Dědictví po bezdětném.

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
witt

#31 Příspěvek od witt »

stačí realitka, ale ne vždy ty jejich ceny odpovídají realitě. Hlavně pokud už část nemovitosti je někým vlastněna.
p32

#32 Příspěvek od p32 »

Ale kdeže, ani realitka nemusí stačit. Stačí, když se na ceně dohodnou všichni, co dědí a notář(ka) do toho nemá co kecat. Jen to prostě sepíše i když jim jde jen o co největší hodnotu děděného majetku, protože to má vliv na výši notářského poplatku.
Pokud se toho patnáctého nedostaví, tak je dobrá cesta se domluvit s notářem o zavezení k dotyčnému v domluvený termín, protože dotyčný je na tom špatně s psychickým stavem a mohla by to být nejschůdnější cesta. Jinak by to bylo jen nekonečné posouvání na další termíny.
A i když se vše podaří, tak asi vůbec nebude vyhráno, protože dotyčný bude dělat stejné problémy potom při odprodeji společného majetku apod.
Soemtron

#33 Příspěvek od Soemtron »

Tak se to pomalu ale jistě hýbe kupředu. U notáře se čeká "jenom" na rozhodnutí soudu kvůli nezletilé dědičce, ale to by mělo být také bez problémů. Na mne připadne povinnost rozeslat hotovost z účtu po zesnulé tak jak je uvedeno v notářském zápisu.
V této souvislosti uvažuji o tom, že bych měl požádat jednotlivé dědice o nějaký doklad, plnou moc s ověřeným podpisem, na jaké číslo účtu peníze zaslat. U dvou je to bez problému, mají vlastní účet. Jiný účet nemá, jen jeho manželka a to by mohl být problém. A aby to nebylo tak jednoduché, tak další dědic také účet nemá a mít nebude, z jistých důvodů dostane peníze v hotovosti. Tam by měla být jistě nějaká smlouva o předání v hotovosti podepsaná případně na obecním úřadě a ověřením podpisů. Tak mám o čem přemýšlet jak tyto smlouvy formulovat.
Má někdo konkrétní případně návrh textu? Třeba i na SZ.
:!: Sháním SM ELKA 21A, 6521, OKU101...
Koupím obrazovku Toshiba LR30477
witt

#34 Příspěvek od witt »

Způsob předání včetně případných čísel účtů by měl být uveden v dědické smlouvě.
Soemtron

#35 Příspěvek od Soemtron »

A to není. Jen že po nabytí právní moci do xxx dnů vyplatit částku yyy Kč zbývající dědice. K účtu budu mít přístup jen já.
:!: Sháním SM ELKA 21A, 6521, OKU101...
Koupím obrazovku Toshiba LR30477
p32

#36 Příspěvek od p32 »

Notář(ka) jsou úchyláci. Má to tam být. Ale pokud bys už měl někomu dávat peníze jinak než na účet, tak jdi na poštu, zeptej se na poplatek za odeslání poštou a o to sniž zasílanou částku a pošli ji poštou na adresu dotyčného. Nikdy to nedávej hotově z ruky do ruky a ani při podpisu na nějaký papír.
Pro tebe je závazné do určitého dne od přijetí na tvůj účet z toho účtu po zůstalém odeslat peníze a kdy jim přijdou, tak to tebe nemusí zajímat. Složenky z pošty si schovej, z účtu je to jasné.
Na smlouvy a předávání na obecním úřadě se vykašli. V dědickém řízení jsou jasné adresy pro příjem částek poštou, případně čísla účtů.
A ano, byl by problém pokud bys poslal peníze někomu jinému (manželce) než tomu, kdo je napsán v dědickém řízení.
witt

#37 Příspěvek od witt »

částku nemůže snížit - musí vyplatit tolik, kolik mu přikazuje dědická smlouva. Transakční náklady, ale mohly být součástí dědické smlouvy.

Můžeš se tedy s ostatními dohodnout ať ti podepíší toto:

Já níže podepsaný (jméno, bydliště, číslo OP) požadují, aby mi částka ve výši YX z vypořádání dědictví po zemřelém XY (jméno, poslední bydliště) a vyplacená panem YX (nacionále) byla zaslána na účet YX, vedený u banky YX. podpis + datum.

případně:
Já níže podepsaný (jméno, bydliště, číslo OP) potvrzuji převzetí částky od pana XY ve výši YX z vypořádání dědictví po zemřelém XY + je dobré mít podpis a nacionále svědka, který není tvojí manželkou apod.

Případně se zeptej notářky, když už si ji platíte. Může platbu zprostředkovat.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“