Dělička 74192 zapojení? (přesunuto)

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
lesana87

#46 Příspěvek od lesana87 »

jova1 píše:Já tam mám v současnosti cca něco takového.

Tohle zdvojování kmitočtu už samo o sobě generuje (může generovat) při změně směru chybný puls, protože signál směru je generovaný od nezdvojených hodin a je tudíž zpožděný. Je tam to zdvojení nutné? Ten enkodér je optický?
jova1
Kontaktovat uživatele:

#47 Příspěvek od jova1 »

Enkodér je optický. To zdvojení mi vyhovuje protože se dostanu přesně na ten dělitelný počet pulzů servem. Minimum je na něm právě těch 1000. Pokud bych nezdvojoval, musel bych to násobit mechanickou cestou převodem 1:2.
Chápu že je ti proti mysli ztrácet pulz při změně směru, ale z mého pohledu je 1 pulz skutečně nepodstatný. Jde o to, že by k takové ztrátě došlo jen při zastavení a to bude párkrát na jedno vyrobené kolečko při měření. Jestli jsem to dobře spočítal, tak ztráta 1pulzu dělá při kolečku 10cm 0,0063mm na zub. A i to je hodnota jen teoretická, protože při dalším frézování, kdy fréza zajede hlouběji se odstraní.
lesana87

#48 Příspěvek od lesana87 »

OK. Tak dvě OR hradla, do jednoho DIRECTION a SPEED do druhého /DIRECTION (Qnon z té 74LS74) a SPEED a výstupy na CU a CD těch zřetězených čítačů. Kolik tam máš dekád?
jova1
Kontaktovat uživatele:

#49 Příspěvek od jova1 »

3dekády.
To čítání nahoru dolů jsem vyřešil pomocí dvou hradel 7400. Na jejich vstupy pouštím ten zdvojený signál a řídím to výstupy z té 7474. Čítá to hezky nahoru i dolů, ale problém je s tou předvolbou. Ta funguje správně samozřejmě jen pro směr dolů, řekněme pro směr vzad, kdy po průchodu nulou se to na ní přenastaví. Pokud to jede nahoru, tak to počítá zase po průchodu nulou od předvolby nahoru do 999 :?
Takže i kdybych tam dal to porovnávání BCD kódů 74192 a předvolby aby se to nulovalo, tak bych ještě musel tu předvolbu pro směr vpřed vypínat :(
lesana87

#50 Příspěvek od lesana87 »

Když dáš porovnání na "je větší", tak by to mělo fungovat. Na tři dekády bude potřeba 2x 74HC682.
jova1
Kontaktovat uživatele:

#51 Příspěvek od jova1 »

A jak se porovnává "je větší"? Jako že bych z toho picaxe posílal o jedno číslo větší hodnotu?
A nestačil by skutečně obvod 74HC688? co jsem koukal tak obvod 74HC682 se dost špatně shání. :(
lesana87

#52 Příspěvek od lesana87 »

Jako že bys měl zvlášť předvolbu nahoru a zvlášť dolu? Taky by to asi šlo, pak teda 2x 74HC688 a zřetězit je přes enable.
To načítání předvolby při čítání dolu děláš od náběžné hrany BO z poslední dekády?

Edit: To nulování předvolbou o jedna větší sice řeší problém resetu jako následku předvolby, ale neřeší to předvolbu jako následek resetu. :(
Takže asi to bude chtít ten reset blokovat, když se čítá dolu (dal by se asi použít enable prvního komparátoru 74HC688) a předvolbu blokovat, když se čítá nahoru (nějakým hradlem). Pak by ta předvolba nahoru i dolu byla společná.
jova1
Kontaktovat uživatele:

#53 Příspěvek od jova1 »

Ano načítám to tím signálem BO z poslední dekády.
Ještě mě napadlo, kdybych to při počítání nahoru a shodě BCD kódů resetoval, tak by to třeba mohlo fungovat, né? V nejhorším ještě při tom zruším ten signál na načtení předvolby.
jova1
Kontaktovat uživatele:

#54 Příspěvek od jova1 »

Zase jsi byla rychlejší :D
Zítra začnu shánět ty obvody a dám vědět jak se to vyvíjí.
danhard

#55 Příspěvek od danhard »

lesana87 píše:Tohle zdvojování kmitočtu už samo o sobě generuje (může generovat) při změně směru chybný puls ...

Co je to za cypovinu ? kvadraturní dekodér generuje pulz při každé změně stavu a,b vstupu ?
lesana87

#56 Příspěvek od lesana87 »

Co se ti nezdá? Impuls na výstupu SPEED to generuje na obě hrany, ale signál DIRECTION se aktualizuje jen na náběžnou, tak se při změně směru může jeden puls započítat ještě do předchozího směru, než dojde ke změně signálu DIRECTION.
danhard

#57 Příspěvek od danhard »

Taky to není kvadraturní dekodér, ale nějaká jebka.
A pokud to chce k děličce se 192, tak potřebuje hodiny nahoru a dolu.

Pokud to je to jen cuknutí opačným směrem při zastavení, tak by se tam dal udělat inteligentní filtr, který by to odstranil, jde jen o to, kolik pulzů zpátky se tam dá očekávat (podle toho by byl obousměrný čítač "volnoběžky", který nesmí přetéct).
Výstup by byly vždy jen pulzy kladným směrem a na cuknutí frézy zpět by servo nereagovalo.
jova1
Kontaktovat uživatele:

#58 Příspěvek od jova1 »

Tak se snad nakonec zadařilo, vše funguje jak má a čítá to nahoru i dolů.
Ten signál, kterým rozlišuji směr, blokuje tu předvolbu jak navrhovala Lesana, použitím enable prvního komparátoru 74HC688. Jeho výstupem pak řídím reset...
Teď bude největší problém z toho chumlu drátů udělat schéma a hlavně tišťák :?
Zatím děkuji všem rádcům a jdu na to.
Přílohy
chaos.jpg
chaos.jpg
danhard

#59 Příspěvek od danhard »

Ano, 74HC688 řídíš reset při přetečení a podtečením děláš nastavení předvolby. Do vstupu 74HC688 dáváš up hodiny.

100 zubů Ti stačí ? Kdyby jsi použil 74193, tak by jsi mohl až do 256 zubů.

Řízení serva je také obousměrné ?
Dej sem nejdřív schema na kontrolu.
Naposledy upravil(a) danhard dne 01 kvě 2019, 18:34, celkem upraveno 1 x.
jova1
Kontaktovat uživatele:

#60 Příspěvek od jova1 »

Mám tam 3x 74192, takže mám děličku do 999.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“