Zdravím vás. Neví někdo zda-li se dá tento teploměr ze škodovky zapojit na 24V? Ten můj je součást dieselgenerátoru který má 24V výbavu a nikdy nebyl zapojený na napětí. Zkusmo jsem tam těch 24V zapojil a ukazuje. Ale vydrží to trvale? Děkuji.
Přílohy
Teploměr.jpg
Naposledy upravil(a) MiraSt dne 19 kvě 2019, 18:46, celkem upraveno 1 x.
Pokud ukazuje správně, tak bych řek, že je na 24V.Ty teploměry se nedávali jen do osobáků ale i třeba do starejch Matesů(Škoda MTS) nebo Škoda 180 a co já vim do čeho všeho.Ve Kbelech byla fabrika PAL a odtamtud to cpali do všeho možneho.
Ten měřák je stejně jako palivoměr s poměrovým elektromagnetickým systémem = má přívod napájecího napětí přes odpor, kostru a přívod ze snímače. Díky tomu zapojení, kdy stacionární magnetický pole měřicího systému je vytvářený proudem z napájecího zdroje přes odpor, se samozřejmě kompenzuje i změna napájecího napětí = výchylka rafiky způsobená fyzikální veličinou nebude ovlivnitelná pouhou změnou napájecího napětí. Proto jde 12V verze přizpůsobit k napájení 24V jen změnou odporu...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě !!!
Zítra to zapojím na 24V a za jeden den to zkontroluju jestli je to teplé a brzo to shoří nebo to bude funkční. Ale s tím odporem to je dobrý nápad. Tak uvidím. Dík.