Skryte titulky v analogovem videu, nechapu schema

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
error414-2

Skryte titulky v analogovem videu, nechapu schema

#1 Příspěvek od error414-2 »

Cau,

mam trosku problem s pochopeenim jedne casti ve schematu.

Jedna se o toto schema http://www.radanpro.com/Radan2400/mikro ... ecoder.htm

Docela je me jasne ze U4a drzi na C8 peak videa (maximalni hodnotu videa) a pak U4b porovnava video proti polovine toho peaku co je na C8. Takze to na PA0 laduje binarni hodnotu bila/cerna.

Co me ale neni jasne je vstup videa do tohoto obvodu. C11 je decouple kondik, R15, C6, R1, C12 je low pass filter, presne jsem ho nepocital ale podle hodnot soucastek to bude nekde kolem 5Mhz, ale pak je tam tranzistor Q1 ktery je zapojen v modu spolecny kolektor. Teda myslim. V trandacich docela plavu, jsem spis programator.

Co jsem vycetl na netu tak napeti na R2 nemuze byt nikdy vetsi nez napeti BC, dokonce bude maximalne BC - 0.65 (cislo asi podle datasheetu trandaku). PAL/NTSC video ma maximalni hodnotu 0.7V pro bilou, nebo 1V pro DC coupled video ale DC coupled tam neprojde pres C11, srazi se to dolu.

Za C7 je R3 ktery vubec nechapu na co tam je.

Nevi nekdo pls jak ten trandak tam funguje?

BTW: v priloze je jeste jine schema a to je hodne podobne, jen se nepouzivaji externi operaky ale dva vnitrni operaky co ma PIC v sobe.
Přílohy
CCschematic300dpi.png
CCschematic300dpi.png
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Lukas-Peca »

Podle datasheetu toho EL4581 je napětí na pinu 2 udržováno vnitřním obvodem tak, aby jeho okamžitá hodnota neklesla pod 1,5 V. Toto napětí tedy slouží jako předpětí pro ten tranzistor, který je zapojený jako emitorový sledovač a má za úkol proudově zesílit signál z té pásmové propusti před jeho přivedením do zbytku obvodu. R3 definuje stejnosměrnou úroveň za C7, takže střední hodnota signálu bude odpovídat 5 V. To mi nepřijde moc korektní, když napájecí napětí procesoru i OZ je stejné.
Hill
Administrátor

#3 Příspěvek od Hill »

Co je za C11, podle schématu nezjistíš, na to bys musel znát vnitřní strukturu IC3. To znamená, že v něm zase bude nějaká obnova (klíčování) úrovně černé nebo stejnosměrné složky, podle toho, jak moc ji potřebuje.
A to číslování součástek jinak máš úplně blbě: C8 je jedna z kapacit krystalového oscilátoru hodin, žádný peak se na něm nezapamatuje. A vůbec: vidíte to, co já, nebo mě ten odkaz vede na jiné schéma?
Odpor R3 totiž vidím v LOW_PASS filtru na vstupu a jeho souvislost s C7 nevidím. A další a další...
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Lukas-Peca »

Schéma, o kterém se bavíme, je v odkazu na začátku příspěvku.
Hill
Administrátor

#5 Příspěvek od Hill »

Ano, ale pozice součástek, které si dává kolem toho do soucislostí, spolu be schématu nesouvisí. Třeba C8 vidím v oscilačním obvodu hodin procesoru, R3 v dolní propusti na vstupu.
Přede ten obvod funguje tak, že z TV signálu na vstupu si umí v procesoru vybrat řádky teletextu ze stránky se skrytámi titulky a ta data převede na znaky a ty pak vklíčuje do obrazu.
error414-2

#6 Příspěvek od error414-2 »

Lukas-Peca píše:Podle datasheetu toho EL4581 je napětí na pinu 2 udržováno vnitřním obvodem tak, aby jeho okamžitá hodnota neklesla pod 1,5 V. Toto napětí tedy slouží jako předpětí pro ten tranzistor, který je zapojený jako emitorový sledovač a má za úkol proudově zesílit signál z té pásmové propusti před jeho přivedením do zbytku obvodu. R3 definuje stejnosměrnou úroveň za C7, takže střední hodnota signálu bude odpovídat 5 V. To mi nepřijde moc korektní, když napájecí napětí procesoru i OZ je stejné.

