Sejdeme se na Pankráci (HP)
Moderátor: Moderátoři
- tomasjedno
- tomasjedno
- tomasjedno
A slušnost.bu2520 píše:já vidím hlavně to , že nikdy nebyla v módě poctivost a hrdost...
Ono to jde až do takových detailů, jako třeba tohle:
Dcera s manželem (oba Češi) bydleli v Anglii v menším městě. V jejich ulici byla rezidentská parkovací zóna.
Když jsem je zajel navštívit, zaparkoval jsem o dvě ulice dál, kde už nebyla oficiální rezidentská zóna. Byla tam jen svépomocně vyrobená cedule, že v té ulici mají parkovat jen rezidenti.
Z našeho pohledu je to nevymahatelné a nesankcionovatelné zbožné přání. Ale mladí mi vysvětlili, že v Anglii je slušností takovému přání vyhovět, a ať přeparkuju. U nás nemyslitelné.
- weed_smoker
Vlezu do malé sámošky a tam, přímo na takové tyči nad kasou, na kusu kartonu fixem napsaný česky velkým písmem "Cesi nekrast". No krve by se ve mně nedořezal a to samé se opakovalo i jinde.
Moje tehdejší žena se mnou odmítla jet, protože neuměla kváknout jinak, než rusky, zato ale výborně. Tak jsem jí na to řekl, že s ohledem na historické skutečnosti bych kvečeru ve Vídni raději rusky nemluvil, že i když je ženská, tak to smrdí pěknou po hubě. Já německy neuměl a dodnes neumím kváknout taky, tak jsem v elektroobchodech používal směs angličtiny, pohyby rukou a taky blok s tužkou, když jsem vysvětloval, co přesně chci.
To všecko jen proto, aby nepoznali /nebo ne až tak brzo/, že jsem z Československa - i Moravu bych těžko obhajoval..
No oni to poznali stejně.
Jeden z docela dobře česky mluvících prodavačů u Conrada mi řekl:
"To máte tak. Většina vašich je fakt slušná a ani podle oblečení často nepoznáme, že jsou to Vaši. Ale ta malá menšina, co se ještě nenaučila zacházet se svobodou a u vás doma zřejmě dělají totéž, ta vám to strašně kazí. Proto jsou v obchodech ty nápisy.
Nás tady to mrzí, tady v našem obchodě takový nápis mít nemusíme, protože sem cíleně chodí vesměs vzdělaní a slušní lidé, úplně jiná sorta.
Ale takový Aldi, s pěti 30m uličkami a nikde nikoho, žádné zrcadlo či kamera, to tyhle typy lidí od vás prostě úplně vybízí něco ukrást." Dělají to u vás doma a budou to dělat všude, kamkoli přijdou.
To je výchovou a taky tím, že byl u vás vždycky všeho nedostatek".
Omlouval se ještě asi dalších deset minut. Ale co je to platný, když už ten pocit potenciálního zloděje na Vás ulpí, toho se jen tak nezbavíte.
Kdekoli byste případně mezi sebou promluvili česky, jako byste měli na zádech terč a k němu nápis "pozor, jsem český zloděj".
To byla tenkrát fakt strašná ostuda. Trvalo to několik dlouhých let, než ty cedule zmizely, nahradili je kamerami a bylo.
Ještě, že se tenkrát mnozí obchodníci v těch větších řetězcích nesnížili k tomu, aby naše lidi šacovali. Ale prý se to někde několikrát stalo a ten člověk měl pod kabátem zboží několikrát větší hodnoty, než hodlal zaplatit..
Já tam už měl registraci a už několik let mi posílali tištěný katalogy, tak jsem toho maníka jen poprosil, že už si budu materiál objednávat jen poštou, že už sem nepojedu, tak vystresovaný jsem z toho byl.
Jezdil jsem tam samozřejmě dál, pak už i se ženou, kterou jsem konečně přesvědčil, že nekoušou a jsou to lidi jako my - protože tam byla spousta jiných krámků, kde se dalo sehnat mnohem levněji prvotřídní japonské zboží.
Hlavně japonské polovodiče, perfektně balené, s údaji na štítku a za zlomkovou cenu toho, co stály "evropský" polovodiče u Conrada.
On byl drahej vždycky, ale taky měl nejširší a dobře složený výběr.
Třeba ke každému tranzistoru automaticky měli skladem komplement a to i v případě amerických výrobků.
Ale v menších obchodech se dalo téměř totéž koupit za třetinu a ještě jsem si odnesl hromadu věcí zdarma.
Vykládal dřívější kolega, kterej taky prakticky nešprechtí (protože nejdřív na škole až po vejšku ruština a dálkově angličtina atd), jak si právě těsně po Plyšáku a taky ve Vídni kupoval srp (na Moravě často KOSÁK) - protože za Boha živýho nedokázal vymyslet, jak by se dojčsky měl vyjádřit na téma tohohle ocelovýho žacího nástroje, nakonec vybafnul "gib mir der bolschewistische wekzeuge ohne hammer, bitte" - a světe poser se, kýženej zahnutej kus železa se mu skutečně bez dalších problémů podařilo koupit ...sinclair píše:J...Já německy neuměl a dodnes neumím kváknout taky, tak jsem v elektroobchodech používal směs angličtiny, pohyby rukou a taky blok s tužkou, když jsem vysvětloval, co přesně chci.
...
A kutilmile - nelituju tě