Soumrak snímač
Moderátor: Moderátoři
No a najednou se to chová divně, už jsem to asi 3 x přistihl, že pokud se setmí, tak to relátka nebloknou a rozsvítí se světlo garáže. Ovšem podivný je, že když to nasimuluju ve dne zacloněním fotoodporu, tak to chodí jak má.
Napadá mě, že tou simulací se celkem rychle změní intenzita světla ale pokud to je podle "přírody" tak se intenzita mění velice pomalu a i když je v soumrakáči dost velká hystereze, může to zakmitat.
Kutilmil a Masar, nenapadá Vás nějaký jiný vysvětlení?
Díky
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Pokud dojde k zakmitání soumrakového spínače (není nic neobvyklého při "světelné zpětné vazbě"), může se tento "hazardní stav" uplatnit s větší pravděpodobností.
No zkusím zrušit "energetickou úpravu" a uvidíme.
Divný je, že to skoro rok nedělalo. Ale faktem je, že v tom soumrakáči odešel operák, dal jsem tam podle datašítu ekvivalent a od tý doby to občas udělá.
Trochu jsem pak kroutil s trimrem úrovně sepnutí, ale spíná to při podobný intenzitě. Je tam ještě druhej trimr, význam není popsán ale mohla by to být hystereze.
Jinak zpětná vazba od zapnutí osvětlení nehrozí, fotoodpor je za zdí venku a "nevidí se" navzájem.
edit: možná jsem našel příčinu. Fotoodpor je na západ. Dnes je zataženo a funkce byla ok. Ale ty dny, co to blblo bylo jasno a jak je slunce vysoko a zapadá skoro až na severozápadě obzoru, tak do toho svítí, navíc skrz stromy co se hýbají. Možná ten soumrakáč na to reaguje nějakým zakmitáváním. Teď je fotoodpor v zaklapávací liště, zkusím na něj nasadit neprůhlednou trubku aby "koukal" jen na zem.
Budu to pozorovat jestli tam není ještě jiná závislost.
Díky za spolupráci.
Soumrakáč bere trvale za světla 5 mA a za tmy (proud skrz relé) 15mA a to v poměru 12/12 hodin, takže sežere za rok 20 kW a to je 5 x víc, než relátko. A bez spotřeby soumrakáče to nejde.
Vačkovej spínač tam vícepólovej dát nemůžu, nejsou pro něj dráty ve zdi a navíc by se dvoupólák na rám dveří nevešel.
Jo a dnešní reakce na soumrak byla OK. Ale to byla skoro rok od montáže taky. Spíš to vypadá, že se nějaký relátko provozem "oprskaly" kontakty a rozhodilo se původní časování.