přepínání 6 vstupů na jeden výstup
Moderátor: Moderátoři
přepínání 6 vstupů na jeden výstup
Předem moc děkuji za odpovědi.
Na termočlánky ne. Mají "odpor otevřenýho kanálu" moc vysokej na to, aby to nemělo neblahej vliv na celkovou impedanci měřicího obvodu a tím i na snímaný napětí na měřicím konci. Termočlánky buď přepínat nízkonapěťovýma relátkama se slitinovýma signálovýma kontaktama, vyhovět by měly i jazejčkový relé, anebo nejdřív všecky termočlánky "uzavřít" snímacím zesilovačem s korekcí průběhu převodní charakteristiky a přepínat až napětí za zesilovačem, kde impedance přepínače/kanálu nebude mít možnost negativně ovlivňovat poměry v měřicím obvodu. Řízení pak zvládne NE555 jako zdroj taktu a 4017 jako čítač do 10 s možností zkrátit cyklus na menší počet "poloh". Pokud bude 4017 spínat špulky relátek, musí se výstupy posílit spínacíma tranzistorama nebo spínačovým polem ULN2003 (a podobným) a paralelně ke špulkám doplnit diody pro "zhášení indukčních špiček" (aby se při vypínání cívek neprorazily právě ty spínací tranzistory).nekmil píše:CD4051(4052, 4053) by nestačily ?
A kutilmile - nelituju tě
- serviceman
Všechno je relativní. Odpor sepnutého kanálu je maximálně v desítkách až stovkách Ω, podle typu IO a jeho napájecím napětí. Pokud bude tedy poměr vstupního odporu zesilovače termočlánkového napětí k odporu sepnutého kanálu dostatečně vysoký, bude vliv odporu sepnutého kanálu dostatečně malý. Při vstupním odporu např. 100kΩ bude vliv odporu kanálu <1%.EKKAR píše:Na termočlánky ne. Mají "odpor otevřenýho kanálu" moc vysokej na to, aby to nemělo neblahej vliv na celkovou impedanci měřicího obvodu a tím i na snímaný napětí na měřicím konci...nekmil píše:CD4051(4052, 4053) by nestačily ?
Té okolní elektroniky není zase tak moc. V principu jde o tohle zapojení.jirsve píše:Přesně na něco podobného jsem koukal a myslel jsem si, jestli by nebylo neco na tomto principu, ale hotové třeba na DIN lištu s hotovou okolní elektronikou.
jirsve píše:No tušil jsem, že to asi nebude nic jednoduchého, kvůli tomu malému rozdílu napětí co generuje termočlánek. Jde mi o to, že bych potřeboval nahradit stávající přepínač který je asi 30 let starý a spíš mi šlo o to jestli to má nějaký specifický název pod kterým to najít. Protože pokud by nebylo nic do průmyslu hotového, tak při nejhorším bude na každý kanál zvláštní regulátor. Je to v peci, která má 6 zon a toto je jako alarmový hlídání překročené teploty u spirál.