Neviditelná DVD mechanika Win7

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Nakadah

Neviditelná DVD mechanika Win7

#1 Příspěvek od Nakadah »

Pánové prosím o radu, pokud někoho ještě něco napadne. Dával jsem dokupy starší PC, v podstatě jenom odinstaloval programy, smazal uživatelský účet a vytvořil nový + aktualizoval systém aktualizacemi (WindowsUpdate klasika).

V PC je DVD mechanika připojená na SATA. BIOS ji vidí, klidně z toho i nabootuje instalačka OS, ale samotné Win7 64bit ji nevidí. Když na ten kabel zapojím další pevný disk, tak ho systém normálně vidí. Vyzkoušel jsem všech 6 SATA portů a nic.

Windows diskmanager nevidí žádné skryté jednotky (že by bylo potřeba mechanice přiřadit označení disku). Vyzkoušel jsem všechno co jsem na internetu našel. Ovladače SATA, úpravy registrů, pomocné SW. Nic nezabralo. Už mě jenom paranoidně napadá, že by snad nějaká aktualizace od MS, aby 🤐 OS a donutila uživatele přejít na Win10. Ale tady mě zaráží, že mám doma druhý v podstatě ten stejný PC (úplně stejná základní deska) a na SATA připojená DVD mechanika tam normálně jede se stejnou verzí Win7 64bit.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od forbidden »

Nemůže tam mechanika být třeba jen skrytá pomocí GPO?
Třeba tu: User Configuration\Policies\Administrative Templates\System\Removable Storage Access\CD and DVD
Nezkoušel jsem to a nevím, jak se to chová, jen hádám.
Nakadah

#3 Příspěvek od Nakadah »

Aha, zkusím mrknout ještě jak budu doma. Ta mechanika musí fungovat, přijde mi to jako nesmysl. Díky.
PixelOrgy

#4 Příspěvek od PixelOrgy »

Nakadah: Mrkni do biosu, jak mas nastavenej ten SATA kanal - IDE, nebo AHCI? Pamatuju, ze nektery mechaniky v AHCI blbnuly

Ale je divny, ze to prestalo jit jen po procisteni OS, ani neprobehla nova instakace..
xsc

#5 Příspěvek od xsc »

Co vidí Device manager (Správce zařízení)? Je v něm nějaká mechanika, nebo čisto? Někdy stačí Windowsům odinstalovat a nechat znova nadetekovat IDE/SATA řadič. Mimochodem, je tam SATA od Microsoftu nebo Intelí nebo jiný driver?
xsc

#6 Příspěvek od xsc »

PixelOrgy píše:Nakadah: Mrkni do biosu, jak mas nastavenej ten SATA kanal - IDE, nebo AHCI? Pamatuju, ze nektery mechaniky v AHCI blbnuly

Ale je divny, ze to prestalo jit jen po procisteni OS, ani neprobehla nova instakace..
Zrovna tohle bych radši neměnil. Win7 jsou sice docela v pohodě, ale i tak to přepnutí může skončit modrou smrtí s Inaccesible boot device.
PixelOrgy

#7 Příspěvek od PixelOrgy »

No to 100% skonci BSOD, pokud na tom radici ma i sys disk... spis jen mrknout, co tam je nastaveny... Ale zrejme to problem nebude, kdyz to nemenil, a mechanika zrejme predtim sla...
jobro

#8 Příspěvek od jobro »

Podívej se, co píše sám Velký Microsoft na toto téma:

https://support.microsoft.com/cs-cz/hel ... r-programs
Nakadah

#9 Příspěvek od Nakadah »

Absolutně nic nepomohlo, i ten návod od MS jsem zkoušel. Jakýkoli SATA disk jede, DVD mechanika ne. V druhém PC jede. Nakonec sem tam dal ATA DVD mechaniku a zapojil na ATA řadič na desce plochým kabelem (starší deska, ještě má extra řadič zapnutelný v BIOSU pro ATA disky a mechaniky). Takhle zapojené už ji OS vidí a funguje. Trochu návrat do pravěku, ale funguje to.

Jinak už od instalace toho OS před lety to bylo hned zapnuté jako AHCI a SATA disky + mechanika.

Díky za pomoc.
xsc

#10 Příspěvek od xsc »

Jestli to má ATA řadič, není to spíš ATA+2SATA navíc a k tomu ty v čipsetu?
Nakadah

#11 Příspěvek od Nakadah »

Je to ICH10R 6x nativní SATA port + k tomu je jMicron ATA řadič.
rnbw

#12 Příspěvek od rnbw »

Tiez som mal raz divny problem s MS AHCI driverom:
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... ic&t=84416
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“