trafopájka

Tato sekce je určena pro diskusi o dílenském vybavení, tedy o nářadí, pomůckách a přípravcích, převážně tedy povahy mechanické, nikoliv elektrické

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od forbidden »

Mám JBC, k ní sedm různých hrotů od speciálů pro SMDčka, po kopyto "na okapy". :lol:
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od pajosek2 »

Mám trafopájku i pájecí stanici a beru podle potřeby. Samozřejmě pájecí stanice je moderní řešení pájení,ale trafopájka má pořád své místo na stole bastlíře už i proto,že se na ten smyčkový hrot dá nabrat více cínu najednou pokud potřebuju připájet například kousek plechu k něčemu. Trafopájku používá tu starou bakelitovou a je pravda,že obal je křehký,ale mám ji odjakživa a pořád je použitelná.
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Nemám zájem o korekci pravopisu.
Hydrawerk

#18 Příspěvek od Hydrawerk »

vladimir píše:Co si myslíte že je lepší pořídit trafopáječku nebo výkonné pájecí pero ?

Eh, záleží na finančních možnostech. Trafopáječku si rozhodně kup, nestojí moc a bude hřát jako zamlada. https://www.ges.cz/cz/etp-5-s-led-GES07713825.html
Pokud jde o mikropáječku, tak sním o PACE ADS200. Je vážně dobré, když hrot a topné těleso tvoří jeden celek a dají se snadno vyměńovat.
https://www.youtube.com/watch?v=WXL-pWD44pc
https://www.youtube.com/watch?v=scvS2yeUH00
V práci mám stanici JBC s perem T245-A. Funguje to výbprně.
Doma mám furt ERS50 a lze ji udržovat při životě ještě dlouho.
rnbw

#19 Příspěvek od rnbw »

Ta "blba" SL-20 ma len 48 W a este sa mi nestalo, ze by som nejaku suciastku nevybral... Opravil som nou stovky zdrojov, monitorov, UPS, routerov a neviem coho este.

Kedysi som mal 25W "pero" na 230V, to bolo na vacsie plochy slabe. MOSFETy na PC zakladnej doske to nedalo a ani 75W trafospajkovackou to velmi neslo - kym sa doska prehriala, spajkovacka zacala smrdiet... SL-20/SL-30 to da - vykon je sice nizsi, ale trvaly. Ak sa to zda slabe na velku plochu, vytocim regulaciu teploty na max. a uz to fici.
Hydrawerk

#20 Příspěvek od Hydrawerk »

forbidden píše:Mám JBC, k ní sedm různých hrotů od speciálů pro SMDčka, po kopyto "na okapy". :lol:

Jo, to je takovej mercedes mezi páječkama.
rnbw

#21 Příspěvek od rnbw »

Hydrawerk píše:Pokud jde o mikropáječku, tak sním o PACE ADS200. Je vážně dobré, když hrot a topné těleso tvoří jeden celek a dají se snadno vyměńovat.

Fakt genialny napad, menit s kazdym znicenym hrotom aj teleso (ktore sa v inych staniciach nemeni takmer nikdy).
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od forbidden »

To je holt daň za tu rychlost nahřátí a schopnost udržovat teplotu na hrotu. Já za 5 let hrot ještě nezničil, ani nevypadá použitej, jen je trošku zahnědlej. Ale nepájím denně 8 hodin.
jirka5

#23 Příspěvek od jirka5 »

Trafopajky se dají pořád koupit v kvalitě jak kdysi.

