Dostal jsem od kolegy na opravu nabíječku k aku vrtačce. Je to nabíječka se spínaným zdrojem, po prohlédnutí a krátkém měření jsem zjistil že v síťové části zdroje je přerušený odpor 3.6ohmu který je zapojený mezi vývodem tranzistoru drain a mínusem. Takže MOSFET bude asi v háji, pak je tam proražený jeden bipolární tranzistor a dál jsem zatím nehledal. Pod MOSFETem je malí černý flíček, vypadá to jako kdyby se tam dostala špona nebo vývody vyzkratoval kovový prach ale vývody nevypadají opáleně. Celý plošňák je natřený nějakým lakem a to včetně nožiček MOSFETu. A tak mě napadá otázka co to je za lak? Je to jen ochrana proti korozi nebo to má být izolace proti kovovému prachu a zapadlým šponám?
Co to je za lak netuším, nejspíš nějakej epoxyd. Měl jsem asi milimetrovou vrstvou poslintanej plošák ještě transformátorový nabíječky pro Makitu 1202 a už jen ho propíchnout měřícím hrotem byla šílenost, natož něco z plošáku dobejvat. Nabíječku jsem zahodil a od jednoho místního člena koupil impulzní makiťáckou univerzálu na 9,6 až 14,4V.