Změna směru otáčení komutátorového motoru.
Moderátor: Moderátoři
Změna směru otáčení komutátorového motoru.
A kutilmile - nelituju tě
- Artaban001
Motor se reveruje až po jeho bezpečném zastavení - programátor má "dead-time", kdy je motor v klidu, nebo si to hlídá tachem. Pokud tomu motoru v plných otáčkách vpálíš reverz, Tento motor se Ti odvděčí velice silným proudovým rázem, kdy Ti půjdou srat relé a možná i ti to vyrazí pojistku či jistič. Motor to dlouhodobě ani nedá. Takže - budeš řezat závit, a pak ten motor musíš prudce zastavit. Uvědom si, že musíš zastavit čtvrtkilovou rotující hmotu jen v případě motoru z několikaset-až tisíc otáček na nulu (těžko budeš používat pár toček za minutu bez převodu do pomala) a pak ji roztočit obrácene.
Kdežto ten bazmek, na kterej se odkazuje "Sandal" funguje tak, že se mění otáčky pouze sklíčidla závitníku. Ty hmoty jsou tam rozhodně menší a jelikož jsem to viděl v činnosti před dávnými roky, pokud se závitořez zavrtá dál, než jej tlačíš, odpojí se pohon. Ten mezikus byl mechanicky zapřen o tělo vrtačky. Jakmile povolíš páku vrtačky, závitořez se roztočí obráceně a vyjede z díry.. Elektronicky je to sice taky realizovatelný, ale ne motorem z pračky.
Artaban001: Mám na vrtačce regulátor otáček,(Schema nahoře) to zmiňuji a závity řežu na minimální otáčky a tak jde zastavení vrtačky kontrolovat velmi snadno. To musím udělat i když se točí jen jedním směrem. Takže po zastavení přepnutím chodu závitník vyjede ven. V tom problém nevidím. Šlo mi jen o to, abych pak po zastavení mohl zapnout zpětný chod. Naivně jsem si myslel, že i ten zpětný chod jde nějak ovládat z toho regulátoru. K tomu vlastně směřoval můj dotaz. Z toho jsem byl vyveden, tak to budu přepínat ručně přepínačem. To není problém. Věřím tomu, že ta hlavice co popisuješ je dobrá věc, ale pro moji občasnou potřebu by to nebyla dobrá investice.
To co navrhuješ je taky řešení, dělám to tak, že nechám závitník projet durch, pak povolím hlavičku a on vypadne. Tvoje řešení je pro mě náročný na výrobu a s ohledem na četnost řezání závitů to vyřeším reverzací. Jsem jen domácí kutil, takže nejde o pravidelné využívání, spíš sporadické.