Dotaz na reprosoustavu pro nízký vstupní výkon
Moderátor: Moderátoři
- Hubert_79
- Kontaktovat uživatele:
samec píše:A čo Sovietske?
...
Vyrobili aj niečo HiFi?
Jojo, Radiotehnika třeba. Nebo: https://elektro.bazos.cz/inzerat/102394 ... asmove.php
Tady připadají v úvahu jen ty citlivý širokáče v kombinaci s nějakým hodně účinným tweeterem.
Mám pochopitelně na mysli některý z levných profi tweeterů, který mají citlivost vždy hodně nad 100dB/W/m a proto jsem psal o jeho tlumení.
Nepsal jsem nikde ani slovo o nějakých kalotách a Ty Ondro prosím vůbec nespekuluj a nepiš o nějakém čirém šílenství "kombinace 12" RFT s kalotou".
O žádné kalotě nikde, celé 4 strany zpět, nebyla řeč.
Kdybych měl na mysli nějakou HiFi kalotu s citlivostí nejvýš 90dB, tak to bych ji k originálnímu 100dB RFT ještě tlumil ??? Za takovýho vola mě máš?
Psal jsem u výškáčů hlavně o ARV160 a ARV167, který se sice asi budou blbě shánět, ale jsou z "papíráků" 75x50mm nejcitlivější. Moc nehoněný kusy mívají klidně i 95dB/W/m díky magnetu jak hovado, takže nemusí vadit ani vyšší impedance ARV160. Koneckonců ARV167 se dá sehnat ještě taky, nedávno jsem dvě v orig krabičkách zahlédl na Aukru, skončily na 200/kus. Má přibližně stejnou citlivost, jako ARV160, jen nižší impedanci a pasoval by k tomu širokáči líp.
Fakt se to zbytečně moc hrotí - ala barva koše ARO667 apod.
Tady jde o "projekt", co má v nejlepším případě 2x2,5W či 2x3W, bezpečně to nemá odstup brumu 50 a 100Hz lepší, než nějakých -60dB a tady se místo maximální citlivosti na vyšších basech a středech řešej spíš období, kdy byl ten reprák vyrobený..To je fakt na palici.
Ondro, zkus líp číst, co píšou druzí a možná se trefíš i do toho, co je potřeba.
ALE vo výrobe sa diala aj iná, mimoriadne závažná vec, ktorú bohužiaľ výstupná kontrola vôbec nebrala do úvahy a tak sa počas celého obdobia výroby von z fabriky dostávali aj kusy, ktoré sa von dostať nemali ani náhodou. Pretože majú skrytú a obzvlášť zákernú výrobnú vadu – ZLE ZALISOVANÝ SPOJ NOSIČA KMITACEJ CIEVKY A MEMBRÁNY. Tento spoj musí byť 100% tuhý a pevný, aby kmitanie cievky prenášal na vyžarovaciu membránu bez strát. On však taký nie je, sú v ňom zlomy a deformácie, ktoré pružia a výsledkom toho je nepríjemný, skreslený a ujačaný zvuk, obvykle s výrazne obmedzeným prenosom vysokých tónov. Navonok nie je vidieť žiadne poškodenie, pretože je skryté – je pod vrchlíkom. Komu by napadlo sa tam pozrieť? A ako to urobiť? Preto sa často stáva, že máme dva rovnaké reproduktory, trebárs aj z jednej série, z ktorých jeden hrá dobre, tak ako má, ale druhý nepríjemne kričí a skresľuje. A nikto nevie dôvod, resp. doteraz nevedel. Od augusta minulého roku som sa stretol s množstvom takto chybných Tesiel – boli to ARO 667, ARO 689, menšie ARE 467 / 466, ale aj ARN 567, ARN 565, ARZ 669 /668 a ARN 664 z roku 1975 sú ako na bežiacom páse – čo kus, to vada. Existuje možnosť opravy, ale je to nepríjemná a nebezpečná piplačka.