Spojnice mezi dvěma telefony
Moderátor: Moderátoři
http://www.ferodrziak.wz.cz/elektro/AS10_a.jpg
http://internet.vprdeli.com/fotoarchiv/ ... /trjcz.gif
- CZJirka1
- Kontaktovat uživatele:
Moc díky za pomoc Jirka
- nostalcomp
Potřebuju uklohnit spojnici pro dva staré analogové telefony/faxy. Spojení musí být natolik kvalitní, aby se přes něj dalo i faxovat. Ne, nezbláznil jsem se
Nakreslil jsem 3 nejčastěji používaná spojení telefonů v hovorovém uspořádání (vyzvánění teď neřeším) a rád bych požádal zdejší znalce o doporučení, co je nejlepší a k telefonům nejvstřícnější. Vyhodnocení zvednutého telefonu se bude provádět elektronicky pomocí optočlenu, to je další podmínka.
Schéma 1 odpovídá spojnici publikované zde na Bastlírně. Jako problém vidím to elektronické nezávislé vyhodnocení zvednutí jednoho, nebo druhého telefonu.
Schéma 2 odpovídá spojnici z ARB 4/91 a také různým publikovaným pobočkovým ústřednám. Zde je vyhodnocení zvednutí jednoduché. Ale nevím, jak kvalitu přenosu ovlivňuje ten kondík.
Schéma 3 se zdrojem v sérii jsem již kdysi stavěl. Funguje přenos hlasu i faxu. Ovšem toto zapojení je nepoužitelné, pokud bych časem chtěl spojnici rozšířit na více telefonů a udělat z ní malou ústřednu.
Nejvíce se mi zamlouvá zapojení č. 2, ale nevím, jak s tím kondíkem. Nebylo by lepší nahradit ho kontaktem relé?
Vím, stačí vzít pár součástek a vyzkoušet to. Ale mě se v tomhle vedru nechce moc bastlit a tak spoléhám na teoretickou vybvavenost zdejšího osazenstva
napájení telefonu nejde jen přes odpor, ale cívku relé, což je indukčnost v sérii s odporem. Relé přitáhlo při zvednutí sluchátka a spustilo třídič k vyhledání volné sběrnice (u synchronní ústředny), na níž čekal první skupinář první volené číslo, případně spustilo hledač (u asynchronní ústředny), který prohledal přípojky, kdo že to vlastně zvedl sluchátko, a, když našel, přidělil mu sběrnici a propojil ho s registrem volby. V obou případech, pokud byly úspěšné, teprve pak dostal účastník oznamovací tón.
Na konci procesu volby buď linkový volič připojil účastnickou sadu volaného účastníka a, pokud nebyl obvod stejnosměrně uzavřený, pustila tato sada do linky vyzváněcí proud, samozřejmě je linka jinak od ostatního zařízení ústředny odpojená. Podobné to bylo u asynchronních ústředen, jen to proběhlo až po naskládání všech čísel do registru, kdy výstupní volič (obvykle křížový spínač) připojil účastnickou sadu volaného účastníka, ta na něj zvonila a, když zvedl, ukončila vyzvánění a přepnula hovorovou cestu na příslušnou sběrnici.
Zvonek byl vždy oddělený kondenzátorem.
Když volaný účastník zvedl sluchátko, uzavřel stejnosměrný okruh a sada dala zbytku ústředny vědět, že proces spojení může dokončit.
To není OT, píšu to hodně zjednodušeně, ale jde o dva faktory:
a) vyzváněcí napětí pro zvonek
b) rozeznání stejnosměrného proudu s nf složkou a střídavého se zátěží při stejnosměrné složce naprázdno.
Například fax to střídavé vyzváněcí napětí (cca 80 V při 25 Hz) potřebuje, jinak neuzavře stejnosměrný okruh (nezvedá to), natož aby si zkusil popovídat s volajícím faxem či modemem.
Jenže ty faxy se spolu musí bavit v obou směrech.
Pokud jde o tu vazební kapacitu, je to jednoduché - jmenovitá impedance linky pro hovorové proudy je 600 Ω, tedy při přímém spojení jsou dvě tyto impedane v sérii, ale snížené každá o impedanci napájecího členu. Řekněme, že to budeš krmit přes odpory, které paralelně k lince připojené, sníží impedanci pod polovinu na každé lince. Dohromady bude ten kondík uzavírat okruh o celkové impedanci 500 Ω.
Telefonní pásmo začíná na 300 Hz, s nižšími se nepočítá ani u faxu, čili kapacita vyjde nejméně 1 µF, klidně můžeš dát i víc.
- nostalcomp
Jinak dva faxy, co tu mám, spolehlivě zvoní a v automatickém režimu se i "zvednou" již při vyzváněcím napětí 15V 50Hz.
EDIT: teď na to ještě koukám a vidím, že tu diodu optočlenu jsem zakreslil blbě. Správně je to ve schématu té ústředny PBX. Je na mě prostě moc vedro...