Jak správně nabíjet Pb aku z auta FV regulátorem
Moderátor: Moderátoři
Jak správně nabíjet Pb aku z auta FV regulátorem
(v závorce nastavení od výrobce)
1. při kolika V vypnout nabíjení (13,7V)
2. při kolika V obnovit nabíjení (12,6V)
3. při kolika V odpojit zátěž od baterky (10,7V)
Díky!
A kutilmile - nelituju tě
- tomasjedno
Kremik píše:Co používáš za čerpadlo, to mě docela zajímá.
"PříspěvekZaslal: pá červen 01 2018, 11:45 Předmět: Citovat
Tak něco z mé 3 leté praxe. Panel 40W od i4wifi orientace J a sklon na max. výkon v létě, PWM FV regulátor z China, staré olovo z auta 44Ah (už nešlo nastartovat, v autě snad 4 roky a teď 3 roky na FV). Rozvody co dům dal + autopojistky. Osvětlení ve sklepě nastříháno z 4m LED pásku (chip 5050), nad ponkem navíc výkoné LED chipy, zbytek 12V LED žárovky (nikde žádné regulátory proudu - natvrdo na výstup PWM). "Čerpadlo" 12V/18W, kterým čerpám z 6-ti metrové hloubky (5/4" ražená studna) do 2m výškových (celkem tedy 8m) vodu do IBC kontejneru (napojeno na automatiku dopouštění) - stromy a keře zalévám samospádem (IBC 60cm nad terénem + tlak vody stačí, chystám se na nějaký automatický ventil - zatím růčo), na zalévání záhonků čerpadlo 12V/50W (výtlak 14m, zkoušel jsem snad 8m a jinak 60m připojených hadic).
Za ty tři roky se nestalo, že bych neměl elektřinu na svícení, zalévání, nebyla načerpána voda v IBC doplna a ... Prostě to funguje a většinu času se PWM podle kontrolky fláká. V prvotním zápalu jsem se chystal udělat tracker. Teď pokud by byl problém, tak koupím novou baterku a víc řešit nebudu, protože za ty 3 roky se ukázalo, že to stačí.
"
- tomasjedno
Tak co bylo důvodem k pořízení nového regulátoru, když to už 4 roky pohodově funguje i se zasulfatovanou baterkou? Není to tak, že ten dosavadní regulátor to nabíjí na 13,8 V a nic dalšího neřeší?Petr-II píše:Jedu na to už 4tým rokem a jsem spokojen
Kdyby to byl můj systém, tak si ho nastavím
1. při kolika V vypnout nabíjení (13,8V)
2. při kolika V obnovit nabíjení (13,0V)
3. při kolika V odpojit zátěž od baterky (12,0V)
Myslím, že ti dobře poradil Kremik. Protože obnovit nabíjení baterie až při poklesu jejího napětí představuje zbytečnou ztrátu. Představ si třeba, že k poklesu napětí na zvolenou mez (a nastartování nabíjení) dojde před setměním. V tom případě ti může ta zahozená (nenačerpaná) energie chybět.Petr-II píše:...Poradíte co nejlépe nastavit pro obyčejnou Pb aku pro auto? Panel dává jen 40Wp a maximálně 2,17A.
(v závorce nastavení od výrobce)
1. při kolika V vypnout nabíjení (13,7V)
2. při kolika V obnovit nabíjení (12,6V)
3. při kolika V odpojit zátěž od baterky (10,7V)
Takže bych napětí bodu 2 dal stejné, jako v bodě 1 (pokud to regulátor umožňuje).
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]