trafopájka

Tato sekce je určena pro diskusi o dílenském vybavení, tedy o nářadí, pomůckách a přípravcích, převážně tedy povahy mechanické, nikoliv elektrické

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
vladimir

trafopájka

#1 Příspěvek od vladimir »

Vlastní blbostí jsem sám zlikvidoval po víc jak 40 letech. Odsunul jsem ji a nevšiml si, že jsem ji opřel o vypínač. V zápalu jiné práce jsem to zjistil až když začala valit dým a vylít jistič.
Mám teď dilema - koupit novou, nebo páječku dnes tomu říkaj pájecí pero o výkonu 100 nebo 200W.
Mám stanici Solomon SL20 a jde tedy o proletování třeba větších součástí nebo velkých ploch mědi na které ten Solomon nestačí.
Co si myslíte že je lepší pořídit trafopáječku nebo výkonné pájecí pero ?
Plynovku nechci.
Davidus
Zablokován
Zablokován

#2 Příspěvek od Davidus »

Pořídit slušnou mikropáječku
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od forbidden »

Za mě jednoznačně pájecí pero. Trafopájku mám v šuplíku už jen na chytání prachu. Ale s kompaktním perem! Ne nemotornej pahýl typu Solomon SL-20.
Michal22

#4 Příspěvek od Michal22 »

Některé pájení si bez trafopajky neumím představit. Trafopajky se dají pořád koupit v kvalitě jak kdysi. Já mám přes 30 let 75 W, taky se mi jednou podařilo opřít o vypínač. Málem jsem vyhořel (smyčka byla opřená o kartonovou krabici),trafopajka přežila...
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
konosuke

#5 Příspěvek od konosuke »

pokud je neopravitelná - obstarej si "novou" může být z bazoše, stačí
ale mikro taky, každá na něco dobrá
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
PavelFF

#6 Příspěvek od PavelFF »

Když to čtu, tak si říkám, že moje metoda cínem připájených svorek z čokoládové svorkovnice má i svoje výhody. Slouží jako tepelná ochrana. Zatím mě spíš štvalo, že když jsem dlouho pájel, svorky se uvolnily.
rnbw

#7 Příspěvek od rnbw »

"Pajeci pero" mas predsa aj na SL-20 - je to ta cast, co sa drzi v ruke :)

Odkedy mam SL-30, tak som trafospajkovacku nepouzil.
Kremik

#8 Příspěvek od Kremik »

To se mi stalo už vícekrát. V jedné z pájek mám mikrospínač, jde fakt lehce, zpočátku když jsem ho tam dal se mi to stávalo každou chvíli, vždy jsem si toho ale brzy všiml. Ovšem dvakrát takhle zůstala dlouho. Možná i hodiny, toho jsem se ani tehdy nedopátral. Ale byl tam věčný hrot, tak ten odběr nebyl tak velký. Nestalo se nic, i ten hrot přežil. S normální smyčkou by to byl asi konec.
vladimir

#9 Příspěvek od vladimir »

rnbw - dík za info :D
psal jsem, že pájecí pero dnes říkají kopytu o 100 -200W. Na okapy to ještě není, ale SMD už taky nedáš.
Šlo mi hlavně o to jestli na občasný prohřátí něčeho většího není ta trafopájka zbytečná, kopyto se sice musí nahřát, ale do červena se nerozpálí a máš ho třeba za polovinu.
Sadra17

#10 Příspěvek od Sadra17 »

obstaral bych trafopájku, klidně komunistický bakelit ta se snad zničit nedá :D
rnbw

#11 Příspěvek od rnbw »

Staci, aby spadla na zem a je po bakelite...
Osmdesat

#12 Příspěvek od Osmdesat »

Těm moderním bazmekům se přece říká "pájecí stanice".
Trafopájka je pohotová, ihned nahřátá. Naberu cín, kalafunu, vypnu, přiložím na pájené místo, zapnu, pájím, vypnu. Žádné čekání na nahřátí, žádné pálení cínu, žádné neodpájitelné součástky. Pro mě nenahraditelná. Nedovedu si představit, že bych žil v "pájecostanicovém" světě.

Moderní nóbl trendy vychovaní mladí bastlíři pláčou, že jim jejich pájecí stanicí nejde odpájet kond ze základní pc desky. A když jim poradím trafopájku, klepou si na čelo, jako že nechtějí vyhořet. Tak ať se takoví fajnšmekři jdou bodnout.
Naposledy upravil(a) Osmdesat dne 29 dub 2019, 22:27, celkem upraveno 1 x.
Celeron

#13 Příspěvek od Celeron »

rnbw píše:Staci, aby spadla na zem a je po bakelite...

Tak ji vomotáš Duct Tape a pájíš dál. Duct Tape je zázračný univerzální opravárenský prostředek, bez něho by nepřežili v Apollo 13-ce. :lol:
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od forbidden »

To říkají jen lidi, co nikdy nevyzkoušeli pořádnou. Moje se nahřeje za 8 s od zapnutí síťovým spínačem na 300 °C. Když je v držáku, tak ji vezmu do ruky a než ji donesu k místu pájení, už je nahřátá. Špičkovej výkon 150 W a drží se lehce jako propiska.
Hydrawerk

#15 Příspěvek od Hydrawerk »

Co máš vůbec? Něco jako PACE ST-50? Nebo JBC?
Odpovědět

Zpět na „Dílenské vybavení, nářadí, pomůcky, přípravky“