Ty jo super, diky. Ja totiz pouzivam lm1881 a ten takovouhle fuknci asi nema, nenasel jsem v datasheetu ze by drzel nejake napeti na video pinu. Jeste to hodim na oscilak jak se vratim pro jistotu.

Takze to je 1.5V + napeti video signalu.

Ono to potrebuje zesilit proud protoze se pak tim nabiji ten kondik c8, nebo je to delane jako oddeleni videa? Protoze tam uz zadny jinys spotrebic neni. Vstupni piny procaku maji velky odpor a ty operaky asi take.

Ale zda se ze ta vlastnost tech 1.5V je klicova.
masar

#7 Příspěvek od masar »

error414-2 píše:...Ono to potrebuje zesilit proud protoze se pak tim nabiji ten kondik c8, nebo je to delane jako oddeleni videa?...
Tranzistor je v zapojení emitorový sledovač, jehož velká vstupní impedance zajišťuje, že dolní propust není zatížena následujícími obvody (a má tedy definované vlastnosti). Výstupní impedance sledovače je naopak velmi malá, tedy nezávislá na zatížení dalšími obvody. Je to jinak řečeno impedační převodník s napěťovým zesílením 1.
:wink:
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Lukas-Peca »

Hill: přečti si ještě jednou, co jsem napsal.
Hill
Administrátor

#9 Příspěvek od Hill »

Promiň, nenapadlo mě, že odkaz povede na jiné schéma, než je v příloze.
error414-2

#10 Příspěvek od error414-2 »

Moc diky hosi, masakr odpovedi, uz je me to docela jasne :). Odpoved asi znam jen se pro jistotu zeptam.

Kdyz pouzivam lm1881 a ten nebude drzet tech 1.5V tak je mozne pouzit operacni zesilovac jako sledovac napeti? Pripadne to dvakrat zesilit, to uz je pak asi jedno. https://cs.wikipedia.org/wiki/Zapojen%C ... llower.svg

Spise jestli se to bude chovat jako ten trandak, velka vstupni impendance, mala vystupni
Hill
Administrátor

#11 Příspěvek od Hill »

Jestli ten operák bude mít dostatečnou šířku pásma, mělo by to jít. V analogovém videu je totiž důležitá jak amplitudová, tak fázová charakteristika a překmity na výstupu operáku vzniklé příliš utaženou zpětnou vazbou z vysokého zisku naprázdno a jeho rychlosti přeběhu můžou zavinit "nevysvětlitelné" chování dalších obvodů v řetězci.
Ale ten emitorový sledovač je jistota.
masar

#12 Příspěvek od masar »

Podle datasheetu LM1881 by DC úroveň na vstupu (pin2) měla být stejná, jako v případě EL4581. A ano, OZ v naznačeném zapojení lze také použít, jen je třeba vybrat takový, který zpracovává vstupní úrovně až k 0V (při nesymetrickém napájení) a má požadované kmitočtové vlastnosti.
error414-2

#13 Příspěvek od error414-2 »

Na video pouzivam tento operak LT6206 je drahej tak kdyz se to bude dat vyresit jen trandakem tak tim lip. Jdu zkouset.
error414-2

#14 Příspěvek od error414-2 »

Mate pravdu hosi,

video na pinu 2 u lm1881 je posunuto o 2V nahoru.

Edit: presne o 2.5V
Přílohy
vid.png
vid.png
masar

#15 Příspěvek od masar »

2,5V je moc. Datasheet udává min. 1,3V typ. 1,5V a max. 1,9V při Ucc=5V na nezatíženém vstupu (tedy bez signálu). Ověřil bych to.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“