Mám takové KD617, které mají při Uce=4V a Ic=4A betu kolem 40. Při stejném napětí, ale proudu mezi 6-7A už mají betu jen okolo 10-12.
Takovéhle tranzistory sice mívají poměrně vysoké Uceo, naprosto běžně 120-140V, ale bez festovního buzení je to vysoké Uceo nevyužitelné téměř na nic.
Mám jich takových odložených několik málo desítek a možná je to opravdu jen náhoda, prostě nějaký "nedopečený plech".
Úplně všechny /4 plata/ jsou z jedné série XN9, tedy pravděpodobně listopad roku 1989. Galvanicky cínovaný povrch, ostatně jako většina výkoňáků, vyrobených těsně před koncem 80.let.
Mám takto galvanicky pocínované i KU612 a prakticky skoro všechny KDY z přibližně téhož období. Jen ty nejstarší KDY a KUX jsou ještě tradičně matně niklované. Pokud platí ta kódovací tabulka let a měsíců výroby, tak tomu tak opravdu je, KDY, některé KD a všecky typy "na poslední chvíli" začínaly ještě s původní povrchovkou.
Ty KD617 nejsou žádné levně koupené pajcy či zmetky, jako kdysi prodával za 9,-Kč Denkl. Je to selekce ze 4 kompletně proměřených plat, které jsem v r. 93 či 94 kupoval při oznámení úmyslu likvidace Etrosu Uh. Brod.
Origoš balicí lístky u každého plata i s datem výroby. Škoda, že jsem je zahodil, ale to značení na pouzdře by snad odpovídat mohlo.
Jsou ale mezi nimi, naštěstí v převaze, i úplně "normální" kusy, které buď alespoň odpovídají katalogu, anebo i lepší.
Je ale ještě zajímavější, že mezi staršími, ještě matně niklovanými kusy KD617 se něco podobného téměř nevyskytuje, nebo jen velmi zřídka a z těchto matně niklovaných kusů lze s podobně matně niklovanými KD607 vytvořit perfektní páry, pokud je to třeba, nebo si to někdo přeje.
U těchto galvanicky cínovaných exemplářů /možná ne u všech/ by to šlo hodně ztěžka.
Já to prostě nepokládám za nějaké pravidlo, ale spíše nějakou anomálii přímo ve výrobě, prostě ten "nedopečený plech"
Nevidím do toho natolik, abych např. věděl, kolik čipů velikosti pro tranzistor KD617 se vešlo na jednu desku a kolik jich bylo průběžným měřením označeno jako výmět a po rozřezání vyhozeny. O té technologii a jejím průběhu toho já osobně vím velmi málo.
Nejde také brát jako obecné pravidlo, že tranzistory s podkatalogovou betou musejí zároveň mít i vysoké Uceo, ale v praxi tomu tak v mnoha případech opravdu bývá.
Zvlášť u těch KD617 a všiml jsem si toho i u MJ2955 a taky MJ15004.
Prostě buď dobrá beta, nebo dobré Uceo.
U KD607 to až tolik neplatí, tam lze najít kus s betou 100 při 4V/4A a přitom má i Uceo třeba 120-130V a ještě s 10% rezervou. Ale jsou to opravdu řídké výjimky.