invertování funkce magnetického spínače

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
vitcenek

invertování funkce magnetického spínače

#1 Příspěvek od vitcenek »

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat na nápad jak invertovat funkci magnetického spínače. Problém je, že pokud je k němu přiložen magnet, tak se rozepne / rozpojí kontakty a já bych to potřeboval naopak, aby se při přiložení magnetu sepnul / uzavřel obvod. Nevíte prosím někdo, jak toho co nejprimitivněji dosáhnout? Napište to prosím jako pro blba :D v elektru jsem začátečník a rád se přiučím.
Děkuji za návrhy.
tomasjedno

#2 Příspěvek od tomasjedno »

Už už jsem ti chtěl něco poradit, ale ty chceš návrhy (které zřejmě budeš posuzovat), tak někdy příště.
misocko

#3 Příspěvek od misocko »

rele, tranzistor a jeden odpor, iny snimac (myslim ze vecsina snimacov je prave vo funkcii ktoru pozadujes)
ake napeite a prud to ma spinat, ako casto?
Hill
Administrátor

#4 Příspěvek od Hill »

Ten magnetický spínač je čistě mechanický (jazýčkový kontakt) nebo obsahuje nějakou elektroniku?
Reaguje na přiblížení magnetu nebo stačí jakýkoli i nezmagnetovaný, ale ferromagnetický kov?

Jestli jde o jazýčkový kontakt držený v sepnutém stabu magnetem, jehož účinek se zruší přiblížením druhého magnetu, pak stačí od kontaktu odstranit ten magnet, aby tam v klidu nebyl žádný. Kontakt pak přiblížením k magnetu sepne.

Pokut by takto nešlo tu funkci invertovat, je třeba vědět, zda jde o spínání stejnosměrného nebo střídavého proudu, jestli pro danou aplikaci je vhodný výstup otevřeného kolektoru, jak píše misocko s tranzistorem PNP nebo NPN, či v obvodu střídavého proudu triak.

Abys rozuměl: na každé čidlo existuje jeden nebo více způsobů, jak invertovat jeho výstupní signál, ale žádný z těch způsobů není zcela univerzální. Záleží na tom, co požaduje vstup zařízení, i na to, o jaký typ čidla jde.
Yarda1

#5 Příspěvek od Yarda1 »

Píšeš, že jsi začátečník, tak se zeptám (možná tě podcením, tak se omlouvám):
Ten magnetický spínač vypadá takhle
Obrázek
nebo je to krabička, případně váleček a dovnitř nevidíš?
A to řešíš pro sebe, třeba osvětlení v kadibudce na chalupě nebo to má být pro nějaké obráběcí centrum co musí mít fascikl bumážek a musí ho odborně obtancovat certifikovaný šaman než se to zařízení uvede do provozu?
Ve strojovně je voda a na palubě se tančí.
dred

#6 Příspěvek od dred »

A nemôžeš tam použiť bezkontaktní snímač s Hallovou sondou MH1SD1 (MH1SS) ? Priložíš magnet - zopne...
Naposledy upravil(a) dred dne 22 dub 2019, 10:04, celkem upraveno 1 x.
vitcenek

#7 Příspěvek od vitcenek »

Hillův nápad otestuji, mám jich deset z číny asi za 1,5 eura. Jsou to ty nejprimitivnější z nejprimitivnějších, je komplet bez elektroniky, pouze mechanika, jeden rozeberu a kouknu jak na tom je. Nápad byl: indikace pošty ve schránce pomocí mag. senzoru, tyristoru a malé ledky a pokud by se tohle povedlo, tak jsem tím chtěl na podobném principu udělat led osvětlení boxu na auto.
Ještě mi prosím vysvětli, jak to bylo myšleno s tím tranzistorem, to jsem moc nepochopil.

Jinak, tohle je ten spínač: https://www.ebay.com/itm/Normally-Open- ... OK-fLxpLSg

Já si to bohužel neuvědomil a koupil ten normally open, proto to potřebuji invertovat.
tomasjedno

#8 Příspěvek od tomasjedno »

vitcenek píše:Problém je, že pokud je k němu přiložen magnet, tak se rozepne / rozpojí kontakty a já bych to potřeboval naopak
vitcenek píše:Já si to bohužel neuvědomil a koupil ten normally open, proto to potřebuji invertovat.

Takže si sám protiřečíš.
Kup si ty přepínací (3-wire) a můžeš s tím dělat psí kusy.
vitcenek

#9 Příspěvek od vitcenek »

No, asi koupím ty 3 wire, tyhle mám doma přes čtyři roky, tak jsem je chtěl využít.
Artaban001

#10 Příspěvek od Artaban001 »

Tohle jsem nedávno tady řešil u těch snímačů hladiny v hovnojemu..
Odpovědět

Zpět na „Poradna“