kontrolka dobíjení felda
Moderátor: Moderátoři
kontrolka dobíjení felda
Zapneš kľúčik - kontrolka sa nerozsvieti - vypálená žiarovka, alebo urvaný kábel = závada v okruhu signalizácie.
Žiarovka po natočení motora nezhasne = závada v alternátore, alebo regleri.
- monterjirka
U Š Felicia je paralelně k žárovce odpor, takže když se přeruší vlákno v žárovce, nabudí se to přes ten odpor a nabíjí to, jen nefunguje kontrolka.
Blbé je to, co se stalo mě, kontrolka nesvítila, myslel jsem, že to je žárovičkou a neřešil jsem to hned, ale on "uhnil" přívod právě toho budicího napětí na alternátor, takže za jízdy se vypnulo autorádio a než jsem našel místo k zastavení, abych zjistil co se děje, auto se zastavilo, startér se ani nepohnul...
Akorát nechápu, jak se mohla filcka zastavit kvůli vybitý baterce, když má "samobudicí" altík = měl by se nabudit vlastním remanentním magnetismem po překročení zhruba 2500RPM a i samotnej regler je napájenej přes pomocnou diodu z hlavního výstupu (+). Takže pokud pojedeš a aspoň jednou překročíš ty otáčky nabuzení, regler "sepne" a budicí proud si bude odebírat z hlavního výstupu alternátoru = pojedeš jako kdysi dávno "jen na dynamo". A pokud nespadneš s otáčkama pod volnoběh, neměl by se altík sám od sebe odbudit. To bys musel jezdit jen jako důchodce do 2000RPM a celou dobu šťavit výkonný spotřebiče = výhřev okna, světla jak na kamiónu, opravdu výkonný hi-fi ... Jinak si myslím, že i tak bys musel výpadek dobíjení okamžitě zaregistrovat - minimálně podle pohasínání kontrolek a podsvícení atd. Takže uhnilej byl nejspíš výstupní kabel z alťasu a ne budicí přívod, regler napájenej z výstupu hlavního usměrňovače tak držel 14,5V na výstupu, ze kterýho se ale dál odebíral jen budicí příkon do altíku a zbytek auta jel jen na baterku - a když ta došla, kchár kaput ...
A kutilmile - nelituju tě
Ty krátké typy, které měly v příplatkové výbavě tzv. "přípravu pro rádio" - tedy už z výroby aktivní anténu, dva reproduktory vpředu a co je podstatný - v reproduktorovým euroštekru byly už čtyři páry drátů. Tedy i dozadu, ale vzadu repráky nebyly.
Kde končily konektory drátů pro zadní repráky? V kufru to určitě nebylo, po stranách,ve svazcích k zadním lampám taky ne.
Kde ty dráty vlastně končily? Pod zadními sedáky? Někde za bočním tapecírunkem kufru?