trafopájka
Moderátor: Moderátoři
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
Design nových trafopájek Nuba se mi nelíbí, je takový buzerantský
Mně se v ETP III vyžvejkaly závity již po pár letech. Ale ne úplně, protože původní šroubky byly kratší než hloubka děr. Našrouboval jsem tedy do děr M3 šrouby bez hlaviček a nízkými maticemi zajistil. Na dříky šroubů nasazuji očka pájecích smyček a dotahuji další maticí. Používám k dotahování kleště, což nevadí, protože občasná výměna těchto dotahovacích matic není na škodu, poněvadž tyto časem oxidují, a tím vzniká velký přechoďák. V tomto uspořádání to funguje již celá desetiletí.
Tuto úpravu trafopájky popisuje také Šrait ve svých Krystalkách k modelům s tranzistory.
kvalitu vzal čert, hurá máme čínu
Jo jinak co mě dost iritovalo, bylo, že po čase se teplem v krytu vytvořila vůle a trafo v tom vaklalo. Tento problém měly asi všechny ETP. Tu svoji trafopájku jsem proto uvnitř v rozích vyložil kousky flastru a taky jsem flastrem utěsnil průchodku toho pájecího "nosu", což hodně zvýšilo tuhost. Tuhle úpravu jsem dělal coby děcko, a dodnes to nevaklá.
Tedy při nějaké velké pájecí akci ten kryt jakoby změkne a začne to vaklat, ale po zchladnutí to přestane vaklat.
- Behemot
- Doporučuje se dohled moderátorů
- Kontaktovat uživatele:
Achab píše:Nebo Svět žárovek, tam mají všechny možné typy.
Akorát že to je banda 🤐 co člověka začne bez jakejcholi skrupulí za tři dny obtěžovat s nějakým nevyžádaným humusem, ruce pryč. http://www.hwworld.cz/index.php/spamujici-nejen-e-shopy
Jinak pokaváď někdo pájí intenzivně, tak není problém za den pár hrotů zdělat. Co teď dělám spíš celoopravy než jen rozebírání desek na součástky, tak obvykle hroty drží fakt dlouho. Při sundávání a vysoké tepelné námaze to letí jedna za druhou
Na závity taky funguje postupný zvětšování závitu a následně (po asi tak M5
Ovšem musím uznat, nějakej extool nebo takovej balast sem omylem koupil…na pájení signálovky (třeba magnety u EZSky) to stačí, to 100VA trafo je fakt větší než to 75VA a docela to dokonce pájí i s 2,5kou drátem. Až sem si řikal, esli v tom není schovanej frekvenční zdvojovač
Uvědomuješ si co tvrdíš? Ten výkonovej pájecí sekundár bys musel fiknout flexou, abys ho přerušil, dyť to je prut mědi cca 5x8mm tlustej, namotenej do jádra v počtu nějakejch asi tak dvou nebo tří závitů - tohle přerušit, to by musela bejt jo trhlina ... Chce to změřit přímo na vývodech primáru, v případech výjimečně potvrzujících pravidlo o nezničitelnosti českejch trafopáječek může ke sčudnutí primáru dojít, akorát to už je taková teplota, že je pak to trafo celý černý jak Miško Jackson v dětství ...rnbw píše:Ak nehreje, tak je nieco prerusene - bud obvod na primarnej strane alebo na sekundarnej.
A kutilmile - nelituju tě