Led na 230V

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
han1

#16 Příspěvek od han1 »

Jejda, tak to by mě taky zajímalo. Mám v úmyslu postavit světelnou polici s LED. Tloušťka police nesmí být větší než 13mm, to znamená bez trafa. Takže 230V : 3,3V=70LED. Kdo mě to navrhne a spočítá :D
zbek

#17 Příspěvek od zbek »

Já spíš počítal 60x 3,3V = 198V a proud bych nechal na těch 20mA . Ale ještě nemám led vybrané 8O . Nakonec to chce stavět kámoš a mě požádal o radu a ja se zeptal tady . Co mu mám teda řict ? :roll: Zatím se mě zdá nejlepší usměrnovač a odpor. Chtěl jsem to nechat pod 230V aby to mohlo svítit ve větším napětovem rozsahu , zajímala mě hlavně zkušenost s delšího provozu, asi koupi led a zkusíme to :idea:
zbek
stephunk

#18 Příspěvek od stephunk »

načo vám to je vyrábať??kúpiť sa dajú bezproblémov hotové 'žiarovky'-vyzerajú presne ako
normálne parabolické halogénové žiarovky akurát je tam 18Led.Vyjde vás to lacnejšie, nenarobíte sa a máte to s normálnou paticou-kúpte držiak na to a je vymalované.60bielych led 5mm vyjde dosť draho+robota.
meno

#19 Příspěvek od meno »

Variola píše:
meno píše: Len nechápem prečo chceš tie LED napájať takýmto spôsobom !? 60x20mA=1,2A !!!

Jsi si tím 100% jistý ? ;-)

A prečo nie záleži ako to zapojíš !
Môžeš dať aj 30 paralelných vetiev po 2 LED do serie 30x20mA=600mA pri U=6,6V

Ja osobne sa snažím vo svojích konštrukciách vyhnúť napájaniu priamo zo siete ,predsalen galvanické oddelenie je galvanické oddelenie ! Jedine kvalitným zdrojom zaručíš najlepšiu svieivosť,najdlhšiu životnosť LED a bezpečnosť !
Naposledy upravil(a) meno dne 07 dub 2007, 22:50, celkem upraveno 1 x.
:D :D :D
stephunk

#20 Příspěvek od stephunk »

no vidím že pán Ohm sa v hrobe točí ako vrtula!
OReX

#21 Příspěvek od OReX »

Myslim, že aj hociktorý, už mŕtvy matematik(aritmetik) sa musí točiť ako 3 vrtule po zhliadnutí výpočtu tohto typu: 2x30x20=600. Na cintorínoch musí byť hotový kolotoč.
stephunk

#22 Příspěvek od stephunk »

s galvanickým oddelením plne súhlasím-stačí vám sieťový adaptér 230/12V dc...kúpite to za facku a výhody?myslím že sú jasné..
zbek

#23 Příspěvek od zbek »

Co takhle místo smíchu si to pořádně přečíst , meno se jenom uklepl Výsledek má správný jenom se uklepl a tu 2 napsal navíc

:idea:
Naposledy upravil(a) zbek dne 07 dub 2007, 22:30, celkem upraveno 1 x.
zbek
meno

#24 Příspěvek od meno »

OReX píše:Myslim, že aj hociktorý, už mŕtvy matematik(aritmetik) sa musí točiť ako 3 vrtule po zhliadnutí výpočtu tohto typu: 2x30x20=600. Na cintorínoch musí byť hotový kolotoč.

To bolo myslné ako 30 paralelne spojených 2LED zapojených do série !
Každou z 30tich vetiev potečie prúd 20mA ak sa to bude napájať zo zdroja 6,6V teda spolu 600mA
:!: :!: :!:
stephunk

#25 Příspěvek od stephunk »

Ok tak to zaedituj...nič v zlom :D
Pamätám chlapíka čo bral 400ks 50000mcd 5mm oranžových lediek na podsvietenie podlahy-mliečne sklo 15mm-škoda že už som to nevidel naživo-musela to byť paráda
meno

#26 Příspěvek od meno »

