Jaký maflík vybrat
Moderátor: Moderátoři
-
petrfilipi
Jaký maflík vybrat
Jak jsem psal v jiném příspěvku, odešel mi (vlastní blbostí) rotor na maflíku Bosch GKS 54CE. Oprava je těžce nerentabilní, vybírám tedy nový mafl.
Výběr se mi zúžil v podstatě jen na Narex EPK16D a opět nějaký Bosch (GKS55?).
Máte s těmito pilami někdo, prosím, zkušenosti? Potřebuji to jako poloprofesionální (kvalitou) příležitostný (frekvencí použití) truhlář (kutil).
A potřeboval bych to včetně pravítka. U Narexu je nutný nějaký mezikus mezi pilu a pravítko, který tam údajně vnáší další vůli a napřesnost. Ale myslím si, že ta nepřesnost nebude tak hrozná a hlavně že bude "opravitelná" - tzn. budu muset např. stále tlačit maflíka vpřed a mírně vpravo.
Díky za rady.
Petr Filipi
Jinak u toho maflu je z mého pohledu nejdůležitější, aby mezi stolkem (základní deskou) a samotnou pilou nebyla žádná vůle a nesmí ani pružit - jinak to silnou pracovní desku neuřízne 100% kolmo. Jakmile na to přitlačíš, tak se kotouč vychýlí - a to je problém zejména při řezání s nějakým vedením. A zrovna v tomhle parametru mě Narex nepřesvědčil.
Osobně jsem ho před lety nahradil Einhellem s duralovým stolkem. Ale musel jsem vybírat z několika kusů a trochu jsem ho i upravoval - takže nikomu nedoporučuji. Avšak na to, že je to levná "hobby jebka", řeže nádherně a ve finále toho už odřezal víc (a i líp - s trapézovým kotoučem neštípe lamino) než ten Narex.
-
petrfilipi
Ono kdyby to nebylo originál pravítko, tak 1m právě profilu 100x50x5 stojí 310Kč vč. DPH, takže bych pravítka mohl mít třeba 3 (0.5m, 1m a 2m) za celkovou cenu 1.100Kč, což je celkem v pohodě.
Výhodu originál pravítek bych viděl i v tom, že leží pod pilkou, tudíž s ním mohu řezat i třeba jen 20cm široké prkno. Kdežto s bočním pravítkem, které bude mimo pilku, potřebuji těch 10cm navíc. Ale to by mi asi nevadilo.
Taky práce s originálem bude asi rychlejší, i když to je vcelku to poslední, co by mi vadilo. Těch řezů nedělám tolik, abych musel honit čas.
PF
Dobře se také řeže podle lamely z laminátové podlahy a dělají se i 2m, akorát ji nemohu sehnat kusově.
Ty užší věci dělám buď s paralelním dorazen, což není úplně přesné, nebo na cirkulárce.