značení ruských elektronek

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

značení ruských elektronek

#1 Příspěvek od pajosek2 »

Ahoj,kluci nemáte někdo kód na značení ruských lamp.Mám srovnávací tabulky,ale zajímá mne ten klíč podle kterého se to čte,zatím mi to nedochází.Díky
Sendyx

#2 Příspěvek od Sendyx »

Jaký klíč ?
Rusové používali víc systémů, část je v podstatě obdoba amerického.
Pro výkonové a vojenské elektronky platil další systém + byly výjimky.
Něco je zde :
http://www.nestor.wz.cz/znaceni.html
Hill
Administrátor

#3 Příspěvek od Hill »

Klíčem je azbuka, jinak snad nic.
Jakýsi systém lze vysledovat, například, že první číslice udává žhavicí napětí nebo průměr či úhlopříčku stínítka obrazovky, druhé písmeno systém(y), jenže ty se značily snad pro každé provedení patice jiným písmenem (například oktal s klíčem, hrníčková, noval, heptal, drátové vývody.... mají pro jinak stejně použitelnou elektronku jiné písmeno).
Buď rád, že máš srovnávací tabulky, z nich vyčteš víc.
souba

Předmět

#4 Příspěvek od souba »

Přesně tak jak radí Hill také mě posloužili převodní tabulky a znalost se školních let azbuky.
Důležitá je azbuka na Ruských stránkách se dá najít hodně věcí schemat informací o součástkách atd.

Pokud nevyzkoušíš nedělej předčasné závěry!
Trochu trpělivosti neuškodí,pokud nejde o život,tak nejde o nic ! ! ! !
Radix

#5 Příspěvek od Radix »

Kdybys chtěl do vyhledávače psát azbukou, tady je rozložení kláves:
Přílohy
azbuka.pdf
Ruská klávesnice
(78.84 KiB) Staženo 172 x
Sendyx

#6 Příspěvek od Sendyx »

Kdybyste se pánové ráčili podívat do toho odkazu a pořádně si ho prostudovat, místo tlachání, tak je v něm asi popsáno 97% všeho, kromě výjimek. Chybí jen doplňkové značení, které se měnilo asi podle řady elektronek (u obrazovek třeba znamená modifikaci na otřesuvzdornost, jinou délku dosvitu), u přijímacích někdy konkrétní provedení systému apod.
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od pajosek2 »

Sendyx píše:Kdybyste se pánové ráčili podívat do toho odkazu a pořádně si ho prostudovat, místo tlachání, tak je v něm asi popsáno 97% všeho, kromě výjimek. Chybí jen doplňkové značení, které se měnilo asi podle řady elektronek (u obrazovek třeba znamená modifikaci na otřesuvzdornost, jinou délku dosvitu), u přijímacích někdy konkrétní provedení systému apod.
Jo, díky ten odkaz je perfektní určitě ho využiju,ale např rozdíl mezi 6P14P/EL84/ a6P13S /EL36/ jsem z tama nepochopil,ale přes to díky.
Sendyx

#8 Příspěvek od Sendyx »

Ze systémů značení dvou úplně různých polovin světa přece nelze žádné podobné rozdíly jakkoliv řešit. Prostě sověti používali svůj systém označení a pokud je nějaká lampa ekvivalentem něčeho, nebo blízkým příbuzným, to je jiná story.
Crifodo

#9 Příspěvek od Crifodo »

Najdi systém v sovětském značení elektronek je asi taková úloha jako urči politickou stranu podle míry korupce poslanců/ministrů :lol:
Sendyx

#10 Příspěvek od Sendyx »

Nevím, odkud to ten autor v odkazu převzal, pár věcí mu tam chybí, ale přesně se dají zařadit skoro všechny elky. Jen je třeba pochopit to, co je "místo" - že tím je míněn jeden znak, skupina znaků i že může zcela chybět.
Pokud někdo najdete výjimku, kterou nelze dešifrovat podle těch tabulek, napište ji. Já mám zatím jednu skupinu, která není uvedena.
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od pajosek2 »

no jo, je to pravda,ještě že mám nějaké tabulky.
Odpovědět

Zpět na „Součástky“