Brýle na pájení (přesunuto)

Tato sekce je určena pro diskusi o dílenském vybavení, tedy o nářadí, pomůckách a přípravcích, převážně tedy povahy mechanické, nikoliv elektrické

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
termit256

#76 Příspěvek od termit256 »

Sendyx

#77 Příspěvek od Sendyx »

V tom případě tě bohužel musím ubezpečit, že já tam teda problém vidím, barevný posun na hranách jako kráva a ještě vidím "světelnou mlhu". Otázka je, jestli to dělá mobil, nebo optika.
Curvetraceristé všech zemí spojte se!
Crifodo

#78 Příspěvek od Crifodo »

Dalekohledové brýle, jaké jsou k vidění např. ve filmech o chirurzích, by neměly být konstrukčně složité - v zásadě jde o divadelní kukátko, kde okulár je rozptylka a objektiv spojka.

Dalekohledové nebo někde nazývané "lupové brýle" jsou na obou principech jako dalekohledy, buď to co popisuješ tedy "galileovské", nebo "keplerovské" se spojkovým okulárem a hranoly na převrácení.
galileovské - lehčí, menší zvětšení, kratší délka tubusu
keplerovské - těžší, delší, větší rozsah zvětšení
Vysokou cenu těch setů tvoří kvalitní optika, zoomovatelné objektivy, dokonale odstraněná barevná vada difrakční mřížkou nebo některé členy v objektivu jsou fluoritové, dbá se na velké zorné pole a vysokou světelnost. Titanový rámeček taky hezky cenu natáhne. Možnost doplnění světelným zdrojem.
v zásadě by šlo adaptovat slušnější divadelní kukátko, pokud by se posunul rozsah ostření a hlavně doplnilo odstranění paralaxy, nebo spíš zavedení. Předmětová rovina nad pár metrů dovoluje prakticky paralelní osy obou systémů, zatímco pro pár desítek cm se musí sbíhat obě osy do blízkého zorného pole.
termit256

#79 Příspěvek od termit256 »

Sendyx píše:V tom případě tě bohužel musím ubezpečit, že já tam teda problém vidím, barevný posun na hranách jako kráva a ještě vidím "světelnou mlhu". Otázka je, jestli to dělá mobil, nebo optika.

Bude to z vetsi casti focenim monitoru. Ale na pajeni odporu je to plne vyhovujici i kdyby pres to bylo videt tak jak je na fotce. Nebudu pres to fotit umelecke makra nebo co :-)
Sendyx

#80 Příspěvek od Sendyx »

Nejde o krásný pohled. Jde o to, aby tě z toho za chvilku nebolela palice a oči nebo neměl jsi pocit, žes vypil půllitr vodky po ránu a seděl celý den na velkém řetízkovém. Pokud si mozek musí moc přikompenzovávat to, co vidíš přes nekvalitní optiku, tak je taky dost pomalý a únavný přechod k vidění bokem, mimo optiku.
Pokud má něco velkou barevnou chybu, tak se to sice dá trochu kompenzovat vhodným osvětlením, ale hodně blbě se pod tím čtou barevné kódy.
milous2

#81 Příspěvek od milous2 »

ot. Včera dávali závěr seriálu o výrobě hodinek. Kdo zahlédl,jistě viděl s čím na očích pracují japončici na dřevěných stolech. Ten jeden měl "okulár" na gumičce přichycen k brýlím ,nebo alespoň mě to tak připadalo.
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#82 Příspěvek od Hubert_79 »

zadny problem tam nevidim

Vždyť to aberuje jak hovado.
Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
Sendyx

#83 Příspěvek od Sendyx »

Na ten poslední díl seriálu o výrobě hodinek jsem se díval na půl oka. Viděl jsem tam několikrát pracovní lupu tak 3 dioptrie, jednou něco u oka a 4x kvaliní pracovní stereomikroskop, jeden z nich byl asi Meiji.
Crifodo

#84 Příspěvek od Crifodo »

Rozdíl mezi Galileiho (spojka/rozptylka) a Keplerovými (spojka/spojka+hranoly) lupovými brýlemi.
Přílohy
kepl.jpg
kepl.jpg
gal.jpg
gal.jpg
otakarv
Kontaktovat uživatele:

#85 Příspěvek od otakarv »

milous2 píše:Ten jeden měl "okulár" na gumičce přichycen k brýlím ,nebo alespoň mě to tak připadalo.

Tak toto jsem už také vymyslel když mi syn přinesl desku z autorádia kde chtěl vyměnit 10ks SMD rezistorů velikosti 1,6mm x 0,85mm.
Použil jsem hodinářskou lupu se zvětšením 6x.
Crifodo

#86 Příspěvek od Crifodo »

Nekup to ve slevě.
Přílohy
sleva.jpg
sleva.jpg
milosak

#87 Příspěvek od milosak »

Jen tak pro zajímavost, manželka pracuje v zubní ordinaci a všichni doktoři
tam mají na práci takovýto brýle, ale cena je mezi 50 - 70 k
Brýle se prý dělají přimo na zrak daného doktora.

Je pravda, že s nima makaj celý den.
Crifodo

#88 Příspěvek od Crifodo »

Jo, tam kde se předpokládají nadstandardní příjmy, už jsou nastraženi dealeři zdravotnické techniky. Ceny zařízení a náhradních dílů mě nepřestávají fascinovat. Jednání servisáků, které bych očekával rovněž silně nadstandardní, je přitom často prasečí.
Odpovědět

Zpět na „Dílenské vybavení, nářadí, pomůcky, přípravky“