Manažerská ANTI-ČEŠTINA II.

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
EKKAR

#46 Příspěvek od EKKAR »

Ten "rotation beer" mi připomněl jednu scénku, kdy starší mistr původem zedník, jinak Čech jak poleno prohodil na konci směny směrem k mnohem mladšímu kolegovi Slovákovi: "... tak, Števo, máš fajrunt, tak to teď půjdeš domů a dáš si čerstvé studené krútené..." v mylným dojmu, že ve slovenštině točené pivo má stejný základ jako natáčení filmu ....
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
tomasjedno

#47 Příspěvek od tomasjedno »

Balt76 píše:Nebo formulace věty: Byl zatčen Ferda, který šel k babičce, které měl ukrást důchod.
Doufám, že se tu už nezatýká jenom za to, že mi někdo řekne, že mám něco udělat.
Tys asi nepochopil, že to “měl ukrást” v tomto případě znamená “údajně ukradl” a ne že tak byl zaúkolován.
Balt76

#48 Příspěvek od Balt76 »

Jistěže jsem pochopil, co tím chtěl básník říci. Akorát mě tahá za uši, když se chce něco oznámit a řekne se něco, co má prostě jinej význam. Pochopím to u kokety, který se nechce natvrdo říct, že to večer bude chtít, tak to nějak okecá, ale ve zpravodajství? Mně by stačily fakta, opisy patří jinam. Myslím já.
Holt ale jazyk se musí taky vyvíjet.
tomasjedno

#49 Příspěvek od tomasjedno »

Asi málo čteš, je to poměrně starý obrat, asi inspirovaný němčinou. V té se ale v tomhle obratu používá konjunktiv přítomný (er solle stehlen).
Osmdesat

#50 Příspěvek od Osmdesat »

Před rokem se otevřel nejdelší tunel na světě.

Aneb fóbie z rodu trpného. Tím pádem jistý Se, pravděpodobně nějaký japonský sluha, stojí za většinou na světě provedených činností a jevů, včetně úklidu mé bastlírny někdy v budoucnosti. Je to takový český Chuck Norris.

V Ostravě zatkli pašeráky drog.

Ale to vše je slabá káva proti "Nim". Když se do věci vloží ONI, tajemná vesmírná velmoc, která řídí veškeré dění na Zemi i mimo ni, to teprve člověku začne běhat mráz po zádech!
Balt76

#51 Příspěvek od Balt76 »

tomasjedno píše:Asi málo čteš, je to poměrně starý obrat, asi inspirovaný němčinou. V té se ale v tomhle obratu používá konjunktiv přítomný (er solle stehlen).

Čtu na dnešní poměry docela dost. Ale spíš literaturu faktu (z historie a letectví). Ale že v létě 40 měla proběhnout bitva o Británii jsem fakt nikde nečetl. Prostě proběhla nebo se odehrála. Ale pravdu máš. Používá se to. Jenom mi přijde, že v daleko větší míře než třeba před dvaceti třiceti lety. Může se mi to nelíbit, může mi to vadit, můžu s tím nesouhlasit, ale to je asi tak všechno, co s tím můžu udělat. Němčina mě nikdy za srdce nechytla, tak nemůžu soudit. Ale jistá možnost inspirace tu určitě je. A taky jsou určitě podstatnější záležitosti k řešení.
PavelFF

#52 Příspěvek od PavelFF »

Mně v poslední době vadí zvýšený výskyt chybného používání zájmen" jaký/který". Redaktoři Novinek už slovo "který" skoro neznají. To je pořád "Víme jaký herec musel na venerologii" nebo "Jaký pták je na fotce?" či "Hádejte jaká herečka prožila v dětství peklo?". Přitom nemají na mysli mizerný nebo divadelní ale třeba Václav Vydra. U ptáka taky nechtějí slyšet odpověď velký nebo černý ale třeba Ojoják.
jodaps

#53 Příspěvek od jodaps »

Tohle je URČITĚ zajímavé vlákno...
p32

#54 Příspěvek od p32 »

Neniu

#55 Příspěvek od Neniu »

P32 já tedy nepatřím mezi nejbystřejší, ale jak souvisí článek o popravách lidí v USA s příšernou češtinou?
Jsem na cestě k šípku.
kejki

#56 Příspěvek od kejki »

1500 cloveka ti netrčí z řady?
tomasjedno

#57 Příspěvek od tomasjedno »

A ono se to tam někde píše?
Crifodo

#58 Příspěvek od Crifodo »

Nadpis článku je v pořádku, tečka za číslovkou = číslovka řadová.
https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%98ado ... 3%ADslovka
p32

#59 Příspěvek od p32 »

Je vidět fakt dost odborníků na češtinu, ale nikomu nevadí ten výraz "člověka". Je jasné i žákovi z páté třídy, že se jedná o řadovou číslovku patnáctistého, ale pak by vám nemělo vadit ani "bys me" místo "bysme" nebo "hold" místo "holt" apod. A jedná se fakt jen o ten nadpis, to ostatní vás nikdo nenutí číst, protože popravy jsou přece jen v Číně.:wink:
Neniu

#60 Příspěvek od Neniu »

p32 píše: ale nikomu nevadí ten výraz "člověka".

A copak tam nepopravili člověka? Moje mentální schopnosti dneska asi fakt nejsou úplně na výši. Nebo narážíš na to, že by tam mělo být spíše "odsouzence"?

Osobně si myslím, že lepší by byl nadpis "V USA popravili už 1500. člověka od roku 1976" ale je to asi věcí názoru.
Jsem na cestě k šípku.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“