přepínání 6 vstupů na jeden výstup

Měřáky, automatizační technika, regulační technika

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
jirsve

přepínání 6 vstupů na jeden výstup

#1 Příspěvek od jirsve »

Dobrý den, mám dotaz, jestli někdo neví jestli existuje něco co by mi přepínalo v pravidelném intervalu třeba každé 2 sec postupně 6 vstupů na jeden společný výstup. Chtěl bych vědět jestli něco podobného neexistuje, než bych to začas dělat s nějakým PLC.

Předem moc děkuji za odpovědi.
Yarda1

#2 Příspěvek od Yarda1 »

Vstupy a výstup digitální, analogové, silové, signálové....?
Naposledy upravil(a) Yarda1 dne 29 dub 2019, 15:47, celkem upraveno 2 x.
Ve strojovně je voda a na palubě se tančí.
jirsve

#3 Příspěvek od jirsve »

potřeboval bych přepínat 6 termočlánků, takže buď nějaké kontakty relátek, nebo malé napětí.
nekmil

#4 Příspěvek od nekmil »

CD4051(4052, 4053) by nestačily ?
jirsve

#5 Příspěvek od jirsve »

Přesně na něco podobného jsem koukal a myslel jsem si, jestli by nebylo neco na tomto principu, ale hotové třeba na DIN lištu s hotovou okolní elektronikou.
EKKAR

#6 Příspěvek od EKKAR »

nekmil píše:CD4051(4052, 4053) by nestačily ?
Na termočlánky ne. Mají "odpor otevřenýho kanálu" moc vysokej na to, aby to nemělo neblahej vliv na celkovou impedanci měřicího obvodu a tím i na snímaný napětí na měřicím konci. Termočlánky buď přepínat nízkonapěťovýma relátkama se slitinovýma signálovýma kontaktama, vyhovět by měly i jazejčkový relé, anebo nejdřív všecky termočlánky "uzavřít" snímacím zesilovačem s korekcí průběhu převodní charakteristiky a přepínat až napětí za zesilovačem, kde impedance přepínače/kanálu nebude mít možnost negativně ovlivňovat poměry v měřicím obvodu. Řízení pak zvládne NE555 jako zdroj taktu a 4017 jako čítač do 10 s možností zkrátit cyklus na menší počet "poloh". Pokud bude 4017 spínat špulky relátek, musí se výstupy posílit spínacíma tranzistorama nebo spínačovým polem ULN2003 (a podobným) a paralelně ke špulkám doplnit diody pro "zhášení indukčních špiček" (aby se při vypínání cívek neprorazily právě ty spínací tranzistory).
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
FERYACT

#7 Příspěvek od FERYACT »

Termočlánky mají malé napětí a jejich přepínání je vošajslá záležitost. Muselo by se spínat napětí naprázdno.
serviceman

#8 Příspěvek od serviceman »

Tesla dělala nějaké MUXy, ale nepamatuji označení.
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
termit256

#9 Příspěvek od termit256 »

Prepinani termoclanku je opravdu osemetna vec, jak uz tu nekdo uvedl. Pred casem jsem to taky resil, Nakonec jsem pouzil moduly s MAX6675 ktere se daji koupit za pajdu na ebay. Pokud ale potrebujes analogovy vystup, prepinal bych az kompenzovany a zesileny signal, netvrdim ze nejdou prepinat primo termoclanky, ale na nic levnejsiho jsem neprisel.
EKKAR

#10 Příspěvek od EKKAR »

V průmyslu se to ani jinak nedělá - nejdřív se vykompenzujou termočlánky (vyrábějí se speciální švábi jako "studenej konec" určený přímo pro danej typ termočlánku), přesným operákem se zešílí napětí a až tahle hodnota se přepíná - buď multiplexerem, nebo relátkama. Problém totiž je v tom, že termočlánky mají milivoltový rozdíly na každej ° a bohužel nejsou dva ideálně stejný, i kdyby se svařovaly "ze stejný škatule".
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
jirsve

#11 Příspěvek od jirsve »

No tušil jsem, že to asi nebude nic jednoduchého, kvůli tomu malému rozdílu napětí co generuje termočlánek. Jde mi o to, že bych potřeboval nahradit stávající přepínač který je asi 30 let starý a spíš mi šlo o to jestli to má nějaký specifický název pod kterým to najít. Protože pokud by nebylo nic do průmyslu hotového, tak při nejhorším bude na každý kanál zvláštní regulátor. Je to v peci, která má 6 zon a toto je jako alarmový hlídání překročené teploty u spirál.
masar

#12 Příspěvek od masar »

EKKAR píše:
nekmil píše:CD4051(4052, 4053) by nestačily ?
Na termočlánky ne. Mají "odpor otevřenýho kanálu" moc vysokej na to, aby to nemělo neblahej vliv na celkovou impedanci měřicího obvodu a tím i na snímaný napětí na měřicím konci...
Všechno je relativní. Odpor sepnutého kanálu je maximálně v desítkách až stovkách Ω, podle typu IO a jeho napájecím napětí. Pokud bude tedy poměr vstupního odporu zesilovače termočlánkového napětí k odporu sepnutého kanálu dostatečně vysoký, bude vliv odporu sepnutého kanálu dostatečně malý. Při vstupním odporu např. 100kΩ bude vliv odporu kanálu <1%.
jirsve píše:Přesně na něco podobného jsem koukal a myslel jsem si, jestli by nebylo neco na tomto principu, ale hotové třeba na DIN lištu s hotovou okolní elektronikou.
Té okolní elektroniky není zase tak moc. V principu jde o tohle zapojení.
:wink:
Přílohy
multiplexer.png
Cyklus je zkrácen na 6. Dobu sepnutí každého kanálu (cca 2.5s) určuje časová konstanta R1C1.
Cyklus je zkrácen na 6. Dobu sepnutí každého kanálu (cca 2.5s) určuje časová konstanta R1C1.
voitano

#13 Příspěvek od voitano »

Důležitá informace je, proč to chceš dělat
EKKAR

#14 Příspěvek od EKKAR »

Na tohle:
jirsve píše:No tušil jsem, že to asi nebude nic jednoduchého, kvůli tomu malému rozdílu napětí co generuje termočlánek. Jde mi o to, že bych potřeboval nahradit stávající přepínač který je asi 30 let starý a spíš mi šlo o to jestli to má nějaký specifický název pod kterým to najít. Protože pokud by nebylo nic do průmyslu hotového, tak při nejhorším bude na každý kanál zvláštní regulátor. Je to v peci, která má 6 zon a toto je jako alarmový hlídání překročené teploty u spirál.
masar

#15 Příspěvek od masar »

jirsve píše:...Chtěl bych vědět jestli něco podobného neexistuje, než bych to začas dělat s nějakým PLC...
Pokud ta pec je vybavena nebo obsluhována nějakým PLC, pak je nesmysl ho k danému účelu nevyužít za použití jednoduchých relé.
:wink:
Odpovědět

Zpět na „Měření, regulace a automatizace“