Pozor na na to, není to tak docela pravda. Trafopáječky se sice pořád vyrábějí, ale ve dvojím provedení upenění smyčky. Buď v klasickém na šroubek nebo v inovovaném s jakýmsi posuvným plíškem, pod nímž má smyčka držet. Výrobce to nazývá posunovač neboli upínač.... Myslím si, že v tom případě je zaděláno na problém s pevností mechanického upevnění i s přechodovým odporem.

http://www.nuba.cz/domains/nuba.cz/index.php?route=product/category&path=33
vladimir

#24 Příspěvek od vladimir »

Zdá se, že je vtom ještě větší výběr a pro mne zmatek.
Zkouknul jsem: https://www.hadex.cz/_05pajpera-pajeni- ... rafopajky/
Máte někdo s některou z nich špatný zkušenosti, nebo podle čeho mám vylučovat. Dík
Michal22

#25 Příspěvek od Michal22 »

Mezi těmi trafopájkami určitě vybírej jen ty, které mají uchycení pod šroubek, jako na klasikách.
Jakmile je uchycení pomocí převlečných matic nebo pomocí těch perek, tak to stojí za houby.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
rudolf02

#26 Příspěvek od rudolf02 »

No, v kroužku mladí při osazování jedou na stanice, ale hrot musí skutečně něco nahřát. Při dolování součástek z dílů trafopájka (s vyjímkou SMD).
Já jedině trafopájku. 75W se slabším hrotem pro osazování skutečných titěrek, se silnějším pro běžnou bužuterii. 100W s věčným hrotem pro bižuterii a větší součástky. S klasickým Cu drátem pro téměř klempířské práce.
Jinak škoubky, pokud se strhne závit (je v mědi), pak vyřezat větší a rozumnou upravenou čokosvorku.
Hrot je lehčí do ruky, ve škole je preferován. Trafopájka je těžší a vyžaduje určitou zkušenost.
A to se nám do toho ještě cpe infra.
vladimir

#27 Příspěvek od vladimir »

Tak jsem zatím vzal: https://www.hadex.cz/p098b-trafopajka-e ... em-blistr/
V místním železářství za ni sice chtěli o 2 kila víc, ale je hned a bez dopravy. Na rozdíl od ostatních dnešních výrobků - Dubňany Czech Republik
Pokud to budu potřebovat, dokoupím ještě nějaké "klempířské kopyto", ale zatím jsem vystačil s tím Solomonem, trafopájkou a v nouzi horkovzdušná pistole.
Díky všem za rady.
konosuke

#28 Příspěvek od konosuke »

čs trafopájka libovolného typu byl vynikající výrobek až na nešťastnou montáž pájecí smyčky na dva šrouby M3 závit v Cu sekundáru se strhl velmi lehce a vymalováno
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
JoDiK

#29 Příspěvek od JoDiK »

konosuke píše: až na nešťastnou montáž pájecí smyčky na dva šrouby M3 závit v Cu sekundáru se strhl velmi lehce a vymalováno

Inu, vymalováno... jak pro koho. Já tam nařezal závit M4, našroubil dva šroubky bez hlavičky a na ně dvě matičky. Jedna dotažená k tomu "závitu Cu sekundáru" a pod druhou je pájecí smyčka. Protože se při výměně očka závit v mědi nijak nešroubí, je to nafurt...
Už mi to tak funguje přes 20let a to jsem ji zdědil po otci, původní bakelitový obal je už ale nahrazen plastovým, co se prodával jako náhradní díl.
Naposledy upravil(a) JoDiK dne 30 dub 2019, 14:50, celkem upraveno 1 x.
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od pajosek2 »

konosuke píše:čs trafopájka libovolného typu byl vynikající výrobek až na nešťastnou montáž pájecí smyčky na dva šrouby M3 závit v Cu sekundáru se strhl velmi lehce a vymalováno
Origo tam byl závit M3 a ten se dal pohodleně přeřezat na M3,5 a pak na M4 pak byla možnost vývody z trafa zkrátit a znovu nařezat závity M3. Při šetrném utahování závity vydržely opravdu hodně dlouho. Používám starou 90W v bakelitovém obalu mnoho let a jsem spokojen. Bakelitový obal jednou měněn.
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Nemám zájem o korekci pravopisu.
Odpovědět

Zpět na „Dílenské vybavení, nářadí, pomůcky, přípravky“