Každopádně spojit na půdě trubku, na které visí část antén s kostrou anténního zesilovače a přepínače konvertorů se ukázalo jako pěkná ptákovina. Co by se stalo, kdybych to nespojil, to nevím.
postavil si anténu Yagi pro pásmo 70cm
Moderátor: Moderátoři
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Každopádně spojit na půdě trubku, na které visí část antén s kostrou anténního zesilovače a přepínače konvertorů se ukázalo jako pěkná ptákovina. Co by se stalo, kdybych to nespojil, to nevím.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
provizorně zapojeno takhle, sice špatně, ale ne uplně špatně. Ten koax co vede pod zemničem je dost nebezpečně blízko, o tý střeše plechový ani nemluvim
A udělal jsem dobře že jsem tam vylezl, Koaxiální Nkovej konektor z GME se stihl rozložit na prvočísla. Takže si musím objednat krimpovací Nko a asi od Amphenolu
Budu muset vyměnit i ty antény. Jednu mega velkou yagiu jsem sundal .. pochybuju že je vubec na UHF.. takový žebřiňák
smyčka je schovaná pod radiálami
prosím nepleť si to se symetrizační smyčkou kterou dělají kutilové na dipolu
dále se prosím podívej na výsek z instalačního návodu k Diamond anténě
- Přílohy
-
loop.JPG- (21.56 KiB) Staženo 135 x
Ona ta fotka trošku klame jak je to vyfocený, je relativně daleko. Když se dělal bleskosvod, anténa tam ještě nebyla.
Tak i tak funguje dobře, bez problémů slyším převaděče u Nového města na Moravě, a i nějaký převaděč v Rakousku a slaboučce i něco Maďarského
PS: Teď mi došlo, že ta bílá hůl, je u tebe vlastně asi prioritně určena pro 70cm, takže ten svod už je dost daleko...
Ano jedná se o anténu na 70cm pásmo.
Trápí mne spousta věcí. Třeba jak se na to pole kolem antény tváří ty televizní antény.
Ty televizní antény neřeš - pokud nerušíš, nikoho to nebude zajímat. Jde jen o odolnost přijímačů a digitál to dost zachránil, už to není zdaleka takový problém jako u analogu...
Co se týče zemnění svodů před prostupem do budovy...
Najdu Ti jednu fotku
Jo, bleskojistka je na JEDNO, použití, pak se mění. OK, držím palce ať nerušíš, případně ať si nikdo nestěžuje - pak to není třeba řešit
BTW - problém bleskojistek je taky v tom, že u mě ta bleskojistka nesmí ovlivnit TX řetězec, kde se vyskytuje do 1kW na 2m i 70cm
Po sundání vertikálu jsem natáhl dipól 2 x 19,6 m, nad něj na rotující stožár cca 2,5 m umístil anténu od Zacha na 6 m, nad ni dualquad na 70 cm a nad něj ještě skoro 4 m dlouhou křížovou anténu na 2 m. A dotázal jsem se opět projektanta na možnost ochrany takové soustavy. Navhnul mi svislý jímač vysoký přes 6 m ve vzdálenosti cca 3 m od stožáru. Opět na mé střeše nerealizovatelné. Stožár jsem tedy spojil natvrdo s bleskosvodem.
Vloni má soustava antén zažila přímý zásah blesku do nejvyšší antény na 2 m. Některé pasivní prvky byly roztaveny a kuličky se skutálely po plechové střeše na dvorek, řada prvků byla zřejmě dynamickým nárazem ulámána a nebo ohnutá.
Mám zajištěno, že nelze odejít z hamshacku bez odpojení všech kabelů (i od rotátoru) od vysílačů a vypnutí přívodu 230 V do napájecího rozvaděče. Jedinou škodou na elektronice tak bylo nepříjemné poškození elektroniky v dálkově ovládaném anténním tuneru přímo na svorkách drátové antény.
Při poslední revizi bleskosvodu z Al naměřil revizák na obou svodech 0,9 Ohmů. Ovšem jeho slova, že shořely baráky s bleskosvodem i bez něj mě moc neuklidnila.