Přijímač 0.3-30MHz AM,SSB
Moderátor: Moderátoři
Přijímač 0.3-30MHz AM,SSB
- Přílohy
-
0.3-30MHz_RX_DC1YB.gif- (46.05 KiB) Staženo 571 x
Příklad: Chceš přijímat morse na 3,5500 MHz tj. signál je nebo není (1/0). Naladíš přijímač na 3,551 MHz tj. o 1 kHz vedle. Na mezifrekvenci se objeví přijímaný signál na 456kHz (nebo 454?). Po vysměšování s pomocným 455kHz půjde do poťáku audia pípání 1kHz.
Na rozdíl od provozu A1 (CW), kdy oscilátor má funkci BFO a nic nenahrazuje, pouze vytváří slyšitelný (nf) zázněj.
Tedy ne 9000,kHz. Tedy nenahrazuje se nevysílaná nosná, ale frekvence posunutá o +-1,4kHz. To je přesně na hranici propustného pasma krystalového filtru. Možná,že to funguje a překlápí na spodní a horní frekvenci
filtru 455kHz trvale tak rychle, že to nevadí.
Už před 30roky jsem koupil filtr 10625kHz. Nechal jsem si najustovat krystal 10170kHz a to se mi teď výborně hodí. Přijímač z vysokým přeladěním byl vždy můj sen. Jestli se mi to podaří dokončit je jiná věc.Nebude to zázrak techniky.
Dá se to vyzkoušet na nějaké WebSDR stránce ( třeba http://sk4ko-websdr.no-ip.org:8901/ ), s filtrem např. na USB a naladěním nad hovorové spektrum v pásmu LSB je už ten hovor utlumen.