Ukládání DIL IO

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
sinclair

Ukládání DIL IO

#1 Příspěvek od sinclair »

Chlapci a děvče,
prosil bych o Vaše rady, jak uložit co nejvíce DIL/DIP integrovaných obvodů na co nejmenší plochu a prostor.
Řešení ala weed_smoker typu "sypu to do flašky" předem zavrhuju, neboť hlavně ty starší typy IO jsou ještě potištěné barvami, z nichž některé se ochotně odírají.
Neustálým vysypáváním a vsypáváním třeba do 0,7L zavařovací sklenice pod víčko akorát dosáhnu toho, že budou po krátké době ty starší úplně nečitelné.
Napadla mě jen ta klasická černá, asi 4-5mm tlustá antistatická pěna, nastříhaná na jednotný rozměr. Čtverce pěny, posázené IO by mohly být na sobě v krabici, nic se nestane označení, ani funkci.

Problém je v tom, že ta černá pěna v síle 4-5mm prostě nejde v ČR volně koupit.
Asi ani není drahá - spíš naopak. Jinak by ji standardně nepoužívali solidní obchodníci i ve velkých kusech na balení zasílaných citlivějších součástek.
Zkoušel jsem tu pěnu nějak mámit z jinak velmi ochotných obchodníků v Ecomu i jinde /zasílají v té pěně téměř všechny polovodiče, snad vyjma výkonových bipolárů, ty v ústřižku tyčky/.
Odpovědí mi bylo v přátelském stylu řečeno "Naser si, sami máme málo. To samý ty tyčky na tranzistory a IO, co po nás chceš".

Nemáte prosím někdo tu černou pěnu nazbyt, nebo nevíte prosím, kde se dá v ČR ta pěna volně koupit? Nebo ji dokonce vyhazují jako odpad??
Nerad bych přišel nějakým přesýpáním o označení i funkčnost množství zákaznických IO a tranzistorů Sony, Pioneer, Denon, NAD a dalších, které jsem pracně sháněl.

Ideální by byl pro "moje skladovací možnosti" rozměr asi 20x15cm /s ohledem na krabice, jichž mám zhruba stejné množství, jako druhů, počtů obvodů a typů, tedy opravdu mnoho/.
Kdyby navíc někdo byl ochoten poradit, kam na "odpadní" půlmetrové tyčky pro TO126-TO264 a DIL /pro větší množství jednoho typu IO/, budu opravdu velmi rád.

Za dobře míněné rady předem díky.
Milan_F

#2 Příspěvek od Milan_F »

samec

#3 Příspěvek od samec »

Toto sa dá kúpiť bežne v drogérii len to asi nie je elektricky vodivé.
https://www.fandora.cz/hadriky-penove-5-kusu-e109800.htm
Davidus
Zablokován
Zablokován

#4 Příspěvek od Davidus »

Není to elektricky vodivé a na zničení citlivěších cmosů ideální
termit256

#5 Příspěvek od termit256 »

U obchodniku bych to nezkousel, ale firmam co se zivi osazovanim desek by z logiky veci tohle mohlo zustavat a melo by jim to byt k nicemu. Zkus popatrat jeste timto smerem.
serviceman

#6 Příspěvek od serviceman »

Nestačí polystyren omotaný alobalem?
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od jezevec »

Na 1cm pěnovém polystyrenu mám nalepený ten silnější alobal, má to výhodu, že na tom drží samolepky s popisy.
Ondras_Ch
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Ondras_Ch »

alxa

#10 Příspěvek od alxa »

Tu černou antistatickou pěnu jsem kupoval v TME.
https://www.tme.eu/cz/katalog/podlozky-esd_112767/
weed_smoker

#11 Příspěvek od weed_smoker »

Tak do flašek sypu jen ty výkonový jako MBA810,TO-220 a MULTIWATTy.
Ty DILy zapichuju do polystyrénu nebo PUR pěny omotaný 5x alobalem.TTL 74xx a odolnější analogový(jako 358,393,436,555,723,741,1458 apod.) dávám do sáčků(tzv. dýlerák) a popsaný sáčky ukládám do krabice v šupleti.
To platí jen pro těžený obvody,kupovaný nechávám v originál obalu.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od ZdenekHQ »

"Odpadní" trubky na DIL by občas byly, já to běžně vyhazuju, ale posílej to někam poštou... :?

P.S. Kdysi opravdu dávno jsem to loudil v GME. Tam toho tenkrát vyhazovali hromadu. Jenže tam byl známej.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Celeron

#13 Příspěvek od Celeron »

Taky ty průhledný "hranatotrubky" používám na štosování akorát netuším jak dalece a jestli všecky jsou antistatický. Ale chodily v tom origo balený MC40xxx a tak to asi antistatický je.
V poslední době chodí místo průhlednejch trubek hnědá papírová lepenka, co má vnitřní stěnu pošmidlanou něčím černým asi vodivým.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
bu2520

#14 Příspěvek od bu2520 »

je to trochu OT, ale nepřehání se to s tou antistatikou především u logických IO? Mají přece poměrně dost ochran na vstupech. Osobně to silážuju do MARSáckých šuplíků. A za dlouhá léta jsem statikou nikdy nic neodpálil.
Celeron

#15 Příspěvek od Celeron »

Taky mám spoustu věcí v Marsu. Jenže jak stále dál syslím, tak došly a na stromě nerostou. :(
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Odpovědět

Zpět na „Poradna“