Olivetti PCS-11

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
aligator

Olivetti PCS-11

#1 Příspěvek od aligator »

Dobrý večer,

obracím se s prosbou.

PC jsem koupil nefunkční.Vzhledem k tomu,že v roce 1996 to byl můj první PC,tak na mne dolehla nostalgie když jsem jej viděl.

http://www.clous.cz/olivetti-pcs-11/

Neznáte náhodou někdo tento zdroj?

Zdroj nejede (3krát v něm lupne a nic.napětí na sekundáru žádné.)pojistka atd samozřejmě OK.zaráží mne hlavně tato úprava viz.foto.Ten optočlen tam určitě od výroby nepatří.Samozřejmě může být plnohodnotnou náhradou,ale chtěl bych mít více info.

Kondenzátory jsem měřil,ale nevěřím,že je chyba v nich.

Moc by mi pomohlo schéma,ale to asi nezískám.

označení zdroje : olivetti 470839E
Přílohy
olivetti 2.jpg
olivetti 2.jpg
olivetti1.jpg
olivetti1.jpg
rnbw

#2 Příspěvek od rnbw »

Ten UC3842 nema niekde v napajani maly filtracny elyt?
aligator

#3 Příspěvek od aligator »

Ano je.Ten jsem samozřejmě kontroloval.Ten je OK.

Schéma celého zdroje asi,nenajdu.

Dle datasheetu k tomu UC3842 budu postupovat dále a dle ostatních IO.

Pokud by někdo z Vás znal tento zdroj blíže,tak budu velice zavázán.

Předem děkuji
aligator

#4 Příspěvek od aligator »

Dnes mám chvíli čas,tak jsem se do toho opět pustil.našel jsem vyschlý kondenzýtor 4,7/10V (hned po optočlenem).UC3842 mám koupený nový ale zatím jsem jej neměnil.

Mám totiž otázku..Ty černé spoje viz.obrázek jsou předpokládám propojky.50% těchto cest není průchodných anebo mají odpor 200R,600ohmů atd.To předpokládám není v pořádku.Pokud se jedná pouze o propojky ( jak je to třeba u dálkových ovladačů) ,tak to budu muset opravit.COž nebude problém,jen abych neudělal nějakou hovadinu
Přílohy
olivetti.jpg
olivetti.jpg
rnbw

#5 Příspěvek od rnbw »

Ak tie cierne spoje nevedu ponad ine cesty, tak to nebudu len prepojky, ale odpory.
aligator

#6 Příspěvek od aligator »

Toho jsem se bál :D :D trošku mě to bylo divné,ale zase si říkám,proč by teda výrobce tam nedal přímo SMD odpory,když na některých částech jsou :/
rnbw

#7 Příspěvek od rnbw »

Asi Taliani zlacnovali vyrobu.
p32

#8 Příspěvek od p32 »

Přesně tak, změř je ohmmetrem. Propojky by byly jednodušší i levnější a logicky drátkama.
rnbw

#9 Příspěvek od rnbw »

Len s cim porovnas nameranu hodnotu?
aligator

#10 Příspěvek od aligator »

No vzhledem k tomu,že jsem teda asi ,,blbě" uspokojil v tom,že to mají být propojky tak jsem hodnoty porovnával mezi sebou.Schéma tomu nemám,ale již mám otevřené klasické zapojení UC3842
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od forbidden »

V prvé řadě zjisti, jestli má UC.. napájení a je v normě, jestli jo, tak co leze z výstupu. Občas jsem zdroje s UC zkoušel tak, že jsem je připojil na externí napětí. Samozřejmě po odpojení toho interního obvodu napájení. Jinak bacha, při tomto způsobu se může někde na tom externím zdroji vyskytnout potencionálně nebezpečný dotykový napětí.
Celeron

#12 Příspěvek od Celeron »

Mě jsou divný ty černý "propojky/odpory". Proč by to měly být odpory, když kousek vedle SMD odpory 1206-ky skutečně jsou? I když, taliáni, u nich nikdo neví :roll:
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
lesana87

#13 Příspěvek od lesana87 »

Vypadá to jako normální nezalitý hybrid na keramice, asi se malé (desítky Ohmů) a velké (stovky kilo) odpory dělají blbě, tak jsou tam klasické SMD. Na těch tlustovrstvých odporech je někdy vidět laserové trimování zářezem nebo skobičkou.
PixelOrgy

#14 Příspěvek od PixelOrgy »

Presne, je to takovy polo-HIO, jsou to odpory. Ten optoclen tam patri, nejspis ale jiny typ, nebo je to nejaka uprava, provadena behem vyroby (oprava nejake chybky)
Celeron

#15 Příspěvek od Celeron »

Na našem EZU by taková mezera ve zdroji na plošáku pod optočlenem možná neprošla. Kdysi jsem tam dával něco otypovat a podmínku dvojtý izolace splňovala vzdálenost spojů na plošáku 10 mm, (nebo prořez vzduchovou mezerou) takže nohy optočlenu se musely z 7,5 mm roztáhnout na 10 mm. Tady je to SMD, ten má pájecí body dál od sebe než body klasický montáže.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“