkosťou je to asi ako niekdajšie 12 V dynamo PAL magneton,ktoré sa montovali kedysi do škodoviek.
Až teraz som si uvedomil,že na tom druhom obrázku je ten motor položený na pl.obruse na šatni.Zmeral som tie štvorce,majú veľkosť tak 7x7 cm.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“