určení parametrů kompresoru

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
bu2520

určení parametrů kompresoru

#1 Příspěvek od bu2520 »

potřeboval bych pomoct s určením velikosti vzdušníku a výkonu kompresoru popřípadě i radou jaký typ.
Potřebuji aby mi tryskou o průměru 2mm proudil vzduch o tlaku cca 2 bary. Je to na ofuk laseru tak že asi ne olejový.
V současné době používám modelářský Fengda 186 který má dávat přes dvacet litrů. ale v podstatě ani manometr neukazuje tlak.
Sandal

#2 Příspěvek od Sandal »

Dle tvých parametrů mi vyšel průměrný průtok vzduchu 51L/1min.

Třeba tenhle by mohl vyhovět http://www.landsmann.cz/?cls=stoitem&stiid=93740 ale bude často spínat.Záleží jak moc bude vytíženej.
Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat :-)
jirkati

#3 Příspěvek od jirkati »

Budeš muset laserem požadované parametry množství a rychlosti vzduchu dosadit do Bernoulliho rovnice, vyjde ti potřebné množství vzduchu za jednotku času. Z toho a z výkonu kompresoru pak spočítáš nezbytný objem vzdušníku. Průměr trysky k výpočtu nestačí.
workhard
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od workhard »

Vzdušník musíš natlakovat na víc a tlak v trysce řídit redukčním ventilem, tím se výpočet trochu komplikuje, ale těch cca 60l/min. by mělo stačit.
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
bu2520

#5 Příspěvek od bu2520 »

mám vyzkoušené, že při 1,5-2 bary na vzdušníku a trysce (která má regulaci) 2mm průměr je řezání v pohodě, asi by stačila i tryska s menším průměrem, ale tam je problém s přesnějším zaměřováním do řezu. Přesnější parametry asi nezjistím.
Sandal díky to už je informace od které se mohu odpíchnout ani ten kompresor od Landsmanna, nevypadá špatně, jen mu kvůli hlučnosti budu muset najít vhodné umístění. Ještě popátrám.
Sandal

#6 Příspěvek od Sandal »

bu2520 píše:...asi by stačila i tryska s menším průměrem, ale tam je problém s přesnějším zaměřováním do řezu.

Ten problém je možný řešit vhodným tvarem ústí trysky ale je to docela alchymie.
Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat :-)
bu2520

#7 Příspěvek od bu2520 »

hlavně mám pevnou osu Z a tím pádem musím ostřit ručně a to je problém směrovat při rúzných výškách materiálu trysku vždy přesně do středu řezu. Vzhledem k tomu, že má ten vzduch v podstatě tři funkce je to skutečně alchymie.
Nakadah

#8 Příspěvek od Nakadah »

Ten vzduch by měl být čistý, ideálně když to proženeš aspoň přes nějaký filtřík.

Tvoji konfiguraci laseru neznám, ale obecně to co platí třeba pro 2kW fiber co mám v práci, bude platit i pro malý 40W CO2. S čistotou plynů jsme se trochu potrápili, než jsme přišli na to, že číňan nechal v hadicích bordel.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“