Pájo, sorry jako, já v tý katedrále byl - sice před skoro 4 lety, ale fyzicky jsem v ní skutečně stál a vím, jak to uvnitř vypadalo. To byl fakt středověk. A jak napsal Kevin, takovou památku nikdo nenechá opravovat jen tak pár cikánům s vercajkem z bazaru nebo půjčovny. Smlouvy na takovýhle díla jsou uzavíraný s mnohonásobným sankčním jištěním způsobenejch škod nebo i jen nedodržení smlouvy - ne jako u nás, kde je firma prakticky nepostižitelná, ani kdyby památku rozebrala a prodala do Číny. Navíc u nich to je druh národní hrdosti - opravovat památku takovýho významu si každá taková firma pokládá za čest a plnit bezpečnostní normy u nich je prostě automatismus, na kterej se ani neupozorňuje - a na co tam chodí velice přísný kontroly - památkářů, orgánů bezpečnosti práce, hasičů ale třeba i odborů. Tohleto u nás prostě neznáme - navíc je to umocněný naprosto rozdílným vnímáním církve u nás a u nich.pajosek2 píše:Teď jsi mne opravdu rozesmál svou naivitou![]()
![]()
To proškolení mne pobavilo. Možná nevíš jak to chodí....
...
Přestaň fantazírovat, ani Ty ani já ani nikdo na bastlírně nemá šanci odhadnout co se tam doopravdy stalo.
Já nehodlám hodnotit správnost nebo nesprávnost takovejch názorů, ale u nás je nejrozšířenější odpor k církvi jako takový mezi evropskýma národama vůbec a kdo pracuje pro církev, je jednoznačně společensky oznámkovanej a označenej za podporovatele něčeho/někoho, kdo svůj majetek nabyl jednoznačně nepoctivým způsobem. V ostatních státech je názor na takový osoby a firmy úplně opačnej - mají status podporovatelů společensky vítanejch akcí a institucí, dobrodinců a umělecko-historickejch mecenášů. Skutečně se takovýho přístupu nezastávám, sám jsem proti katolický církvi jako takový, protože její historický působení vnímám jako skutečně protičeský a obecně od dob historickejch až do doby dnešní jako společensky hamižný a příživnický, ale zdůrazňuju pohled na ni "z druhý strany". Ve státech na západ od Aše je takovej přístup vnímanej jinak než u nás a i daný firmy si i to samy hlídají navzájem, aby "se navzájem nepředbíhaly". Možnost účasti na takovejch společensky "viditelnejch" zakázkách je tam i předmětem dost ostrýho konkurenčního boje a jakejkoliv "krok stranou od vytyčený trasy" se stává veřejně propíraným argumentem. Prostě TAM si takovou věc nikdo nedovolí - i proto JÁ usuzuju, že ve věci vzniku požáru má nejvyšší pravděpodobnost úmysl a záměr uškodit - a až teprve v mnohem menší míře možnost nedbalosti a úplně v pozadí nešťastná náhoda. NĚKDO JINEJ může mít názor odlišnej, já mu ho vyvracet nehodlám - vyšetřování je na začátku. A jsme tady na DISKUSNÍM FÓRU, takže máme možnost diskutovat a ne si kvůli něčemu náma neovlivnitelnýmu nadávat nebo se navzájem obviňovat. Ber to takhle.