Pračka Zanussi ZWQ 5100, netočí se buben, vadný triak TY1

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
masar

#16 Příspěvek od masar »

MiracleSky píše:Jenom L1...
Určitě?
:wink:
A co displej?
masar

#17 Příspěvek od masar »

...šel to proměřit a už se nevrátil. Že by úraz elektrickým proudem? :wink:
p.s. R57 má 47Ω/3W
MiracleSky

#18 Příspěvek od MiracleSky »

Musel jsem zmizet a něco zařídit. Proměřeno, vinutí prej ok ale netočí a netočí, sem tam jiskra při pohybu dráty. Rozvalil jsem to a je utrženo vinutí, dva drátky na jedné cívce, z toho jsem paf, jdu najít náhradní vinutí, to je jednodušší, než brejlit na závity a odmotávat a chytat fantas! Ale nové vinutí asi nespustí ohřev vody. To je mi záhada, ale kdo ví, co smrdělo. Asi se pálil ten drátek ve vinutí čerpadla, i když pochybuji.
Úrazy proudem na mne neplatí, snesu i 20000 V z obrazovky. Srdce mi tenkrát udělalo jako když ve filmu pustí zpomaleně tlukot srdce, dva pumpy. Tuf-tuf. Tak mne to chytlo ale v pohodě.
Mám radost že opravou starších spotřebičů ukousnu podíl prodaných nových šmejdů.
MiracleSky

#19 Příspěvek od MiracleSky »

masar píše:
MiracleSky píše:Jenom L1...
Určitě?
A co displej?

Tato pračka je bez displaye.
Mám radost že opravou starších spotřebičů ukousnu podíl prodaných nových šmejdů.
MiracleSky

#20 Příspěvek od MiracleSky »

masar píše:p.s. R57 má 47Ω/3W

Dík, jak víš že je to R 57? Máš servismanual?
masar

#21 Příspěvek od masar »

Je to na té fotce. :wink:
A servisní manuál si stáhni tady. Pomocí něho můžeš spustit diagnostický program a podle blikajících led v tlačítku Start/Pause (červená/zelená) určíš kód poruchy a porovnáš s tabulkou a...td. :wink:
MiracleSky

#22 Příspěvek od MiracleSky »

Díky, jsi prostě nejlepší.
Jinak, fotky nejsou moje ale Jeryho.
Po výměně vinutí čerpadla pračka vodu již ohřívá. Je to zřejmě ten problém, kdy systém zjistí chybu a program - topení - se nespustí.
Je zajímavé, že na topení jsem nezjistil napětí po spuštění praní na levém a pravém kontaktu ale oba kontakty topení proti uzemění žlutozeleným vodičem (kostra) ukazují na měřáku 230V. Z toho jsem jelen, nechápu.
Moje fotka je tato:
Přílohy
DSC_0018.jpg
DSC_0018.jpg
keemo

#23 Příspěvek od keemo »

nejspis proto ze se pres rele odpojuje nula a nikoliv faze. Bezna praxe ze pracky maji prohozenou "polaritu" na vidlici... A jelikoz mas doma TN-C tak zelenozluty mas pripojeny na nulu...
masar

#24 Příspěvek od masar »

MiracleSky píše:Jinak, fotky nejsou moje ale Jeryho...
Teď je mi jasné, že jsem tě s tou deskou mystifikoval, jde o jiný typ. Ale hlavně, žes to rozchodil.
MiracleSky

#25 Příspěvek od MiracleSky »

Ale stejně, neoznačit odpor písmenem R a nějaké číslo, to je podiv. Místo toho L1. Cívka to není.
rnbw

#26 Příspěvek od rnbw »

Cievka to je.
MiracleSky

#27 Příspěvek od MiracleSky »

DĚKUJI, DIVNÉ, VYPADÁ JAKO ODPOR. Ale odpor a cívka skoro to samé, odpor vinutí odporového drátu, cívka měď, zlato....
Oprava bude pokračovat. Ohřev vody tedy vyřešen, oprava respektive výměna vinutí čerpadla nedopadla dobře. Vrtulka čerpadla kmitala vlevo vpravo a ne a ne se roztočit. Foukáním do hadice se roztočilo ale to není spolehlivá oprava.
Tak jsem kouknul do zásob a dal tam těleso čerpadla jiné. Tato pračka nemá kompletní čerpadlo ale jen nástavec s vrtulkou a vinutím, druhá součást čerpadla je součástí bubnu, je to odlitek. Naštěstí to pasovalo jen jsem musel použít delší šrouby, původní byly moc krátké.
zbývá opravit madlo otevírání, je ulomené, Fotku uskutečněné opravy dodám později. Kupovat to nemíním, růčo samovýroba. Nějak to dopadne.
Těsnění na víku je nějaké dělané, divné, nesouvislé, asi to také odpářu a nanesu silikon, nebo gumové těsnění z něčeho. Viz poslední fotka. Vypadá to jako medvědí lejno, práce tedy děsná. To byl umělec, co měl upito a ještě se praštil cestou do koupelny do štrycle.
Přílohy
2.jpg
Ulomené madlo
Ulomené madlo
1.jpg
1.jpg
DSC_0004.jpg
DSC_0004.jpg
Naposledy upravil(a) MiracleSky dne 21 čer 2019, 23:26, celkem upraveno 2 x.
rnbw

#28 Příspěvek od rnbw »

Cievka ma tie zaoblene konce vacsie ako odpor a typicky je tmavohneda alebo zelena. Pod lakom je navinuty tenucky drot.

To tesnenie vyzera fakt umelecky...
workhard
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od workhard »

Čerpadlo je v pořádku, k tomu, aby se rozběhlo na správnou stranu, potřebuje zalití vodou, ta nahradí to fouknutí do hadice.
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
MiracleSky

#30 Příspěvek od MiracleSky »

Je to jinak s tím čerpadlem Ono se kmitalo doleva a hned zpět a nechtělo se roztočit zasucha, když to bylo kuchlé. Pokud jsem ho zapojil do prajdy a napustil vodu, při pokusu čerpat se ozývalo klapání mnohem slaběji a samo se nerozběhlo už teprve.
Byla to vada feritového rotoru s vrtulkou, i když jsem to čistil, nechtělo to pracovat.
Myslím že se vydře ložení osky a ferit se dře o stěny a proto nemá sílu.
To že se přepálily dráty svědčí o tom, že to bylo přidřený.
Po výměně už žádný problém nebyl. Toto jsem už jednou zažil, že jsem musel hejbat hadicí, nebo foukat, aby se rozběhlo čerpadlo u jiné pračky. Po výměně žádný problém. Jakékoli čerpadlo, které chci pohledem zkontrolovat se vždy točilo, nikoli kmitalo jako kyvadlo. Nebo se netočilo a po pomoci šroubovákem do vrtulky se rozběhlo a vypadl nějakej knoflík, nebo mince.
Tato moje pračka kterou opravuji má ale čerpadlo utopený uvnitř bubnu a nedá se zepředu vyčistit, šroubovací krytka chybí, i když kryt čerpadla (pomyslného) je dole jak má být. Asi připraveno pro jinou variaci stroje.
Když se něco ucpe, je třeba jít dovnitř- z boku nebo zespodu. Ale z boku je to lepší, tři šrouby a je venku.
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“