Jak funguje vysavač
Moderátor: Moderátoři
Jak funguje vysavač
Znamená to, že když ucpu sání, turbína nedostatkem vzduchu nezatěžuje motor a ten tak (i dle sluchu) i zvýší své otáčky? To že se samozřejmě přestane vzduchem dostatečně chladit je věc druhá...
Taky mne napadá co dělá účiník zatíženého a nezatíženého motoru a jak na to ten wattmetr reaguje.
- Artaban001
Rotor roztočí masu vzduchu. Ta se vlivem odstředivé síly a pomocí "klínovitému efektu" dozadu zahnutých lopatek dostává k rozváděčům, který proud vzduchu usměrňuje k dalšímu kolu, nebo ven z posledního stupně - stejně jak funguje odstředivé vodní čerpadlo.
Pokud zacpeš saní, udělá se uvnitř toho ventilátoru podtlak a rotující masa vzduchu je řidší, tak míň brzdí motor. Proto má vysavač největší odběr, když jej pustíš otevřený a bez sáčku, nejnižší, když zacpeš sání.
Vzhledem k tomu, že procházející proud vzduchu se používá po projití ventilátorem k chlazení motoru, tak je motor méně chlazen a může se přehřát. Navíc vlivem vyššího napětí na kotvě hrozí větší nebezpečí přeskoku mezi lamelama staršího a přehřátýho komutátoru. Dovolím si tvrdit, že komutátor je potřeba chladit intenzivněji, než vinutí motoru.
- monterjirka
Co si vybavuji, tak nejen u obou ET, co jsem měl dřív kolem sebe, ale i u Electroluxu to není kontrolka, nýbrž clonka, která se při nižším tlaku (což odpovídá ucpanému sáčku, ale i ucpanému vstupnímu otvoru) vytáhne do průzoru.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
- Artaban001
Na sání (až za sáček) je připojena hadička, která vede do průhledné trubičky, ve které je barevný váleček na pružince. Omezený sání přes hadici, nebo vlivem plnýho pytle vede k tomu, že přes tu hadičku proudí víc vzduchu z tý průhledný trubičky(na druhým konci je otevřená) a ten váleček strhává s sebou. Při nastavený síle hadičky a síly pružiny váleček ukazuje míru zaplnění pytle, nebo ucpání sání.
Kontrolka je spínaná přes koncák , podtlak vyhodnocuje membrána z mikrospínačem, nebo jiný podtlakový spínač.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!