Odlakování měděnýho lana
Moderátor: Moderátoři
- Behemot
- Doporučuje se dohled moderátorů
- Kontaktovat uživatele:
Odlakování měděnýho lana
Když bych to opálil třeba nad větším hořákem, v čem to pak vymáchat, aby mi z toho slezly jen ty uhlíkatý zbytky (ale možná i oxid měďnatej) a očistilo se to na čistou měď?
Behemot píše:Po letech jsem konečně vytáhl jedno z těch měděných lan, co se dávalo kolem CRT obrazovek, že to na něco použiju, ...
Jen by mě zajímalo, na co to chceš použít?
Ono to není "lano", nýbrž cívka o několika desítkách závitů, vinutá smalt. drátem o Ø několika desetin mm.
Získáš tím jen holý Cu drát - např. o Ø 0,5mm
A pozor - poslední cívky už bývaly taky vinuté "hnilíkem" (šetřilo se), tak ať se nevypečeš
Vlasy a lanka se mi nejvíc osvědčilo buď opálit větruvzdorným zapalovačem (modrý plamen) ,pak zachladit a otřít hadrem od isopropylu anebo namočit do nitroředidla.
- Behemot
- Doporučuje se dohled moderátorů
- Kontaktovat uživatele:
kokun píše:Behemot píše:Po letech jsem konečně vytáhl jedno z těch měděných lan, co se dávalo kolem CRT obrazovek, že to na něco použiju, ...
Jen by mě zajímalo, na co to chceš použít?
Ono to není "lano", nýbrž cívka o několika desítkách závitů, vinutá smalt. drátem o Ø několika desetin mm.
Získáš tím jen holý Cu drát - např. o Ø 0,5mm
A pozor - poslední cívky už bývaly taky vinuté "hnilíkem" (šetřilo se), tak ať se nevypečeš
To bude asi něco jinýho, todle má poměrně dost silný žíly a je to fakt lak, ne smalt. Možná to je k demagnetizaci, to nevim, je to ten silnej svazek co je vždycky kolem plechovýho rámu v přední části obrazovky.
Průměr vodiče "tvé" cívky (lana) jsi dosud neuvedl - "todle má poměrně dost silný žíly" - není žádný rozměr
A jinou cívku "okolo obrazovky" snad ani neznám.
Možná máš na mysli "vychylovací cívky" (ty byly umístěny ovšem na hrdle obrazovky) - i kolem nich bývaly pak další "přídavné" cívky, možná navinuty silnějším drátem, než u degausingu -
A účel použití jsi zase neuvedl
- Bydliště: Jára Cimrman- "Uppsala, Uppsala,... tam jsem taky nebyl"
Inac, ak to robi clovek casto a da sa aspon licna ciastocne rozpliest, existuje na to nastroj s dvomi makkymi brusnymi kotucikmi tlaciacimi oproti sebe, ktore tento lak odstrania.
https://www.indiamart.com/proddetail/en ... 33773.html
Navíc, tahle "punčoška" nebyla nikdy lakovaná - naopak byla upletena z předem pocínovaných vodičů (převážně - vyjímečně i z holých). Punčoška z holých vodičů dost často "chytala měděnku" v blízkosti přísavky přívodu VN do obrazovky, v důsledku ozónu někdy se vyskytujícího v tomto místě (pod přísavkou). Vyjímečně zkorodovala někdy i "pocínovaná punčoška", když bylo toho ozónu přespříliš.
Taky se někdy používal samotný vodič (zase pocínovaný drát), který pak mohl mít Ø i o něco víc než 1mm. To by pak ale nepsal o "lakovanám laně"