No tak si konečne rozumieme ! :wink:
V každom prípade napájanie priamo zo siete so zrážacím kondom by som určite nevolil ! Ak sa ten kond prezarí tak môžeš kupovať nové LED a nepomôže ti ani rýchla poistka ani odpor s poistnou funkciou. Ak tie LED nescípnu rovno tak sa aspoň zhorší svietivosť prípadne značne skráti životnosť. Vyskosvietivé LED sú na to extrémne citlivé (mám s tým svoje skúsenosti) :wink:
Marcelto
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od Marcelto »

Ja mám takéto svetlo spravené ale z 40.LED, mám tam v sérii zo siete odpor a kondenzátor potom je dvojcestní usmerňovač alebo takzvaný Grécák, elektrolyt odpor a paralelne na ledkách je zenerka ktorá je zložená z dvoch kusov na napätie o 10 voltov väčšie ako je na sériovo spojených ledkách plus predradení odpor. Zenerka tam nemá žiadnu funkciu slúži len na orezanie napäťových špičiek a je ako ochraná. Zapojenie som navrhol sám a je cca dva roky v nepretržitom povoze, skúšal som ho aj na 400V, išlo bez problémov len by bolo treba vymeniť ochrany odpor alebo dať menšiu kapacitu omezovacieho kondenzátoru. A k tomu prerazenému kondenzátoru asi toľko, že toto schéma som dal aj kamarátovi a on dal omezovací kondenzátor na malé napätie, tak je jasné že sa po chvíli povozu kondenzátor prerazil a tam sa osvedčili zenerky tie sa pri zvecnenom prúde prerazili potom sa prepálil omezovací odpor a prdla aj poistka, svetlo dokonalo ! Vymenil prerazený kondenzátor, vihoraní odpor a omezovacie zenerky a svetlo mu už tiež svieti nejakí ten rok, ledky neboli poškodené vôbec ! Škoda bola asi 5Sk za zenerky, 5Sk za omezovací odpor, 4Sk za poistku a cca 20Sk omezovací kondenzátor, spolu asi 34Sk ! Ale radšej vymeniť dve alebo tri zenerky ako 40 alebo 80 LED, kde by bolo viacej práce z opravou a o cene už ani nehovorím !!! Je síce pravda že sa môže zenerka prepáliť ako preraziť ale z vlastných skúsenosti viem že pri väčšom prúde za väčšinou prerazí do skratu a omezovacie odpory nedodajú takí prúd aby zenerku prepálili, to skorej zhoria tie odpore. Ak by mal o to schéma niekto záujem, tak mi napíš SZ a ja to schéma pohladám. Nehovorím že to schéma je bezchybné ale mne a kamarátovi to už nejakí ten čas slúži k 100% spokojnosti.
Zbynek

#28 Příspěvek od Zbynek »

Sendyx píše:Při použití předřadného kondu ..... bych doporučil dát do série ještě nějaký malý odpor...

Odpor musí být zařazen hlavně z důvodu připojování ke zdroji. Připojím-li zařízení s předřadníkem (kondenzátorem) vybitým, v čase kdy je napájecí napětí v maximu, projde zařízením impuls proudu, jakoby tam žádný předřadník nebyl (a sériový odpor to zachrání). Ještě horší bude situeace, bude-li kondenzátor nabitý na opačnou polaritu. To už asi modré LED nesnesou (při absenci odporu).
Škoda, že zadání neobsahuje požadovaný výsledek (malá spotřeba zařízení, světelná křivka, ......?). Řešení by bylo snazží a rady jednodušší.
Ahoj Zbyněk
zbek

#29 Příspěvek od zbek »

Tak světýlko z LED už svítí :oops: Je tam 70led v serii na 3,3V , dvocestný usměrnovač filtrační kondíčky a před usměrnovaček dva 1kom odpory 5W v serii . Ještě jsem tam dal ochraný prvek 3x zenerdiodu paraelně k ledkám, proud ledkama teče cca 18mA použita tato ledka http://www.flajzar.cz/detail.php?zbozi= ... &z=galerie
zbek
nxn

#30 Příspěvek od nxn »

Koukám že tady dokážete rozebírat ohmův zákon celý hodiny :lol:
Poslední slova před smrtí: 'nebojte to je nulák'....Praskla žárovka:'vyměň všechny elity'
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“