Generátor BM344 nefunguje ve skříňce ale venku ano

Opravy, renovace, schemata historické techniky

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Neniu

Generátor BM344 nefunguje ve skříňce ale venku ano

#1 Příspěvek od Neniu »

Mám tu tento generátor. Je po opravě a funguje výborně. Když je chassis venku. Pokud jej dám do skříňky a utáhnu všechny šrouby, tak se oscilátor zastaví. Pokud jsou šrouby vedle přepínače rozsahů (vpředu a vzadu) povolené, tak přístroj funguje. Když šrouby utáhnu, tak se zase zastaví.

Když mám na výstup připojený osciloskop, tak při dotahování těch šroubů, stačí i jen jednoho z nich, je na výstupu krásná sinusovka a v jednom okamžiku se tvar rozhodí a zvětší se napětí. Pak obraz zmizí, jelikož oscilace vypadnou.

Napadají mne dvě možnosti:

- někde je nějaký špatný kontakt a jak se to dotáhne, tak se kontakt rozpojí
- někde něco vazbí co vazbit nemá

Otázky tedy znějí:

- je to nějaká typická závada (jako třeba špatný kontakt v přepínači nebo ladícím kondenzátoru?
- co s tím?

Když je chassis venku, tak není co měřit, funguje to výborně a i klepáním a kroucením se mi nepodařilo oscilátor zastavit. Ale možná jen málo kroutím. Když je to ve skříňce, tak to zase vypadává, ale poněkud špatně se na tom měří, jelikož mám jen ruce a ne chapadla schopná projít větracími otvory.
Jsem na cestě k šípku.
termit256

#2 Příspěvek od termit256 »

Bude tam nejspis studenak nebo nekde preruseny spoj. Hleda se to blbe.
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od pajosek2 »

Tohle mi kdysi dělal jeden magnetofon,myslel jsem,že se poseru. :-)
Nezávidím Ti.Předpokládám,že šroubky moc dlohé nemáš,že by se to někde dotklo,takže studeňáček.
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Nemám zájem o korekci pravopisu.
masar

#4 Příspěvek od masar »

Pokud skutečně nejde o "dlouhý" šroubek, musíš analyzovat síly a deformace vznikající utahováním šroubku. Na základě této analýzy a znalostí o chybovém stavu následují tvoje simulace stejných deformací a hlavně dedukce možného místa přerušení (ale i zkrat je možný!).
Můj odhad - přerušení stabilizující zpětné vazby přes tři žárovky v obvodu E1 a E2.

:wink:
Neniu

#5 Příspěvek od Neniu »

masar píše:Můj odhad - přerušení stabilizující zpětné vazby přes tři žárovky v obvodu E1 a E2.

Jsou tam dvě, mám novější variantu už s polovodičovými diodami v obvodu měřidla, ale díky za postrčení, to asi bude ono a je to i celkem logické. Mírná deformace rozpojí zpětnou vazbu a oscilátor vysadí. Že mne to sakra nenapadlo také :-/ Zítra na to mrknu, dneska už nemám tolik času, neb musím do práce.

Šroubky jsou originální a to jak ty přední, se zápustnou hlavou, tak ty zadní. Na jednom ze zadních šroubků byla původně ještě originální plomba z továrny.
Jsem na cestě k šípku.
Neniu

#6 Příspěvek od Neniu »

Tak žárovky to nebyly, chyba byla ve studeném spoji mezi zemí a přepínačem 1.I. respektive mezi zemí a odpory na tomto přepínači. Studeňák jako z učebnice. Spoj vypadal dobře, ale nevodil. Teďka už generátor zase generátoruje :)

Ještě usadit do rozsahu, seřídit vazbu a bude zase na nějaký čas klid. Snad :)
Jsem na cestě k šípku.
Odpovědět

Zpět na „Opravy a restaurování starých elektropřístrojů“