RF výkon na straně přijimače
Moderátor: Moderátoři
RF výkon na straně přijimače
Znamená to, že na správně polarizované lambda/2 anténě uprostřed bude k dispozici 100W? Tedy že na odbočce pro 50 ohmů bude RF napětí 70,7V?
Jaké poměry/proudy budou na naladěné smyčkové anténě LC vhodné orientace? Určitě má vliv plocha smyčky...
Pro takové přiblížení dané situace mi to ukazuje, že za ideálních podmínek (ur=er=1, vysílací anténa všesměrová) bude při vysílacím výkonu 200kW v místě příjmu hustota výkonu Ps=0,7W/m², čemuž odpovídá efektivní hodnota intenzity elektrického pole v daném místě Eef=2,45V/m (snad jsem se ve výpočtu nesekl).
Vzhledem k tomu, že tato konkrétní vysílací anténa nezáří do kulového prostoru, musíme znát charakteristiku antény (zisk v daném směru) a veličiny Ps a Eef podle toho přepočítat.
oprava - protože neumím počítat, tak napodruhé mi vyšlo Ps=27uW/m² a Eef=32mV/m
Převedl jsem uváděný výkon vysilače Dobrochov na dBm, odečetl a převedel na W. Ale nemám jasno, co mají pod oznčením výkon na mysli.
Pokud vydělím 200kW plochou pomyslné koule o poloměru 43km, dostanu 8,6 uW/m2.
Mimochodem - je to velmi zajímavé téma, snad se zdejší anténaři zapojí.
Konkrétně - když v daném místě znám hustotu výkonu Ps (nebo velikost intenzity elektrického pole E nebo intenzity magnetického pole H), jaké bude např. nakmitané napětí na půlvlnném dipolu (skládaném či přímém), zatíženým a přizpůsobeným zátěží Z ?.
Kdyby to někdo věděl i s jednoduchým odvozením, bylo by to super.
(určitě to někde bude popsáno v nějakých skriptech, knize nebo v AR, PE atd, ale nějak jsem to nenašel...)
To, co se získá z přijímací antény, podléhá stejným vlivům. Řekl bych, že ten vzorec obsahuje konstantu útlumu, která je asi nejblíže průměrné hodnotě, ať už z řady měření, nebo teoretického výpočtu šíření vlnění na přímou viditelnost.
Chápu, že s vysokou frekvencí (nějaké GHz) je potřeba počítat s útlumem v atmosféře, který závisí na frekvenci - možná ta kalkulačka je opravdu pro tak vysoké kmitočty.
Ale pro SV/DV je vzduch skoro jako vakuum - a tam hustota výkonu (Poyntingův vektor) přece na kmitočtu vůbec nezáleží. V daném příkladě, pokud je to výkonový útlum v dB, by to podle té kalkulačky bylo 60dB, což by byla hustota výkonu v místě příjmu 0,2W/m² a navíc by to záviselo na frekvenci, pro 100kHz a 1MHz by byl rozdíl 20dB, což vůbec nechápu.
Tak co mi vlastně prakticky ta kalkulačka říká - kolik a čeho (ve fyzikálních jednotkách) bude po 24km od 200kW vysílače při 1MHz ?
Že když pustíš do vysílací antény výkon třeba 200kW(83dBm), tak na výstupu přijímací antény vzdálené 24km dostaneš výkon o 60dB slabší. Platí když obě antény mají zisk 1 (0dB) a kmitočet je 1MHz.
Takže dostaneš 23dBm, což je 200mW.
Ale vzoreček bude v praxi nepoužitelný pro hrubé nesplnění kritérií volného profilu, narušení 1.fresnelovy zóny, že nebyl volný prostor v blízké zóně antén,....
A podle vzorečku je útlum závislý i na kmitočtu. Beru to jako fakt. Ona taky vlna dlouhá 3cm sebou musí mnohem víckrát mrsknout než vlna dlouhá 300m, aby se dostala do vzdálenosti třeba 10km. Takže je unavenější mnohem víc a tím pádem je na vyšším kmitočtu taky vyšší útlum.
A opravdu vysílač 200kW na DV 150kHz bude mít v místě příjmu o 20dB větší výkon než vysílač 200kW na SV 1500kHz?? Tomu nemůžu uvěřit.
Takže ten vzoreček platí i v kosmu, kde žádný útlum není? To asi ne, protože by se pak ale v něm nemohl vyskytovat údaj o frekvenci, protože Poyntingův vektor, který popisuje šíření elektromagnetického záření, na frekvenci vůbec nezávisí.
Asi mi uniká nějaký detail, možná stačí ťuknout a hlava to pobere
Pokud se ti podaří vyrobit přijímací anténu pro délku vlny 300m se ziskem 1, tak budeš spíš miliardář nebo totalitní diktátor než běžný kutil.
Bavíme se o této kalkulačce útlum signálu ve volném prostoru a dole máš vzoreček, ve kterém jeden člen je logaritmus kmitočtu.
Není to tak nelogické a nesouvisí to vůbec s vodními parami nebo atmosférou. Vzduch se bere v podstatě za vakuum*)
Neumím si sice představit, jak vlna v prostoru vypadá, ale jedna delší vlna zabere v prostoru ve stejné vzdálenosti od zdroje větší plochu a proto má menší útlum než kratší vlna v té samé vzdálenosti. Jednotkou plochy se protlačí různá porce záření v závislosti na délce vlny - neumím to srozumitelně popsat.
*) což přestává platit při dešti či husté mlze až někde při kmitočtech nad 10GHz).
okamžitá hustota výkonu ∏o= ExH (W/m²)
Eef=√(30P/r²)=√(30P)/r
Shodneme se, že o "síle" signálu v daném místě rozhoduje intenzita elektrického pole E ? (nebo hustota výkonu nebo intenzita magnetického pole, to už je fuk, jedno odvodíme ze druhého).