U lednice zkrat na vidlici mezi L a N vada?

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
CZREDER

#16 Příspěvek od CZREDER »

masar píše:
CZREDER píše:Nejde mi do hlavy ze kdyz vynechal ficko tak nepadl jistic.
Když nic nevypadlo, tak lednice asi funguje, ne?
Proč elektrikář, kterému padá fíčko, hledá chybu mezi fází a nulou? :wink:

Protoze tema neni o ficku ale o lednici??
CZREDER

#17 Příspěvek od CZREDER »

Hill píše:Zapnutá stará lednička s neběžícím motorem může mít 3,5 Ω mezi L a N. Rozběhový proud je dost velký na to, aby přitáhlo rozběhové relé motoru, je zapojené v sérii s hlavním (pracovním) vinutím, to relé připojí pomocnou fázi, motor se rozběhne, odběr klesne, rozběhové relé neudrží přitažené, protože s rozběhem klesne proud hlavním vinutím, a rozběhové vinutí se odpojí.
Na tento odběr ale přece nemůže chránič reagovat, ten je tam od toho, aby vybavil při proudu nad 30 mA z L do PE nebo N do PE. Nebo z L na zem, kdyby PE upadl, na kostru ledničky se dostala fáze a tys ji šel vybílit uzemněn....
Při spojení N a PE se proud jimi rozdělí v poměru vodivostí obou vodičů, takže chránič má nač reagovat, fází teče plný proud, neutrálním (N) jen polovina.
Jestli tedy v motoru nenaměříš svod na kostru teď, není mu nic. Protože, i kdyby se závada měla projevit až po přítahu rozběhového relé, musel by ji chránič (a vlastně i ohmmetr) zaregistrovat i předtím.

Děkuji za vyjasneni lednice. Kostru jsem meril a nikam jinam nevedla kam nemela pokud se nezkratuje za provozu (zkoušel jsem ji pouze vyplou)
masar

#18 Příspěvek od masar »

CZREDER píše:Protoze tema neni o ficku ale o lednici??
Téma je o tom, že ti lednice vyhazuje fíčko a ty hledáš příčinu mezi L a N. :wink:
CZREDER

#19 Příspěvek od CZREDER »

Ok nechci se hadat ale podivej se na nazev tematu a v prvnim prispevku kde je veta s otaznikem 😉
masar

#20 Příspěvek od masar »

OK OK...Tak ještě napiš, jest-li ta lednice bez fíčka funguje (fungovala). :wink:
CZREDER

#21 Příspěvek od CZREDER »

Bez ficka jede. Diky Hill jsem se dozvedel jak to s tou lednici je.
masar

#22 Příspěvek od masar »

Pokud bez fíčka jede, a fíčko vyhazuje až při startu, tak je svod mezi fází a PE až při rozběhu lednice, tedy v obvodu rozběhového vinutí kompresoru, popř. rozběhového relé a kondenzátoru. Nenapsal jsi typ lednice.
A odpověď na ten tvůj "zkrat" ti dal Hill.
:wink:
Behemot
Doporučuje se dohled moderátorů
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od Behemot »

Ten svod klidně může bejt na tom kondenzátoru, nebo ho někdo prostě chytře dal na zem místo na nulák, ostatně esli je stará, tak je z doby, kdy se FIčko skoro nedávalo.

Todle je taky důvod, proč obvody s lednicema a bojlerama FIčko zatím mít (eště furt) nemusí.

Já osobně teda z FIček nadšenej nejsem, nynější šílenství s typem A ukazuje jak předčasně je ta technologie protlačovaná a že vlastně víme hovno, jak se to v reálu chové, ovšem pánům od norem co dělají, že sežrali Šalamounovo hovno, to nebrání stát se polobohy a z pozice síly to všem nenutit násilím. Však von to každej zaplatí, co mu zbude, bez toho nebude mít elektriku, žejo?!

V praxi se to dycky nějak zaonačí, ale kdyby někdo nevymyslel píčovinu, tak se to nemusí švejkovat :!:
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“