USB nabíječka nefunguje (přesunuto)

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
kolovratek7

USB nabíječka nefunguje (přesunuto)

#1 Příspěvek od kolovratek7 »

Ahojte, přestala mi fungovat nabíječka na mobil, která se dává do autozapalování. Stalo se to potom, co jsem ji v zapalování pootočil párkrát až se mi vrch vyšrouboval. Po zašroubování už zase nejde. V zapalování už ani nesvítí.
Může to být tou průhlednou součástkou(uprostřed je nějaké vlákno, ale vypadá neporušeně, co je na obrázku nebo kde jinde by mohl být problém?
Elektrika v autě jde, po zapnutí zapalovače vyskočí za dvě sekundy nažhavený tak, jak má být.
Předem díky za rady.

Obrázek
-
Obrázek
Naposledy upravil(a) kolovratek7 dne 28 dub 2019, 14:58, celkem upraveno 1 x.
Kvicala_r

#2 Příspěvek od Kvicala_r »

Ano, může to být i tou pojistkou co je na obrázku. Je třeba zkontrolovat, jestli není to vlákno přece jen přerušené nějakým měřáčkem. Pokud je OK, pak rozdělat a měřit. Bez toho se závada těžko najde. Pokud není čím změřit pojistku, zkusit novou (je na ní napsána hodnota proudu a symbol F/T). Ty je nezbytné dodržet.
Jodr

#3 Příspěvek od Jodr »

Průhlednému válečku s něčím uprostřed jsme za mlada říkali trubičková pojistka. Budeš muset změřit, zda není náhodu přerušená, případně zajistit, aby ten odpružený čudlík co trčí ven z nabíječky měl přes pružinu kontakt s oním válečkem. Tolik pro začátek... Kvíčala byl rychlejší :)
Jen blbec se učí svými chybami opakovaně....
masar

#4 Příspěvek od masar »

Tohle nepatří do Audio - sekce
:wink:
sinclair

#5 Příspěvek od sinclair »

Podle mě tam chybí pružinka, co má tlačit kolík ven a zároveň propojovat s pojistkou. Bude někde na podlaze...
kolovratek7

#6 Příspěvek od kolovratek7 »

Za sekci se omlouvám, jsem ji vybíral, až jsem to dal blbě. Může to někdo změnit? Díky.

Pružinka tam je a konec pěkně cvaká.

Jak má být správně ta polarita? Tak mě napadá, že jsem to po prvním zapojení dal špatně a zničil, jak tu někdo píše.
A dala by se nějak proměřit jen multimetrem digitálním nebo to chce nějaké zapojení složitější?

Na jedné straně je asi F1.5AL250V
Na druhé UL v kolečku SA v cečku a sinusoida v kolečku... 😀
breta1

#7 Příspěvek od breta1 »

Když nevíš, že pojistka nemá žádnou polaritu a neumíš ji proměřit, ani se ti neodvažuji navrhnout celé to pouzdro rozlousknout, na vstup připojit 12V a změřit výstup 5V.
sinclair

#8 Příspěvek od sinclair »

Troll
Cowley

#9 Příspěvek od Cowley »

Viděl bych to na spálenou nožovou pojistku pro zásuvku zapalovače.
Eleman

#10 Příspěvek od Eleman »

V prvním píše, že zapalovač funguje.
Člověk se celý život učí jenom proto, aby ve stáří všechno zapomněl.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
misocko

#11 Příspěvek od misocko »

sinclair píše:Troll

suhlas, pise ze sa tu niekto zmienil o polarite ale o tej tu okrem nehi nikto nic nepise
skusa kolko vydrzime :lol:
samec

#12 Příspěvek od samec »

misocko píše:
sinclair píše:Troll

suhlas, pise ze sa tu niekto zmienil o polarite ale o tej tu okrem nehi nikto nic nepise
skusa kolko vydrzime :lol:

Na to, aby bol troll, tu má na bastlírne príliš veľa príspevkov.
samec

#13 Příspěvek od samec »

F1.5AL250V
F (ako flink) znamená rýchla poistka
1.5A znamená 1,5 Ampérov
L asi malo byť lomítko /
250V znamená maximálne napätie 250 Voltov

Vnútri môže byť spálený stabilizátor, alebo nejaký studený spoj, alebo vytrhnutý káblik. Čo som videl nejakú takú nabíjačku zvnútra, tak to tam všetko držalo len silou vôle. Na rozobratie treba stiahnuť z plastu ten kovový prstenec. Oprava nejakého kontaktu, či prispájkovanie káblika by nemal byť problém. Tí ľudia, čo to montovali, tomu nerozumeli o nič viac. Ak bude spálený stabilizátor, tak sa skôr oplatí kúpiť novú nabíjačku. Osobne by som sa bál touto nabíjačkou nabíjať telefón.
Kremik

#14 Příspěvek od Kremik »

samec píše:Osobne by som sa bál touto nabíjačkou nabíjať telefón.

Taky se bojím, naštěstí tímto nabíjím jen vyjímečně. Předpokládám že je to galvanicky neoddělený propustný měnič (zatím jsem blíže nezkoumal) - prorazí se trand a na výstupu bude plné U. Bývá u těchto nabíječek tento stav nějak ošetřen?
Kvicala_r

#15 Příspěvek od Kvicala_r »

Nebývá.. Pokud si člověk podobný krámek bastlí sám, může na výstup nacpat alespoň transil. Pro klid duše to u svých měničů dělávám skoro vždy. Ten 5V není až tak "přesný/strmý" ale stejně by zařízení od plného napětí určitě ochránil.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“